/

Condamnați în România, liberi în Italia: cei care sfidează justiția de la București. Autoritățile române nu au nici o pârghie legală să-i aducă în țară

Condamnați în România, liberi în Italia
Condamnați în România, liberi în Italia, țara premirului Giorgia Meloni (sursa: Facebook/Giorgia Meloni)

Condamnați în România, liberi în Italia. Bucureștiul a dat în urmărire internațională 4.586 de persoane mai mult sau mai puțin celebre și așteaptă să fie prinși.

Condamnați în România, liberi în Italia

Un caz aparte este cel al fugarului milionar Dragoș Săvulescu, pe care Grecia și Italia refuză să îl extrădeze în România. Judecătorii italieni de la Curtea de Apel din Bari au refuzat definitiv extrădarea fostului baron PSD Ionel Arsene în mai 2023.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

De protecția autorităților din Italia, în baza unor decizii emise de Curțile de Apel din Bari și Bologna, beneficiază și Alina Bica, fosta șefă DIICOT, Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, liberalul Marian Zlotea, și Mario Iorgulescu. Până în prezent, autoritățile nu au dat de urma lui Ionuț Mircea Costea, cumnatul secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Autoritățile române speră ca Olanda să îl extrădeze până în toamnă pe Ilie Marcel Șerbuc, presupusul criminal al fetiței de 12 ani găsite moartă într-un apartament din Berceni.

Dragoș Săvulescu

Controversatul afaceristul Dragoș Săvulescu, condamnat definitiv la cinci ani și șase luni de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale din Constanța, își vede liniștit de viață prin stațiunile de lux din Grecia și Italia. Fost acționar al clubului de fotbal Dinamo Bucureși, Dragoș Săvulescu a fost dat în urmărire internațională la data de 9 februarie 2019.

Ultima informare transmisă autorităților din Românie de cele din Italia a fost a data de 15 noiembrie 2022. Italienii informau atunci că Dragoș Săvulescu locuiește în Milano. Predarea acestuia în baza mandatului european de arestare a fost refuzată de Italia și Grecia.

Ionel Arsene

Fostul baron PSD de Neamț, are de executat o pedeapsă de șase ani și opt luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Curtea de Apel din Bari, printr-o sentință din data de 20 aprilie 2023, rămasă definitivă la data de 10 mai 2023, a refuzat predarea acestuia în baza mandatului european de arestare emis de Tribunalul Bacău.

Daniel Dragomir

Fost ofițer al Serviciului Român de Informații, a beneficiat și el de clemența judecătorilor de la Curtea de Apel din Bari care au refuzat extrădarea acestuia la data de 12 octombrie 2022.

El a fost condamnat în România la trei ani și zece luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Marian Zlotea

Fostul europarlamentar PDL are de executat în România o pedeapsă de opt ani și șase luni de închisoare pentru trafic de influență și luare de mită.

Curtea de Apel din Bologna, printr-o sentință din data de 14 martie 2022, a refuzat să-l extrădeze în România.

Alina Bica

Fosta șefă DIICOT, condamnată la patru ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului, este protejată de autoritățile din Italia. Oficial, a fost arestată în Italia la data de 10 iulie 2020.

Câteva luni mai târziu, la 1 decembrie 2020, Biroul SIRENE Italia a transmis la București că autoritățile italiene au refuzat extrădarea acesteia în România.

Mario Gino Iorgulescu

Fiul lui Gino Iorgulescu a fost localizat în Italia la data de 31 mai 2020. Doi ani mai târziu, mai exact la data de 7 iunie 2022, Biroul SIRENE Italia a anunțat că Curtea de Apel Milano își declară „inabilitatea” de a lua o măsură cu privire la executarea mandatului european de arestare.

Motivul? Starea de sănătate a lui Mario Iorgulescu, care se află oficial în continuare spitalizat.

Darius Vâlcov

Fostul ministru al Finanțelor a fost arestat în Italia la data de 23 mai 2023, după ce s-a predat autorităților din Napoli. Fostul politician român a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Totodată i-au fost confiscate mai multe sume de bani, dar și cele 170 de tablouri cumpărate cu banii obținuți din mită.

Minel Florin Prinea

Complicele lui Darius Vâlcov a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare.

A fost arestat la Milano în data de 9 mai 2023.

Gabriel Sorin Strutinsky

Afaceristul constănțean și prietenul lui Radu Mazăre a fost condamnat la zece ani și patru luni de închisoare pentru fapte de corupție. S-a predat autorităților din Bologna la data de 15 februarie 2021.

Atunci a venit însoțit de avocatul Cristian di Gusto, cel care i-a reprezentat pe Alina Bica și Daniel Dragomir. Ulterior, a fost plasat în arest la domiciliu.

Cornel Bogdan Oprea

Unul dintre fugarii din lotul „Oprescu”, Oprea a fost condamnat la 11 ani și opt luni de închisoare în România.

Ultima informare a Biroului SIRENE Italia arată că la data de 28 februarie 2023, Cornel Bogdan Oprea se afla încarcerat în penitenciarul din Verona.

Romeo Albu

Un alt fugar din lotul „Oprescu”, Albu a fost condamnat la șase ani de închisoare. Autoritățile din Italia l-au arestat în baza mandatului european la data de 10 iunie 2022.

Patru luni mai târziu, autoritățile judiciare din Italia au refuzat extrădarea acestuia în România.

Cumnatul lui Geoană, fugar nelocalizat

Pe lista fugarilor se află Ionuț Mircea Costea, fost vicepreședinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și președinte Eximbank, condamnat la șase ani de închisoare pentru luare de mită. El este cumnatul lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO.

Ionuț Mircea Costea a fost dat în urmărire internațională la data de 29 mai 2023, dar până în prezent nu a fost localizat. Legat de acest caz, Mircea Geoană a menționat că „chiar și în momente complicate, valorile democratice trebuie să primeze.

Fără excepție, deciziile judecătorești trebuie respectate și duse la îndeplinire. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru deciziile luate. Eu și Mihaela vom continua să fim alături de nepoții noștri și să le oferim sprijinul de care au nevoie în aceste momente grele.”.

Cazul Șerbuc

Ilie Marcel Șerbuc, presupusul criminal al fetiței de 12 ani găsite moartă într-un apartament din Berceni, se află arestat în Olanda încă din data de 7 iunie 2023. Autoritățile olandeze au transmis la București că suspectul nu a fost de acord cu procedura simplificată de extrădare.

Citește și: Pandele se plânge în direct la RTV că Sebastian Ghiță îl jupoaie pentru aparițiile la acest post TV. El spune că a fost „o glumă” după lamentările lui Ciutacu

În același dosar de crimă a fost audiată și Simona Monica Iftimovici, mama victimei, care le-a spus anchetatorilor români că nu are nicio implicare în uciderea fiicei sale și că vinovat ar fi concubinul său.

Anterior le-a spus autorităților spaniole că știa despre comiterea crimei, care ar fi fost săvârșită de iubitul ei, Ilie Marcel Șerbuc, înainte ca ea sa plece din țară. Însă nu l-a denunțat pentru ca îl iubea.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:49Uriașele contracte cu statul ale deputatului Vîlceanu, cel care a încercat să ronțăie urechea lui Florin Roman. Contractele, cu o companie subordonată lui Burduja
19:44Arme nucleare tactice rusești, cel mai aproape de granițele României din ultimii ani: exercițiu militar ordonat de Putin
19:11„Marcele, eu ți-aș fi dat sabia lui Ștefan cel Mare, dar am auzit că nu ești moldovean…”, una din multele glume din online la adresa lui Ciolacu în vizită la Erdoğan
18:49Două femei condamnate pentru fraudarea alegerilor din Ciorani, desemnate preşedinţi ai secţiilor de votare
17:03Uriașa avere care l-a potopit pe Liviu Negoiță, prin „donații”, la patru ani după ce n-a mai fost primar. El este acum coleg de partid cu Piedone și candidează la primăria Sectorului 1
15:09Cine sunt deputații care s-au bătut în Parlament: ambii au fost miniștri ai PNL și au deținut funcții de conducere în partid
11:43Împrumuturile statului au explodat: guvernul Ciolacu s-a îndatorat în patru luni din 2024 cât în șapte luni din 2022. Suma-record: 89,5 miliarde de lei
09:38Vrea să aducă Miss Wheelchair în România ca parte a campaniei de a face orașele accesibile și persoanelor cu dizabilități
09:21Două motociclete, trei tineri, un accident. Toți au murit după impactul cu un autoturism într-o curbă. Doi erau viitori miri, al treilea – cavaler de onoare
21:22O româncă va decide dacă premierul și ministrul Apărării din Israel pot fi arestați de către Curtea Penală Internațională pentru crime de război și împotriva umanității în Gaza
18:26Pe cine vrea PSD în locul lui Ionel Arsene la șefia CJ Neamț: un fost „tablagiu” care îi înălța ode fugarului refugiat în Italia. După ce a ieșit din Poliție, a devenit primar de meserie
16:54Firea relansează ideea „Spitalului Metropolitan”: în 2020, tocase 3,5 milioane de euro pe un proiect care nu respecta prevederi pentru siguranţă la incendiu
15:34Președintele PNL a lansat site-ul nicolaeciuca.ro. Oficial, obiectivul acestuia este promovarea cărții „Un ostaș în slujba țării”, despre viața lui Ciucă
14:49EXCLUSIV Tupeu incredibil: șeful Romarm a plecat în Serbia cu avionul, dar și-a trimis dinainte șoferul cu mașina de serviciu 600 km să-l aștepte la aeroportul din Belgrad
14:13Nesfârșita listă de sinecuri plătite de contribuabili către clientul familiei Firea-Pandele, Hazem Kansou, candidat PSD la consiliul general al Capitalei