Ion Iliescu, cuvinte pentru Valentin Gheorghiu. Care a fost unul dintre ultimii maeştri adevăraţi ai lumii noastre, care avea capacitatea de a transforma un iubitor al muzicii într-un meloman, aşa cum numai artiştii cu o vocaţie unică reuşesc, printr-o putere fantastică asupra publicului lor, afirmă fostul preşedinte al României Ion Iliescu.
Ion Iliescu, cuvinte pentru Valentin Gheorghiu
„De astăzi, cântecul de pian e mai trist: a plecat dintre noi Valentin Gheorghiu, un mare maestru al clapelor şi un spirit înalt al culturii şi societăţii noastre. Pe cât de mare a fost talentul său, pe atât de discretă a fost prezenţa sa în lume. Cei mari sunt mereu modeşti.
Valentin Gheorghiu, unul din ultimii maeştri adevăraţi ai lumii noastre, avea capacitatea de a transforma un iubitor al muzicii într-un meloman, aşa cum numai artiştii cu o vocaţie unică reuşesc, printr-o putere fantastică asupra publicului lor.
Pentru România, a continuat munca lui Dinu Lipatti şi a păstrat memoria lui Enescu răsunătoare: a făcut cele mai bune interpretări ale lui Schumann, Mozart, Schubert, Brahms, Rahmaninov, Debussy aici şi peste graniţe şi a păstrat locul ţării noastre pe harta mondială a muzicii clasice”, a scris Ion Iliescu, luni, pe blogul personal.
Enescu îl considera „un talent rar”
El deplânge „plecarea lui Valentin Gheorghiu”, „un prieten bun”.
„Pentru George Enescu – mărturie stă una dintre scrisorile lui – Valentin Gheorghiu a fost <un talent rar>. Pentru mine, a fost aceasta şi mai mult decât atât: un prieten bun. I-am ascultat concertele, am fost martorul marilor sale succese, ne încurajam unul pe celălalt şi povesteam despre speranţele şi utopiile unei generaţii.
Cine e atent la subtilităţile istoriei nu uită că în 1958, când avea loc prima ediţie a Festivalului Enescu la Bucureşti, Valentin, alături de fratele său, Ştefan Gheorghiu, au câştigat Premiul I pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru vioară şi pian de Enescu.
65 de ani mai târziu, în 2023, va avea loc prima ediţie a Festivalului Enescu fără Valentin Gheorghiu. Din nefericire, nu ne putem scrie singuri partitura vieţii”, a mai scris Ion Iliescu.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.