Reputația Austriei ca loc de joacă pentru spionii ruși este binemeritată, avertizează Peter Grindling, cel care a condus timp de 12 ani, din 2008 în 2020, spionajul austriac, Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung (BVT). BVT a fost desființat în 2021, iar locul i-a fost luat de Direktion Staatsschutz und Nachrichtendienst (DSN), din subordinea ministerului de Interne.
În plus, extremiștii austrieci din Partidul Libertății au legături cu Rusia și s-ar putea întoarce la guvernare, spune ex-șeful spionilor. Într-un interviu pentru Financial Times el relatează că, în perioada în care Partidul Libertății a fost la putere, a refuzat pur și simplu să le dea informații care ar fi putut duce la identificarea surselor.
Reputația Austriei ca loc de joacă pentru spionii ruși este binemeritată
„Cu toate acestea, materiale clasificate – de la agenții precum MI5 din Marea Britanie – au ajuns în mâinile Partidului Libertății.
Reputația Austriei ca loc de joacă pentru spionii ruși – un motiv de îngrijorare tot mai mare în rândul colegilor europeni – este binemeritată, a declarat Gridling, citând un număr «remarcabil de mare» de agenți sub acoperire în oraș.
El a subliniat că influența rusă în Austria nu a fost însă doar sub acoperire.
Compania petrochimică de stat austriacă OMV, deținută parțial de Austria, de exemplu, continuă să importe cea mai mare parte a gazului său din Rusia și, în acest fel, a trimis miliarde de euro Kremlinului în acest an”, scrie Financial Times.
Extrema naționalistă, alimentată de Kremlin
„Peter Gridling, care a condus serviciul de informații austriac BVT între 2008 și 2020, a declarat pentru Financial Times că Partidul Libertății a continuat să aibă legături cu Kremlinul, chiar dacă războiul din Ucraina și recentele controverse privind amestecul Rusiei l-au forțat să fie mai discret.
«Trebuie să fim foarte vigilenți cu privire la cine este pus în fruntea căror ministere. Oriunde avem Partidul Libertății la guvernare, trebuie să ne uităm la intențiile și activitatea lor», a declarat Gridling.
Intervenția sa publică neobișnuită – o premieră în istoria postbelică a Austriei – vine pe fondul unui climat politic din ce în ce mai fracturat, în care mai mulți ani de scandaluri au slăbit partidele principale și au lăsat mulți alegători furioși și frustrați față de establishment-ul vienez. Timp de aproape un an, Partidul Libertății a deținut un avans puternic în sondajele de opinie din Austria, ceea ce îl face foarte probabil să reintre, dacă nu să conducă, un nou guvern de coaliție după alegerile din octombrie 2024. «Eram foarte îngrijorați de contactele Partidului Libertății cu Rusia», a declarat Gridling, amintindu-și de mandatul său.
«[Am investigat modul în care] Rusia i-ar putea finanța, le-ar putea oferi locuri de muncă … cum [partidul] ar putea găzdui aceste mese rotunde, răspândind propagandă pur rusească. Ei nu s-au schimbat», a spus Gridling.
„Nu uitați. Uitați-vă ce au făcut înainte!”
«Ei au în continuare contacte cu Rusia. Informațiile sunt un joc de lungă durată – iar rușii au o perspectivă foarte lung. În calitate de fost oficial guvernamental, sunt încă legat de secret. Nu pot să spun tot ce știu sau să scriu despre tot ce știu. Dar vă pot oferi o evaluare în cunoștință de cauză în acest sens», a continuat el”, relatează FT.
Gridling a subliniat că respectă orice mandat democratic pe care Partidul Libertății îl va obține în viitoarele alegeri. Dar el i-a îndemnat pe viitorii parteneri de coaliție să își analizeze cu atenție alegerile și să protejeze independența unor servicii precum BVT, care a fost între timp reorganizat și redenumit DSN.
„Trăim într-o democrație. Partidul Libertății este un partid legal în cadrul instituției politice austriece”, a declarat el. „Dar trebuie să avertizez: «Nu uitați. Uitați-vă ce au făcut înainte. Amintiți-vă ce s-a spus. Și puneți-vă întrebarea: cât de departe vor merge pentru interesele lor de partid și nu pentru interesele Austriei?»”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.