Petiție online în care i se cere lui Ciolacu să nu desființeze teatrele: o treime din instituțiile de cultură din România ar urma să dispară, dacă Guvernul își pune în aplicare planurile de reducere a cheltuielilor bugetare.
Peste 13.000 de semnături se strânseseră pe petiție, la trei zile de la lansare. Inițiatorul ei, Vladimir Anton, director artistic Teatrul Municipal Miercurea Ciuc, susține că a fost semnată de „50 de manageri din instituții de cultură din România”.
Petiția este intitulată ”Opriți distrugerea culturii!”.
O treime din instituțiile de cultură ar urma să dispară
„Menționăm că majoritatea teatrelor de copii și tineret la nivel național au sub 50 de angajați și au o activitate, așa cum descrie Ordonanța la punctul b), similară cu teatrele dramatice din oraș aparținând de multe ori de același finanțator.
În aceeași situație dificilă se află și teatrele care aparțin de același finanțator dar își desfășoară activitatea în altă limbă cum ar fi teatrele dramatice și cele în limbi ale minorităților naționale. Pierderea statutului juridic al tuturor acestor teatre înseamnă concret desființarea unei treimi din instituțiile de cultură la nivel național”, susțin inițiatorii petiției.
Conform datelor din țară, reducerea sub 7,5% a capitolului bugetar 67 – Cultură, Recreere, Religie și Sport – înseamnă concret reducerea bugetului majorității teatrelor din provincie cu 50%. Doar ponderea salariilor din bugetul unui teatru e în medie de 80%. Înjumătățirea efectivă a bugetului înseamnă faliment, se afirmă în petiție.
„În plus, avem îndoieli că soluția normativă propusă va îndeplini scopul acesteia, comunicat în spațiul public, anume acela de a se obstrucționa realizarea de serbări, evenimente culturale de masă, bugetofage, de către autoritățile administrației publice locale.
Este mult mai mare pericolul ca acele serbări să fie păstrate, iar pentru a se încadra în procentul impus, autoritățile publice locale să reducă cheltuielile cu funcționarea instituțiilor publice de cultură, cu consecință directă asupra caracterului de continuitate a ofertei culturale și a cantității și calității proiectelor acestor instituții, mergând până la pericolul desființării lor din motive financiare”, apreciază inițiatorii petiției.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.