Accidente rutiere mortale pe droguri, nepenalizate. Potrivit unui raport ETSC (European Transport Safety Council) 37% din totalul accidentelor rutiere mortale din UE sunt provocate de șoferii tineri.
Cei mai mulți sunt depistați pozitiv pentru consumul de narcotice. Consumul ilegal de droguri în rândul tinerilor șoferi este dublu față de cel al adulților.
Motivul: „Condusul unei mașini sub influența drogurilor nu este un fenomen la fel de bine înțeles precum conducerea în stare de ebrietate și nu are beneficiul unei conștientizări publice pe scară largă.”.
ETSC a recomandat UE să înăsprească sancțiunile prevăzute de codurile rutiere, prin aplicarea unei toleranțe zero pentru consumul de droguri și alcool la volan.
Accidente rutiere mortale pe droguri, nepenalizate
În Europa, reglementările din Cehia, Ungaria, România și Slovacia sunt cele mai stricte. Aici se aplică o limită de 0,0 alcool. În țări precum Germania, Franța, sau Austria limita permisă de alcool în sânge pentru șoferi este de 0,5.
În Franța, un test pozitiv care depășește această limită, în urma unui control rutier, poate aduce sancțiuni de până la doi ani de închisoare și o amendă de 4.500 de euro.
În cazul în care există un accident care provoacă vătămare corporală și testul e pozitiv, pedeapsa e până la cinci ani și 75.000 euro. În cazul unui accident mortal, cu circumstanțe agravante suplimentare (narcotice, alcool, viteză, absența permisului), șoferul poate primi până la zece ani închisoare și o amendă de 150.000 de euro.
Amenzi așa și așa, închisoare puțină
În Germania, amenzile pentru condus în stare de ebrietate sau consum de narcotice sunt cuprinse între 500 și 1.500 de euro. Dacă șoferii provoacă și un accident mortal, infracțiune iese din sfera administrativă și devine infracțiune penală, pedeapsă fiind de până la cinci ani.
În Austria, oricine conduce un vehicul într-o stare afectată de alcool și/sau narcotice riscă o amendă administrativă de la 800 la 3.700 EUR.
Dacă un șofer provoacă un accident mortal, cu circumstanțe agravante (consum de alcool, narcotice), legea din Austria prevede cea mai mică pedeapsă dintre țările UE: trei ani de închisoare.
Alcool, cocaină, cannabis, accident mortal: cinci luni închis
La începutul lunii aprilie, în Kitzbühel, Austria, un tânâr de 23 de ani, beat și drogat, a provocat un accident în care o tânără de 29 de ani și-a pierdut viața.
După o noapte de petrecere, a plecat la serviciu dimineața având 1,5 la mie de alcool în sânge, la care s-a adăugat și o cantitate mare de cocaină și canabis. Carosabilul era ud. În loc de cei 60 km/h permiși, a rulat cu peste 115 km/h.
Într-o curbă, a intrat pe sens opus, izbind din plin un vehicul care circula regulamentar. Șoferul acestuia, o tânără de 29 de ani, a murit la locul accidentului. În august Tribunalul Regional din Innsbruck a pronunțat sentința: acuzatul a primit 15 luni de închisoare, din care zece, cu suspendare.
Judecătorul a motivat decizia spunând: „Nu vrea să renunțe complet la speranță.”. În opinia sa, acuzatul e tânăr, are tot viitorul în față și, în mare parte, este fără vină, invocând circumstanțele atenuante ale carosabilului ud.
Tinerii, 44% din accidente după alcool
Inculpatul, cunoscut de poliție ca maniac al vitezei, mai avusese și în trecut probleme cu autoritățile, din cauza consumului de droguri și a vitezei.
Cu un an în urmă, tot în Austria, un tânăr de 28 de ani a fost condamnat la zece luni de închisoare, patru cu suspendare după un accident mortal. Avea 1,8 pe mil de alcool în sânge și viteză excesivă.
Potrivit statisticilor, în Austria, numărul accidentelor rutiere provocate de consumul de alcool și droguri a crescut în ultimii ani.
Aproximativ 20% dintre cei implicați în accidente legate de alcool au vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, iar 24% – între 25 și 34 de ani.
Tânără ucisă, 16 luni de închisoare pentru șofer
Pe 11 iulie a.c., Tribunalul Districtual Hamburg a dat sentința împotriva unui tânăr de 28 de ani, acuzat de ucidere din culpă, în urma unui accident mortal: 16 luni de închisoare.
Parchetul ceruse o pedeapsă semnificativ mai mare, însă judecătorul a motivat decizia, susținând că „nici o pedeapsă nu poate face dreptate familiei victimei.”.
În urma accidentului o tânără de 20 de ani a murit, sora ei geamănă fiind grav rănită.
Acuzatul a admis acuzațiile de bază în instanță, negând însă că avea viteză prea mare și că se afla sub influența alcoolului.
Tinerii nemți, accidente în serie
Totuși, potrivit poliției, acesta avea o alcoolemie de 1,99. În plus, tânărul avea deja un dosar penal semnificativ. În 2018, fusese condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de droguri, cu suspendare. În trecut mai fusese condamnat pentru agresiune și delapidare.
În 2019, un alt caz a revoltat opinia publică din Germania: Tribunalul districtual Würzburg a condamnat un tânăr de 21 de ani doar la o amendă de 5.000 de euro și la suspendarea permisului de conducere pentru un an, deși acesta ucisese într-un accident o tânără, având o alcoolemie de aproape trei la mie în sânge.
Potrivit unui studiu, în Germania, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani provoacă cele mai multe accidente rutiere.
Pedepse mici și în Franța
În luna martie, în Franța, un tânăr de 26 de ani a fost condamnat la închisoare pentru un accident mortal sub influența narcoticelor și alcoolului.
Tânărul a fost judecat pentru omor din culpă agravat de trei împrejurări: stare de ebrietate (2,15 g/l alcool în sânge), pozitiv la cocaină și canabis și viteză ilegală (115 km/h pe un drum limitat la 70). În urma accidentului, un bărbat de 63 de ani și-a pierdut viața.
Vinovatul a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare. De asemenea, instanța i-a retras permisul și i-a confiscat mașina.
Totuși, nu a existat un mandat imediat de arestare, existând posibilitatea ca pedeapsa să fie micșorată.
Potrivit statisticilor, 21% din accidentele rutiere mortale sunt provocate de șoferi tineri (18-24 de ani), care au consumat droguri.
În 2022, peste 700 de persoane au murit în urma accidentelor care au implicat consumul de cocaină sau canabis.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.