/

Dezastrul aparatelor de testare antidrog: în Olt, jumătate din rezultatele testărilor pozitive cu Drugtest, infirmate de analizele de la INML

Jumătate din rezultatele testărilor pozitive cu Drugtest, infirmate Foto: Playtech

În Olt, jumătate din rezultatele testărilor pozitive cu Drugtest au fost infirmate de analizele de la INML, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Serviciului Poliţie Rutieră Olt, Cristian Tiţa.

Acesta a menţionat că s-a observat o creştere a numărului de şoferi ce conduc sub influenţa substanţelor psihoactive, în primele nouă luni ale anului fiind testaţi pozitiv cu Drugtest 32 de conducători auto.

În august, Inspectoratul Județean de Poliție Alba arăta că, pe parcursul anului 2022, din 114 rezultate pozitive pentru droguri pentru șoferii testați din Alba, doar 37 au fost confirmate de testele de laborator. Restul fie au fost erori ale aparatului, fie substanța activă nu a putut fi detectată la laborator.

În noiembrie 2022, un răspuns oficial formulat de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, la solicitarea Gândul, arăta că, cel puțin în București, unu din zece șoferi găsiți pozitivi după verificarea cu aparatul Drug Test nu a consumat, în realitate, substanțe interzise.

Citește și: Potop de sinecuri la companii de stat pentru fosta „consilieră personală” a lui Bănicioiu, cu studii de „limbi străine” la o universitate privată. CV-ul conține cinci slujbe de „consilier personal”

În Maramureș, conform IPJ, între 1 noiembrie 2022 și 31 ianuarie 2023 au fost testați 17 șoferi cu drugtest, iar la 8 dintre aceștia, rezultatul a fost eronat, adică aproape 50%.

Jumătate din rezultatele testărilor pozitive cu Drugtest, infirmate

„Într-adevăr, constatăm o creştere a numărului de persoane care conduc sub influenţa substanţelor psihoactive şi implicit a numărului de consumatori. În ceea ce priveşte cazurile pe care noi le-am depistat, pentru primele nouă luni ale anului, avem un număr relativ egal de rezultate pozitive şi de rezultate infirmate. Sunt oarecum 50% pozitive, 50% negative.

Au fost 32 testări pozitive preliminarii (rezultate iniţiale indicate la testarea cu Drugtest – n.r.). Din cele 32 de testări preliminarii, ne-au fost comunicate rezultatele (în urma analizelor efectuate la INML – n.r.) la aproximativ jumătate, şapte au fost pozitive, restul au fost negative faţă de testul iniţial. Mai sunt celelalte, care urmează să ne ajungă”, a arătat Cristian Tiţa.

Printre rezultatele testării iniţiale infirmate la INML se numără şi cel al unui tânăr poliţist care a fost implicat într-un accident rutier în municipiul Caracal, în urma căruia o femeie a fost rănită uşor.

„Vă pot spune că pentru poliţistul implicat în accidentul de la Caracal, a fost un accident uşor totuşi, dar s-a mediatizat, a ieşit iniţial pozitiv (la testul cu Drugtest). În urma verificării şi analizelor la Institutul Naţional de Medicină Legală noi avem confirmarea că nu a consumat droguri”, a spus Tiţa.

El a subliniat că aparatele Drugtest folosite de poliţiştii rutieri din judeţ sunt certificate şi pot fi mai multe cauze pentru care rezultatele iniţiale pozitive sunt ulterior infirmate de analizele de laborator.

Vinovatul, necunoscut

„Nu putem spune cu exactitate dacă este doar vina aparatelor, nu putem spune dacă aparatele pe care noi le folosim au tendinţa sau pot determina un rezultat fals pozitiv din start.

În momentul de faţă, probabil fiind atât de mulţi derivaţi şi atât de multe droguri sintetice care sunt consumate de către persoane, în speţă de conducătorii auto, există posibilitatea ca aparatul să detecteze ingerarea unei anumite substanţe sau prezenţa ei în salivă, ea să nu pătrundă în sânge sau în mostrele biologice pe care noi le recoltăm de la subiect şi atunci există posibilitatea ca rezultatul analizei toxicologice de la Institutul de Medicină Legală să vină negativ.

Există posibilitatea să nu fie folosit reactivul pentru substanţa respectivă. Adică e un derivat, poate substanţa principală este un alt tip de drog, şi atunci dacă se foloseşte reactivul pentru ceea ce a determinat aparatul există posibilitatea să nu mai fie determinată exact prezenţa. Dar nu cred că este doar o problemă a aparatelor pe care noi le folosim, ele fiind certificate pentru conformitate. În perioada următoare o să intrăm în posesia mai multor aparate din cele despre care se consideră, şi cutuma o arată, au fost folosite în ţară şi rezultatele au fost în proporţie de aproape 100% confirmate şi de Medicina Legală. Atunci încercăm să eliminăm şi noi cât mai mult astfel de situaţii”, a mai spus Cristian Tiţa.

IPJ Olt urmează să primească cinci aparate noi pentru testarea şoferilor pentru consumul de droguri, printr-o achiziţie a unei firme de pe platforma industrială.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

6 Comments

  1. Dar ce credeați, domnule „meee”, că în România există „prezumția de nevinovăție”?… Suntem considerați, încă de la naștere, „penali”… Suntem vinovați că existăm, dar buni să fim exploatați…

  2. Trebuie schimbată și legea să pună cu concentrație ca la Alcool, nu cu pozitiv/negativ cum este acum. Legea spune sa nu conduci drogat iar voi cu legea actuala dacă ii puneți drug testul unuia care a fumat iarba legal in Amsterdam cu 2 saptamani in urmă când a fost in vacanță, va ieși pozitiv că are reziduuri în corp.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

12:09Ponta susține că PNL l-a ajutat intenționat pe Călin Georgescu ca să îl împiedice pe George Simion să ajungă în turul II, cu Marcel Ciolacu
11:46Variante PSD pentru conducerea viitorului guvern: Ciolacu II, penalul Neacșu, premierul lui Dragnea, Grindeanu, și meditatorul lui Ciolacu, Socol
10:44Monument dedicat victimelor Holocaustului într-un mare parc din Iași care va trece printr-un proces de modernizare
10:38Încep lucrările la Autostrada Unirii (A8): în februarie 2025, lotul Târgu Neamț – Moțca intră în faza de șantier
10:29Dezvoltatorii imobiliari au ajuns să construiască și poduri rutiere peste râuri, pe banii lor, ca să-și poată continua afacerile
10:20PNL a plătit una din campaniile de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok. Firma de comunicare angajată de liberali care a făcut campania nu are explicații credibile
10:09Vor fi măsuri foarte dure de austeritate după alegerile prezidențiale, până atunci PSD și PNL vor minți cât vor putea, spune Lasconi
09:57Șoferul care a intrat cu mașina în mulțimea de la târgul de Crăciun din Magdeburg, originar din Arabia Saudită, dar locuia în Germania din 2006
09:46Delegația Congresului SUA la NATO, îngrijorată de „dovezile cu privire la eforturile Rusiei de a submina procesul electoral” din România
19:09EXCLUSIV Preotul din Vatra Dornei care a spus că drumul României nu e spre Bruxelles sau Washington neagă că-l susține pe Călin Georgescu: „Eu am susținut numai cuvântul Evangheliei”
17:18„Suveraniștii” au transformat Parlamentul în circ: Becali i-a furat microfonul unui jurnalist, șefa POT a bruscat presa, iar Makaveli a ajuns consilierul lui Șoșoacă
15:57Ce declarații antisemite și pro-legionare a făcut Diana Șoșoacă, declarații pentru care ar trebui să stea la pușcărie
12:28Lideri din PNL, susținuți de propaganda Antenei 3, promovează candidatura la președinție a șomerului de lux Crin Antonescu
11:30Avertisment dur al unui expert în energie: Ciolacu și Viktor Orbán oferă România Gazpromului lui Putin
10:44Primăria lui Nicușor Dan, rating cu trei trepte peste ratingul României, administrat de guvernul Ciolacu