/

EXCLUSIV Șeful Poliției Sibiu recunoaște că a semnat o hârtie către STS prin care cere să i se verifice biroul de microfoane după percheziția DNA. Chestorul Ivancea, apropiat de Iohannis

Șeful Poliției Sibiu vrea antiinterceptare DNA
Șeful Poliției Sibiu vrea antiinterceptare DNA (sursa: scutul.ro)

Șeful Poliției Sibiu vrea antiinterceptare DNA. Chestorul Tiberiu Ivancea, șeful Poliției Sibiu, i-a cerut oficial prietenului său, generalul Ionel Sorin Bălan, șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale, să facă un control „antiinterceptare” în două birouri din sediul poliției pentru a da de urma microfoanelor amplasate în secret de procurorii anticorupție.

Birouri ale IPJ Sibiu, percheziționate de procurori

Cei doi generali sunt apropiați ai președintelui Klaus Iohannis.

Solicitarea șefului Poliției Sibiu a fost făcută după ce procurorii DNA au descins în cinci birouri ale IPJ Sibiu. Anchetatorii fac cercetări într-un dosar de corupție care îl vizează direct pe generalul Tiberiu Ivancea.

Citește și: Ciolacu s-a separat de soția sa, femeia cu care a făcut celebru un chioșc din Piața Centrală din Buzău: i-a cedat părțile sociale în martie a.c.

Acesta ar fi folosit bunurile instituției în interes personal, dar mai ales modul preferențial prin care a împărțit sporurile subalternilor săi.

La solicitarea Defapt.ro, generalul de poliție Tiberiu Ivancea a recunoscut că a semnat cererea, dar susține că documentul nu a mai fost transmis Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Șeful Poliției Sibiu vrea antiinterceptare DNA

În data de 27 iunie a.c., procurorii de la DNA Alba au descins la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, instituție condusă de chestorul de poliție Tiberiu Iulian Ivancea. Gradul său este echivalat cu cel de general de poliție. Procurorii DNA Alba au făcut percheziții în mai multe birouri din sediul poliției.

Potrivit presei locale, ancheta procurorilor îl vizează direct pe chestorul de poliției Tiberiu Iulian Ivancea, care ar fi folosit bunurile instituției în interes personal, dar și pentru că ar fi dat sporuri pe alese unor subalterni în schimbul unor favoruri. Mai mult, secretara șefului Poliției Sibiu este bănuită că ar fi încercat să distrugă mai multe documente compromițătoare.

Citește și: Cum arată vila cât un hangar pe care Ciolacu ar trebui să o împartă cu nevasta la divorț. Premierul deja s-a separat de soție în privința părților sociale

În urma perchezițiilor DNA, chestorul de poliție Tiberiu Iulian Ivancea a călcat din nou pe bec. Acesta a dat un ordin în urma căruia s-a întocmit o cerere care urma să fie adresată Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), condus de prietenul său, generalul Ionel Sorin Bălan. Ce voia chestorul de poliție Tiberiu Iulian Ivancea de la generalul Ionel Sorin Bălan? Aflăm dintr-un document confidential făcut public de Marian Răduinea, un fost polițist la Sibiu.

„Prin prezenta vă rog respectuos să ne sprijiniți cu efectuarea unui control antiinterceptare, la sediul IPJ Sibiu, camera 80 și 81, în data de 3.07.2023, sau cu celeritate, la o altă dată ulterioară”, se menționează în documentul semnat de chestorul de poliție Tiberiu Iulian Ivancea.

Practic, chestorul Ivancea voia ca STS să caute posibilele microfoanele lăsate în urmă de procurorii DNA.

STS susține că nu a prestat controlul antiinterceptare

Defapt.ro a solicitat Serviciului de Telecomunicații Speciale să comunice dacă a făcut „controlul antiinterceptare” la sediul IPJ Sibiu, așa cum a cerut chestorul Ivancea, dar și cadrul legal în baza căruia face astfel de verificări. Biroul de Presă al STS a explicat că acest serviciu secret furnizează instituțiilor și autorităților publice din România rețele speciale și de cooperare, precum și alte soluții IT&C securizate.

În acest sens, STS are obligația de a executa controale tehnice ale rețelelor de telecomunicații din administrare, în vederea asigurării confidențialității telecomunicațiilor speciale.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„Activitățile de control tehnic se realizează la solicitarea beneficiarilor de telecomunicații speciale, pentru a asigura inviolabilitatea instalațiilor, echipamentelor și rețelelor de telecomunicații speciale puse în funcțiune de către instituția noastră”, potrivit Biroului de Presă al STS.

Referitor la „controlul antiinterceptare” cerut de chestorul Ivancea, STS a comunicat că „nu au fost realizate activitățile tehnice la care faceți referire pentru instituția menționată”.

Surse: Astfel de acțiuni se fac neoficial

Serviciul de Telecomunicații Speciale, condus de generalul Ionel Sorin Bălan, nu a comunicat câte „controale antiinterceptare” au fost făcute în sediile Ministerului Afacerilor Interne și nici câte sesizări a trimis către Parchetul Militar în cazul „controalelor antiinterceptare” ilegale făcute de militarii din cadrul STS, sub pretextul că aceste date nu fac parte din categoria informațiilor de interes public întrucât sunt clasificate.

Surse din cadrul STS susțin, sub protecția anonimatului, că angajații serviciului secret au făcut mai multe „controale antiinterceptare” ilegale, „pe prietenie”, la cererea unor politiceni locali cărora le era frică să nu fie interceptați de DNA.

Șeful IPJ Sibiu recunoaște că a semnat cererea către STS

Chestorul de poliție Tiberiu Iulian Ivancea nu a vrut să spună dacă acel „control antiinterceptare” solicitat STS are vreo legătură cu perchezițiile Direcției Naționale Anticorupție. Nici dacă a primit acordul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv al șefului Poliției Române, pentru a face o astfel de cerere. Nu a vrut să spună nici măcar câte „controale antiinterceptare” a solicitat STS.

Într-o primă fază, a răspuns sec, oficial: „Vă informăm că între Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu și Serviciul de Telecomunicații Speciale nu s-a purtat corespondență în vederea realizării unor controale antiinterceptare.”.

Defapt.ro a revenit cu o nouă solicitare adresată chestorului de poliție Tiberiu Iulian Ivancea în care i s-a cerut să comunice dacă documentul și semnătura sa apărute în spațiul public sunt autentice.

Cererea șefului IPJ Sibiu către STS (sursa: Facebook/Marian Raduinea)

„Documentul la care faceți referire, deși a fost semnat, nu a fost ștampilat și nici nu a fost înregistrat în circuitul de documente al IPJ Sibiu, prin urmare, nefiind o corespondență procedurală, nu a produs efecte”, a menționat chestorul de poliție Tiberiu Iulian Ivancea.

DNA nu comentează

Defapt.ro a solicitat Direcției Naționale Anticorupție un punct de vedere după ce chestorul de poliție Tiberiu Iulian Ivancea a vrut să ceară controlul „antiinterceptare” pentru a da de urma posibilelor microfoane instalate de procurorii anticorupție în sediul IPJ Sibiu.

„Direcția Națională Anticorupție nu oferă puncte de vedere sau explicații în legătură cu specificul activității celorlalte instituții ale statului sau cu modalitatea în care acestea își desfășoară activitatea, prin urmare, pentru a obține mai multe informații despre subiectul respectiv, vă rugăm să vă adresați Serviciului de Telecomunicații Speciale”, a transmis DNA.

„În situația ipotetică în care împrejurările menționate de dvs. ar face obiectul vreunei cauze penale, nu v-am putea furniza informațiile solicitate”, a mai transmis Biroul de Presă al DNA pentru Defapt.ro.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 comentarii

  1. Am lucrat peste 30 de ani în STS,din care 23 ca și comandant la TR și GJ.
    Cel puțin 6 chestiuni ar putea fi lămurite
    1 Trebuie sa stiți cum să intrebați, conform Legii 92 /1996 pentru că STS nu face controale antiinterceptare ci controale tehnice ale rețelelor de telecomunicații speciale. Dacă-i veți întreba despre controale antiinterceptare, Biroul de presă al STS, condus parcă de un sibian, o să vă spună că STS nu mănâncă usturoi.
    Pe pagina mea de Facebook gasiți detalii publice interesante.
    2 A doua problemă este dacă, în timp ce execută controlul tehnic STS își depășește aria de telecomunicații speciale adica, dacă scanează spectrul radio neguvernamental din responsabilitatea civilă a ANCOM,, circuitele electrice ale încăperii, pereții și diverse elemente ale clădirii / mobilier, dacă în afară de rețelele sale caută cumva și microfoane, camere video, semiconductoare care pot face parte din mijloace de interceptare inactive. I tr-o țară normală ar trebui să primiți un răspuns deschis și lămuritor, nu unul ascuns în spatele chichițelir Legii 544/2001.
    3 A treia chestiune la care ar trebui să răspundă STS este, ce anume face dacă găsește un microfon al DNA în timpul controlului tehnic, îl dezactivează (deși DNA are mandat) sau îl minte pe beneficiar că nu a găsit nimic, iar în secret, se îndreaptă către alte instituții, în virtutea unor protocoale cum erau între SRi și Min. Justiției. Ca și mecanism, aceste generalități ar trebui să fie publice pentru a se cunoaște în mod democratic ce anume face STS când se intersectează cu alte instituții.
    4 Având în vedere că STS înaintează un raport anual (doar) către președinte, vă puteți aștepta să nu primiți răspunsuri până ce un control parlamentar puternic sau o echipă de conducere STS nu vin cu intenția clară de a face transparentă activitatea STS, mai ales că acum impactează cu cetățeanul de rând la Alegeri, Baze de date de vaccinare și altele
    5. Directorul STS nu face obiectul niciunui control procedural periodic iar subordonații si fostii subordonați nu au la îndemână o procedură de sesizare a încălcării codului deontologic de către acesta. Pe ei în schimb, îi piate controla directorul STS inclusiv în interiorul familiei sau poate lua măsuri discreționare atunci când în mod subiectiv consideră că este cazul.
    6 Einteresant de stiut dacă Bălan, în procesul de avansare la gradul de general a celui care i-a luat locul când a plecat la STS Bucuresti, a menționat că îi este fin si că are o vechime ca și sef de unitate de … aproape 2 ani.

  2. Johannis k.w a fost salvat cu casele de increngatura chetorilor: Șuteu n.ghe bârgoz mircea-devenit investitor de blocuri în sibiu (primarul selimbărului măricuța) și ce credeți acum mai tânărului chestor ivancea tiberiu care în timpul procesului d-lui k.w.j – cu casele. Ac.din urmă face ce făcea ceilalți 2 chestori dinaintea lui. Niște jeguri de milițieni, prosti și plini de ei. D-zeu vA avea grijă de ei …….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:14Pentru judecătoarea Stoicescu, cei care cer abrogarea pensiilor speciale vor și „câte un BMW, ca să ajungă la toţi, examene luate de toate loazele şi să se vindece mătuşa de bătături”
17:29După ce a decis să facă metrou până la ea acasă, în Voluntari, Firea promite și un aeroport nou. Proiect comun cu primarul Băluță, deși edilii nu au nici o competență
15:07Clipe de coșmar pentru Grapini: a fost urmărită și amenințată de un bărbat, care apoi s-a cazat la același hotel cu ea și i-a trimis un „filmuleț”
14:37Haos la spitalul CF din Iași: pesedista pe care Grindeanu o ține în funcția de manager a concediat directorul economic în timp ce era în India și nu s-au plătit salariile la timp
13:16EXCLUSIV Rezervistul „Doi și-un sfert” care a vândut chinezării antiglonț Jandarmeriei a vrut să livreze în Ucraina și Iran arme din China produse și de o fabrică aflată pe lista de sancțiuni a SUA
12:45România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE
12:31Economistul-șef al BNR avertizează: „La anul va veni nota de plată”. România are cel mai mare deficit de cont curent și a patra mare inflație, comparativ cu statele OECD
11:53Noua „umbră” a lui Firea, după Ligia Enache: nevasta unui ex-ofițer SRI, cu o avere impresionantă, muncitoare la Turbomecanica, cu facultate absolvită la 33 de ani
11:27Primarul de Iași încearcă fix înainte de alegerile locale să amâne cât mai mult judecarea unui dosar penal în care este inculpat
11:11Zeci de mii de arme cu bile de cauciuc și gaze, cu potențial letal, sunt deținute legal în România
22:34INTERCEPTĂRI Judecătoarea drogată de la Suceava lua cocaină sintetică diluată: „Odată am consumat și nefăcută cumva că nu au avut timp s-o prepare… și… mi-o rupt nasu’… (…) rană”
21:30Concurență pentru Wizz Air: zboruri interne de 25 de euro și externe de 57 de euro. De pe ce aeroporturi zboară avioanele AnimaWings
18:19România, anul 2024: Jumătate dintre funcţionarii publici din România nu ştiu ce servicii online oferă instituţia în care lucrează (studiu)
17:05Ridicol: candidatul PSD la primăria unei comune cu 88 de locuitori cu drept de vot a reușit să strângă 100 de semnături de susținere, cum cere legea
16:06Trafic de influență în subordinea lui Florentin Pandele, în Primăria Voluntari, prin intermediul clanurilor, suspectează procurorii. Doi suspecți, arestați