/

EXCLUSIV Restaurarea castelului Corvinilor prin PNRR, la firma unui afacerist care a fost acuzat de DNA că a obținut contracte contra unui apartament nou

Castelul Corvinilor, restaurat cu banii PNRR
Castelul Corvinilor, restaurat cu banii PNRR (sursa: Facebook/Muzeul Castelul Corvinilor)

Castelul Corvinilor, restaurat cu banii PNRR. Milionarul Constantin Cornel Georgescu, patronul firmei Coral, a câștigat un contract de 5,1 milioane de euro finanțat prin PNRR pentru restaurarea Ansamblului Arhitectural Castelul Corvinilor. În 2019, Georgescu a mai câștigat un contract de 3,3 milioane de euro pentru a începe lucrările de restaurare la Castelul Corvinilor.

Citește și: Omul de afaceri Adrian Porumboiu către Dumitru Buzatu: „Ori dai spăgile, ori te ia DNA-ul”

Afaceristul a fost trimis în judecată într-un dosar de corupție în vara anului 2015 pentru că ar fi dat șpagă un apartament fostului primar al municipiului Tulcea Constantin Hogea. Cu un an înainte ca milionarul Constantin Georgescu să aibă probleme cu legea, fiul acestuia, Victor Georgescu, apărea pe afișele electorale pentru alegerile europarlamentare alături de Monica Macovei și Teodor Stolojan.

Castelul Corvinilor, restaurat cu banii PNRR

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara și șeful filialei locale a PSD, a organizat o licitație în valoare de 25,27 milioane lei, echivalentul a 5,1 milioane euro, pentru achiziția de „proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția lucrării pentru Ansamblul Arhitectural Castelul Corvinilor”.

Citește și: Fiul lui Dumitru Buzatu compara familia sa cu Brătienii: „Sunt copilul părinților mei și eu sunt foarte mândru de acest lucru. Am văzut că toată lumea elogiază familia Brătianu”

Banii au fost alocați prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta Turism, Cultură. Licitația a fost câștigată de firma Coral SRL, din localitatea tulceană Babadag. Subcontractorii Abral Art Construct și Remon Proiect vor primi fiecare câte 1% din valoarea totală a contractului pentru servicii de proiectare tehnică pe durata de execuție a lucrărilor.

Conform anunțului de licitație publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, lucrările la Castelul Corvinilor, monument istoric clasa A, constau în restaurarea și refacerea a 27 de obiective. Printre acestea se află restaurarea frescelor interioare și exterioare, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor, refacerea podurilor, refacerea etajului Aripa Zolyomi.

Tot pentru restaurarea Castelului Corvinilor, firma Coral a mai câștigat un contract de 16,2 milioane lei, echivalentul a 3,3 milioane de euro, în anul 2019.

2007-2015: 106 milioane de euro

Firma Coral, abonată la contractele cu statul, este patronată și administrată de Constantin Cornel Georgescu, unul dintre cei mai bogați afaceriști din Tulcea. În perioada 2007-2015, aceasta a câștigat licitații de peste 106 de milioane de euro. De exemplu, în toamna anului 2014, a câștigat o licitație de peste 11 milioane de euro de la Compania de Apă Buzău, bani cu care urma să facă „stația de tratare apă potabilă în localitățile Buzău și Sapoca”.

Citește și: Pe cine a trimis Buzatu în Parlament: necuvântătoarea Stativă, zisă „Gogoșică”, cu o biografie secretă, avere consistentă, de bugetar, și cu soția judecătoare la o instanță locală

Un alt contract, de peste zece milioane de euro, a fost câștigat de la Aquaserv SA pentru stația nouă de epurare din Tulcea. Primăria Tulcea, în mandatul primarului Constantin Hogea, i-a atribuit în anul 2014 un contract de 10,7 milioane de euro pentru „reconstrucția ecologică în polderul Zaghen din Rezervația Biosferei”. 

2015-2023: 150 de milioane de euro

Din 2015 până în prezent, firma lui Georgescu a mai câștigat singură sau în asociere cu alte societăți contracte de peste 150 de milioane de euro. De exemplu, compania RAJA i-a atribuit două contracte în 2021, respectiv 2022. Valoarea cumulată a acestora a fost 14,5 milioane euro pentru lucrări în incinta stației de epurare Medgidia, respectiv reabilitarea complexului de înmagazinare Palas.

Citește și: VIDEO Buzatu a luat personal geanta cu bani și a pus-o în portbagaj. La instanță, pesedistul a spus că este vorba de „banii familiei”

Societatea Coral în asociere cu Erbașu Construcții a câștigat un contract de peste 183 milioane lei, echivalentul a peste 37 de milioane de euro, de la Apă – Canal Ilfov. 

Datele financiare ale firmei arată că, în anul 2020, aceasta a avut o cifră de afaceri de peste 62 de milioane lei. În anul 2021, cifra de afaceri a crescut la peste 66 milioane lei, iar în utimul an fiscal, a depășit 105 milioane lei. Tot în anul fiscal 2022, firma a avut un profit net de peste 8,5 milioane lei cu un număr mediu de 203 angajați.

Reținut de DNA în 2015

Pe lângă contractele publice, milionarul Constantin Cornel Georgescu a avut probleme și cu Direcția Națională Anticorupție. La data de 29 mai 2015, procurorii anticorupție l-au reținut pentru 24 de ore într-un dosar de corupție în care erau implicați primarul municipiului Tulcea Constantin Hogea, arhitectul primăriei Valer Constantin Pop și secretara primăriei Maria Brudiu. Ancheta a vizat-o și pe Valeria Hogea, soția edilului Constantin Hogea.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Procurorii anticorupție l-au acuzat atunci pe afaceristul Constantin Cornel Georgescu de dare de mită pentru că, la data de 26 octombrie 2007, a primit o autorizație de construcție a unui bloc de locuințe în imediata apropiere a unor obiective cu regim special, fără să fi obținut în prealabil avizele de la Ministerul Justiției și Ministerul Apărării Naționale.

Dosar clasat în 2018

„Urmare a înțelegerii avută cu inculpatul Georgescu Constantin Cornel dar și în scopul protejării intereselor financiare ale acestuia din urmă, a cărui societate avea încheiate mai multe contracte de prestări servicii și execuție lucrări cu Primăria municipiului Tulcea, la finalizarea lucrărilor, respectiv la data de 21 ianuarie 2009, inculpatul Hogea Constantin a primit, cu titlu de mită, un apartament cu trei camere situat în acel imobil, ocupat în prezent de fiica acestuia din urmă”, potrivit comunicatului emis de DNA.

Anchetatorii susțineau atunci că „pentru a disimula primirea apartamentului respectiv și pentru a crea aparența că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea inculpatului Hogea Constantin, la aceeași dată, fiica și soția sa, au încheiat cu omul de afaceri un contract de vânzare cumpărare, în care au atestat în mod mincinos faptul că contravaloarea locuinței fusese achitată anterior”. Trei luni mai târziu, la data de 24 august 2015, DNA anunța că toți cei implicați în afacerea de corupție au fost trimiși în judecată.

DeFapt.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la afaceristul Constantin Cornel Georgescu contactând firma acestuia. Fără succes.

Potrivit DNA, dosarul a fost clasat în 2018 întrucât „nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor reținute inițial în sarcina inculpaților”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:33„Lupte crâncene” în Harkov, anunță Zelenski. Mii de civili ucraineni au fost evacuați, Kievul a pierdut câteva sate în regiune
21:21VIDEO O nuntă a blocat întreaga localitate Buzescu din Teleorman: alai de mașini de sute de mii de euro care circulau cu 5 km/h. Poliția a dat amenzi de 12.000 de lei
18:52Piedone, noi mesaje tandre către Burduja: „Țelul nostru comun, și al meu și al domnului Burduja, este să scăpăm de Nicușor Dan”
14:54Rafila a gătit sufleu de broccoli, „rețeta copilăriei sale”, la Antena 3. Pe vremea lui Ceaușescu nu se găseau alimente esențiale, dar Rafila este fiul unui ofițer de Securitate
12:57Nomenklatura PSD continuă circul în jurul salvării lui Florin Piersic: premierul Ciolacu și Rafila, ministrul Sănătății, în vizită la spitalul unde actorul a fost operat
12:22Schimb de complimente Burduja-Piedone: „Suntem singurii candidați care și-au prezentat un program”, spune liberalul despre candidatul lui Dan Voiculescu
10:46Alegeri prezidențiale în Lituania sub spectrul amenințării Moscovei: țara, învecinată cu enclava rusă Kaliningrad, puternic militarizată
21:40Geoană, declarație riscantă despre Ucraina: insinuează că România ar fi trebuit să blocheze exportul grânelor ucrainene. O astfel de decizie ar fi produs satisfacție la Moscova
19:12Polonia va construi fortificații pe întreaga frontieră de est pentru a stopa fluxul de migranți dinspre Belarus, dar și pentru apărare în caz de conflict armat
19:07VIDEO Piesa cu care Israelul speră să câștige Eurovision: titlul „October Rain”, schimbat cu „Hurricane”, pentru că se referea la masacrul din 7 octombrie
14:55Blocul Național Sindical cere reducerea taxelor pe muncă și creșterea impozitelor pe alte venituri și pentru firme, acum taxate ca în „paradis fiscal”
13:57Ciolacu, atac la primarul PNL al Constanței și laude către controversatul ex-șef al ANPC: „S-a implicat pentru protecţia consumatorilor, de fapt pentru protecţia românilor”
13:16Uriașul efort al statului pentru salvarea lui Florin Piersic: 11 medici mobilizați de Paște, adus la București cu avion SMURD scos de la un exercițiu NATO, plimbat prin patru spitale
12:44Atacuri PSD-PNL: social-democrații prezintă Lamborghini-ul baronului Dumitrescu, Florin Roman le amintește că reprezentanții lor sunt în Italia, în arest la domiciliu
10:44Noaptea în care aurora boreală a învelit România: fotografii cu cerul în culori nemaivăzute au inundat internetul. Explicația: o furtună solară enormă