Visul lui Putin de a exporta în China gazele refuzate de UE se mai amână vreo câțiva ani: cele două țări nu se înțeleg la preț, arată un articol din Financial Times, preluat de Reuters.
Premierul Mongoliei, Oyun-Erdene, a declarat că construcția noului gazoduct, Power of Siberia-2, către China, care trebuia să înceapă în acest an, ar putea fi amânată.
Acesta a arătat că China și Rusia nu au ajuns încă la un acord cu privire la detalii cheie ale proiectului, adăugând că prețurile record ale gazului, din ultimii doi ani, au complicat discuțiile.
Gazprom, care va opera Power of Siberia-2, a declarat că își propune să înceapă să livreze gaz până în 2030. Dar acordul asupra unor aspecte cheie, inclusiv prețul, rămâne evaziv, scrie Reuters.
Visul lui Putin de a exporta în China se mai amână
„Așa-numitul gazoduct Power of Siberia 2, care va traversa teritoriul Mongoliei, este o prioritate pentru Moscova de mai bine de un deceniu, dar a căpătat o importanță și mai mare de când Europa și-a redus importurile de gaze rusești ca răspuns la invazia la scară largă a Ucrainei în 2022 (…)
China primește deja gaze din estul Rusiei prin primul gazoduct Power of Siberia, care a început să funcționeze în 2019. Aceasta a transportat aproximativ 23 de miliarde de metri cubi de gaz anul trecut și se așteaptă să atingă capacitatea maximă de 38 de miliarde de metri cubi în 2025.
PS-2 ar urma să aducă în China încă 50 de miliarde de metri cubi de gaze din zăcămintele din peninsula Yamal, în vestul Siberiei, care anterior deserveau Europa. Compania rusă de stat Gazprom a demarat un studiu de fezabilitate pentru acest proiect în 2020 și dorește ca gazoductul să fie operațional până în 2030. Gazprom speră ca China să poată înlocui Europa drept cea mai mare piață de export. Europa obișnuia să cumpere peste 150 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe an, dar fluxurile s-au diminuat de la invazia din februarie 2022.
Serghei Vakulenko, fost director de strategie la Gazprom Neft și cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că Rusia probabil va căuta condiții financiare mai bune din partea Chinei decât cele obținute în contractul PS-1, semnat în 2014, când prețurile globale la gaze erau mult mai mici”, arată și Financial Times.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.