/

Academia Română, instituția care l-a publicat pe turnătorul Dan Voiculescu, a ignorat centenarul Monica Lovinescu. În schimb, celebrează și publică turnătorii Securității

Academia Română a ignorat centenarul Monica Lovinescu Foto: Europa FM

Academia Română, instituția care l-a publicat pe turnătorul Dan Voiculescu, a ignorat centenarul Monica Lovinescu, deși în fruntea ei se află istoricul Ioan Aurel Pop. Monica Lovinescu ar fi împlinit 100 de ani la 19 noiembrie 2023. Ea a fost una din cele mai cunoscute voci ale postului Europa Liberă, unde a lucrat timp de 25 de ani. Monica Lovinescu a avut două emisiuni săptămânale: „Actualitatea culturală românească” şi „Teze şi antiteze la Paris”, emisiuni pe care le realiza împreună cu Virgil Ierunca.

Academia Română a comemorat-o, dar în 2008…

În 1977, doi agenţi palestinieni trimişi în Franța de Securitatea română au atacat-o pe Monica Lovinescu în curtea casei ei și a ajuns în comă la spital, fiind internată timp de cinci zile.

A încetat din viață la 20 aprilie 2008. Urnele cu cenuşa Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca au fost duse în România şi depuse la Ateneul Român, unde a avut loc o ceremonie comemorativă. La acel moment, președintele Academiei era Ionel Haiduc.

Acum, doar la Biblioteca Academiei Române din Iaşi a avut loc în perioada 20-21 noiembrie 2023, Colocviul Naţional „Memoria, între teze şi antiteze”, prilejuit de Centenarul Monicăi Lovinescu. Însă acest eveniment a fost organizat de Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Asociaţia culturală „A. Philippide” şi Biblioteca Academiei Române, Filiala Iaşi.

Citește și: Cine este judecătoarea care, din lene, era să-i scape pe presupușii criminali ai omului de afaceri din Sibiu: fost avocat, cu o avere consistentă, câștigă circa 20.000 lei/lună

Contribuabilii români plătesc o subvenție de 682 de milioane de lei către Academia Română, doar în anul 2023, deși instituția dispune de o avere consistentă, administrată complet netransparent și care în trecut a fost subiectul unor anchete ale DNA.

Ioan Aurel Pop Foto: Facebook

Academia a ignorat centenarul Monica Lovinescu

În schimb, în urmă cu trei săptămâni, la 2 noiembrie, Academia Română l-a omagiat, într-o sesiune comemorativă, pe academicianul Dan Berindei la împlinirea a 100 de ani de la naştere.

Dan Berindei a fost convins mereu că nu contează întotdeauna în viață numai faptele pe care le-ai împlinit, ci și curățenia sufletească prin care le-ai îmtruchipat”, a spus președintele Academiei, istoricul Ioan Aurel Pop.

Însă documentele Securității arată că Dan Berindei a fost recrutat din 1962: „În ziua de 11.04.1962, în baza aprobării conducerii direcției s-a trecut la recrutarea prin metoda constrângerii a numitului Dan Berindei. După aducerea lui la sediul organelor noastre, am trecut la anchetare. Candidatul s-a arătat dispus să răspundă amănunțit la întrebările puse”.

În iulie 2023, Academia Română l-a sărbătorit la împlinirea a 100 de ani pe Constantin Bălăceanu Stolnici, turnător al Securității sub numele de cod „Laurențiu”. Gabriel Liiceanu a scris că acesta ar fi furnizat Securității planul apartamentului lui Vlad Georgescu, fostul director al Europei Libere, care se presupune că a murit asasinat de Securitate.

Constantin Bălăceanu-Stolnici Foto: Contributors.ro

Șeful secției de economie a Academiei, turnătorul Manole

Chiar președintele Academiei, Ioan Aurel Pop, este suspectat de colaborare cu Securitatea: numele său a apărut pe o listă de 200 de persoane aflate în legătură cu UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti. Pop a negat, într-un mod destul de incoerent, această colaborare.

„Din afirmațiile unor formatori de opinie din România, înțeleg că aproape toți dintre aceia care am trăit înainte de 1989 și am fost maturi în acei ani odioși ar trebui să murim fizic sau spiritual, să ne plecăm veșnic și să ne facem neîncetat ,«nostra culpa»”, a scris Pop pe Facebook, în aprilie 2018.

Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Economice, Juridice şi Sociologie a Academiei Române este Mugur Isărescu, turnător la Securitate cu indicativul Manole.

Foto: Inquam/ Octav Ganea

Însă CNSAS nu a putut stabili definitiv calitatea acestuia de colaborator al Securității fiindcă CCR a blocat reverificarea dosarului acestuia, în momentul în care instituția a descoperit noi date, care arătau cum și-a turnat Isărescu colegii care se plângeau de condițiile grele din anii regimului Ceaușescu.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

  1. Adică in opinia domniei voastre toți cei care au rămas în țară sunt niște turnători ordinari, niște mediocrii demni de dispreț și marele noroc al României a fost emigrația românească de la Europa Liberă. Nu ? Păi, domnule Marian de ce întrați singur în asemenea capcane? Mai țineți minte când vă rupeați hainele pentru turnătorul Băsescu? Era icoana dv. și desigur Președintele României. Și mai era și Liiceanu și Pleșu care-l consiliau pe Petrov și acum toți arată cu degețelul spre Academia Română. Cât privește treaba cu centenarul, lăsați românii să -și stabilească singuri valorile .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:56Viața premierului slovac împușcat nu mai este în pericol, însă starea sa este gravă iar Robert Fico rămâne la terapie intensivă
19:52Cine este președintele iranian Raisi, al cărui elicopter s-a prăbușit azi: „judecător” al unor tribunale excepționale care au condamnat mii de oameni la moarte, inclusiv adolescenți
19:01Primarul pesedist care-l adula pe Ceaușescu a comis un accident și a fugit de la fața locului
13:17Fotografie virală: la o oră după pelerinajul cu sute de mii de participanți de la Șumuleu Ciuc, câmpia era curată, „nici o batistă aruncată”
12:37Veto la legea putinistă a „influenței străine” din partea președintei georgiene, Salome Zurabişvili. Partidul aflat la putere, însă, poate vota definitiv legea care „omoară” societatea civilă
12:36Băsescu: „Eu cred că va câștiga și Clotilde la Sectorul 1. Femeia asta a avut curaj să oprească dezmățul de la salubrizare”
12:24Urs împușcat mortal la Oituz după ce a atacat echipa de intervenție venită să-l elibereze dintr-un gard de sârmă
10:21Ciolacu, tur de forță în județele Moldovei, pentru a repara mojicia referitoare la „jignirea” că ar fi moldovean. Șeful PSD a spus că cele mai multe investiții publice recente sunt în regiune
18:14Numărul uriaș al sporurilor și salariile mari de care beneficiază angajații Guvernului, care azi cer majorări și fac grevă japoneză. În ultimii ani, personalul Executivului a crescut cu 50%
13:55Potop de vouchere peste angajații excelent plătiți ai companiei de stat care nu a construit nici un kilometru de autostradă
12:59FOTO Coloana premierului Ciolacu, blocată în trafic la Podu Iloaiei, unde ambuteiajele se formează permanent, iar CNAIR tergiversează aplicarea soluției, care există
12:32Piedone, atacuri în serie la „Firea Pandele”: „A făcut 20 de companii, a cheltuit banii, a îndatorat Bucureștiul și a plecat!”. El cere să se voteze împotriva „lenei și incompetenței”
11:40DNA nu a început urmărirea penală față de Nicușor Dan, cum fals a afirmat candidatul AUR la Primăria București
09:41De ce și-a ucis un polițist mama: „Bea și mă bătea când eram mic”. Culmea, a cerut o pedeapsă mai mică pentru că era om al legii
09:27Un ONG a vrut să finanțeze cu peste 200.000 de euro construcția unei pasarele pietonale. Primăria a avut nevoie de doi ani și jumătate pentru a emite autorizație. A fost prea târziu: costul se dublase