/

Psihiatrul Gabriel Diaconu se uită la familia tânărului șofer drogat: Nu consuma substanțe în pădure, nu a ieșit cu mașina din pădure, era în prezența unor semeni. Este scandalos!

Tânărul șofer drogat, abandonat de familie
Tânărul șofer drogat, abandonat de familie (sursa: Facebook/Gabriel Diaconu)

Tânărul șofer drogat, abandonat de familie. Vlad Pascu, tânărul șofer drogat care a ucis doi tineri la 2 Mai, are o istorie zbuciumată în ceea ce privește consumul de stupefiante.

„Șase ani de suferință psihiatrică”

Prima dată a fost prin cu cannabis în urmă cu șase ani, pe când avea doar 13 ani. Acum, în urma analizelor, i s-a găsit în sânge un cocktail de droguri: cocaină, metamfetamină și amfetamină.

Citește și: EXCLUSIV Tatăl șoferului drogat de la 2 Mai, rudă cu profesorul universitar Ilie Pascu de la Academia de Poliție, care a predat la Școala de Ofițeri Activi de la Băneasa încă din 1973

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a declarat pentru Defapt.ro că accidentul produs în stațiunea 2 Mai este o „tragedie în mai multe acte”. Pentru că tânărul, înainte de a se sui la volan, avea în spate șase ani de suferință psihiatrică, timp în care a trăit cu această dependență de substanțe. Dar medicul atrage atenția că majoritatea dependenților de substanțe nu se suie la volan și omoară oameni.

Citește și: Cine este prietena „oxicomană” a șoferului drogat care a ucis doi tineri la 2 Mai. Mama sa, funcționar public și „creator digital”

„Primul act a fost acum șase ani, dacă ne uităm la datele care au fost prezentate public. Acest tânăr, înainte să se suie la volan, are în spate șase ani de suferință psihiatrică. O suferință cronică, posibil multiple contacte cu sistemul sau sistemele medicale. Și care a trăit cu această dependență de substanțe și care în cele din urmă nu s-a făcut bine. Acesta este un semnal de alarmă.

Citește și: Ipoteza protecției asigurate de șefii Poliției șoferului drogat de la 2 Mai prinde contur: dispeceratul IPJ Constanța a dat asigurări agenților din teren că „totul e ok”, chiar dacă tânărul nu avea actele mașinii și nici RCA

Dar să fie foarte clar, majoritatea consumatorilor care au dependență de substanțe nu se suie la volan. Și nu omoară lumea pe carosabil la 2 Mai. Cine sunt ei, unde sunt ei, ar trebui să-i pedepsim pe toți pentru ce a făcut puștiul ăsta? E o întrebare. Nu cred că ar trebui pedepsiți toți, ar trebui ajutați”, a declarat medicul.

Tânărul șofer drogat, abandonat de familie

Cu toate acestea, spune psihiatrul, ceea ce s-a întâmplat este absolut oribil, este scandalos: „Și îndeosebi este scandalos în contextul în care persoana respectivă aflată chiar sub influența substanțelor, nu e ca și cum ar fi consumat în pădure. Nu este ca și cum ar fi ieșit cu mașina din pădure.

Citește și: Varianta telefonului salvator pentru tânărul șofer drogat, susținută și de fostul ministru de Externe Baconschi: „Altfel nu-mi explic. Doar îi găsiseră și în bolidul tunat o întreagă «farmacie»”

Era în prezența unor semeni, mai mult sau mai puțin responsabili. Mai mult sau mai puțin maturi. Când vine vorba de condusul sub influența substanțelor, trebuie să ne uităm la lucruri pe care le-a făcut România în ultimii ani.”.

Citește și: Părinții tânărului șofer drogat din 2 Mai dădeau bani cu camătă în anii 2000. Dobânda, mai mare decât a acoliților lui Sile Cămătaru. Soții Pascu au și încheiat un contract cu Fluturică, omul lui Sile

Adică a fost promulgată Legea Anastasia (care pedepsește dur accidentele mortale făcute de șoferi beți sau drogați), care a fost mai mult sau mai puțin explicată oamenilor. Pe de altă parte, susține medicul, nu prea au mai fost campanii de informare care să vină în întâmpinarea consumatorilor astfel încât să nu se suie la volan sau să descurajeze condusul sub influența substanțelor.

Consumul de droguri, la cote alarmante

Consumul de droguri în rândul tinerilor a ajuns la cote alarmante, dar statul român pare că ignoră acest fenomen.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a spus că o explicație simplă pentru acest fenomen este imposibil de dat atâta timp cât nu există instrumente prin care să fie întrebați consumatorii și multe alte variabile de la socio-demografice până la cele psihiatrice și psihologice.

Citește și: Tatăl tânărului șofer drogat ucigaș, rechin imobiliar care a amenințat-o cu moartea pentru un teren, spune Monica Tatoiu, care susține că a avut un proces cu Pascu senior

Motiv pentru care doar se speculează cauzele. De exemplu, medicul Diaconu consideră că una dintre variabile ar putea fi „simpla succesiune a generațiilor”. Motivul: de la o generație la alta consumul de substanțe în scop recreațional a devenit din ce în ce mai acceptabil.

„România trăiește sub un stres cronic”

„Și asta poate că pe unii îi sperie, pe unii nu. Dar este o realitate. O altă variabilă este legată de presiunile și tensiunile sociale care s-au acumulat. Dacă ne referim la ultimii cinci ani, pandemie, criză financiară, război la graniță. E cazul României.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

România este o țară care trăiește sub un stres cronic cât privește politicile de protecția copilului, îndeosebi pentru că aveam migrație pe piața forței de muncă. Avem părinți care lucrează în străinătate, copii care nu cresc sub o bună supraveghere parentală. Lipsa unor politici coezive în ce privește protecția copilului, încât copiii să petreacă timp cu părinții lor.

Aici statul a făcut puțin spre deloc pentru a facilita astfel de lucruri. Dezordinea și ecosistemul educațional școlar. Și respectiv, repet, e un teren speculativ, performanța variabilă a tot ceea ce înseamnă campanii de prevenție și intervenție în traficul de substanțe”, a declarat medicul Gabriel Diaconu.

Diaconu nu crede în intoleranța față de consumatori

Medicul Gabriel Diaconu recomandă să ieșim din zona hazardului și a fatalității atunci când vorbim de populația consumatorilor de droguri. În plus, a menționat că sintagma „drogurile ucid” de obicei se referă la consumatori.

„Când vine vorba de populația consumatorilor, ne referim la o populație vulnerabilă, o populație de multe ori suferind de boli. Evident, și în funcție de calea de administrare, unele boli sunt teribile. Sunt complicații ale administrării intravenos de substanțe de uz recreațional.

Pentru acești oameni, statul român manifestă indiferență. Este suficient să te uiți la dificultățile pe care le au pacienții, care au boli cronice consecutive administrării de droguri intravenoase, în a găsi adăpost și compasiune medicală. Și atunci, poate că e timpul ca societate să ne gândim dacă cea mai bună cale este intoleranța. Eu cred că nu.”, a spus medicul.

Psihiatrul Gabriel Diaconu consideră că intoleranța nu face decât să adâncească falia dintre comunități și să învenineze orice discuție. Și, în cele din urmă, să înrăiască atitudinea consumatorului față de sănătate și față de serviciile de sănătate.

„Persecuția l-a îndepărtat pe consumator de ajutor. Or, noi, medical vorbind, psihiatric, psihologic, ne dorim să avem ușa deschisă pentru cei care suferă de probleme generate de substanțe de uz recreațional și să aibă încredere că nu vor fi persecutați.”, a mai menționat psihiatrul.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:04Un „aranjament” între Ucraina și Rusia, la asta lucrează echipa lui Trump împreună cu actuala administrație de la Casa Albă, spune consilierul pe probleme de securitate al președintelui ales
21:01BREAKING Primele rezultate oficiale de la exit-poll-uri: Ciolacu, locul I; Lasconi este pe locul II, dar diferența față de Georgescu și Simion, în marja de eroare
20:58CNA a sesizat BEC și AEP că unele site-uri, dar nu și radiouri și televiziuni, au publicat duminică exit poll-uri înainte de ora 21.00
20:53Ciolacu face pe relaxatul și spune că a prevăzut din vară cine e candidatul de pe locul al doilea
18:44Disperare la PSD: organizațiile rurale din Buzău mobilizează alegători la vot pentru George Simion. „Vă credeți imuni la lege, cu protecție de la Ciolacu”, îi avertizează EFOR
16:56BREAKING NEWS Referendumul organizat de Nicușor Dan a trecut pragul de validare
16:02Primele estimări: panică la PSD din cauza aglomerației din multe secții de vot din mediul urban. La ora 16.00, peste 600.000 de voturi în plus în orașe
15:45Planuri de rezervă în AUR și USR pentru un tur doi fără Lasconi și Simion. Claudiu Târziu și gruparea Drulă-Barna-Ghinea numără orele
15:33Referendumul lui Nicușor Dan va fi validat, cel mai probabil: la ora 15.00, votaseră peste 23% din alegători, pragul este 30%
15:25Lasconi a adus prăjituri în secția de vot. Explicația ei: Sunt fără blat, e important fără blat
15:17Șoșoacă s-a filmat în cabina de vot și a postat clipul pe Facebook. Poliția face cercetări
15:06George Simion a votat la Roma, vineri, dar a fost duminică la vot cu soția lui
11:51AEP contabilizează voturile din diaspora la urbanul din țară, crescând artificial diferența față de prezența din rural
11:49Informațiile „pe surse” de la exit-poll-uri au rol de a mobiliza activul de partid și ar trebui ignorate, recomandă sociologul Cătălin Stoica
11:31Biroul Electoral Ilfov cere Poliției îndepărtarea de pe Facebook a postării lui George Simion în care apare un buletin de vot care are ștampila „VOTAT” pe liderul AUR