/

EXCLUSIV Halucinant: 11 din BMW-urile electrice cu care se lăuda Firea la Primărie au fost abandonate prin oraș, alte patru au fost vândute pentru plata salariilor. Au costat peste 500.000 EUR dar nu a existat nici un plan de business

BMW-urile electrice scumpe ale PMB, abandonate
BMW-urile electrice scumpe ale PMB, abandonate (sursa: G4Media)

BMW-urile electrice scumpe ale PMB, abandonate. Situație halucinantă la Primăria Municipiului București: din cele 15 mașini electrice BMW I3, cumpărate cu aproape 500.000 de euro de Compania Municipală Managementul Transporturilor în mandatul de primar al Gabrielei Firea, 11 au fost abandonate în București și Ilfov. Celelalte patru au fost vândute la licitație publică de un executor pentru a fi plătite drepturile salariale ale unor angajați.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Culmea, fostul administrator special Alexandru Anghelina nu a reușit timp de șase luni să dea de urma patrimoniului și a documentelor de la Compania Municipală Managementul Transporturilor, motiv pentru care și-a dat demisia în primăvara acestui an. Ulterior, s-au găsit mașinile și documente, unele distruse în urma unei inundații.

Pierderi de 15 milioane în trei ani

Compania Municipală Managementul Transportului (CMMT), una dintre companiile municipale înființate în anul 2017 la cererea primarului Gabriela Firea, a avut în primii trei ani de funcționare pierderi cumulate de aproape 15 milioane de lei, echivalentul a trei milioane de euro.

Șefii companiei au făcut o serie de achiziții controversate și ineficiente pentru funcționarea societății. De exemplu, la 1 septembrie 2019, s-a cumpărat șase mașini Iveco, cu dispozitiv de ridicare rapidă produs în Turcia, cu 490.000 lei bucata. Valoarea contractului a fost de 2,94 milioane lei.

Primăria Municipiului București a transmis la solicitarea Defapt.ro că dispozitivele au fost cumpărate fără contract de service. În aceeași perioadă au mai fost cumpărate o Dacia Dokker cu 52.740 lei și o Dacia Logan cu 41.300 lei.

O lună mai târziu, pe 1 octombrie 2019, s-au cumpărat 15 mașini BMW I3 cu un preț de 160.000 lei pe bucată. Cele 15 mașini au costat în total nu mai puțin de 2,4 milioane de lei. Pentru toate cele 23 de mașini, CMMT a plătit 5,34 milioane de lei, echivalentul a peste 1,1 milioane euro. Totul, din taxele și impozitelor bucureștenilor.

Car-sharing, apoi testare COVID

Ce s-a întâmplat cu cele 15 mașini BMW I3? Primăria Municipiului București a transmis că „după achiziție, autoturismele au fost folosite de angajații companiei, apoi, o parte dintre acestea au fost închiriate pentru activități car-sharing inițial către BCR eGO, iar apoi către Teleport Technologies”.

Ultima societate îl are ca acționar majoritar pe un cetățean pe nume Grigore Danciu. Acesta a spus că a predat către CMMT toate mașinile. „Noi nu am închiriat efectiv mașinile. Aveam doar o aplicație prin care clienții puteau să închirieze mașinile. Noi primeam un comision pentru aplicație”, a spus Grigore Danciu pentru Defapt.ro.

Însă, la începutul pandemiei de COVID, primarul de atunci Gabriela Firea a anunțat că 13 mașini BMW I3 vor fi puse la dispoziția Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” pentru a fi folosite pentru testarea în masa a bucureștenilor din grupele de risc.

Compania, părăsită, apoi în insolvență

Tot atunci, primarul Gabriela Firea se lăuda cu aceste mașini electrice care „au o autonomie de 250 km/zi și ZERO emisii CO2”. Nu se știe dacă au fost folosite sau nu. Mai mult, deși pare incredibil, municipalitatea le-a pierdut urma.

„CMMT a intrat în insolvență în septembrie 2022. Până la data intrării în insolvență, ca urmare a demisiei anterior cu 6 luni a directorului general și a imposibilității plății salariilor, nimeni nu s-a mai ocupat de gestionarea companiei”, potrivit PMB.

Nu au mai fost depuse bilanțuri sau declarații fiscale, nu s-au mai plătit salarii, angajații nu au mai venit la muncă. Mai mult, nu s-a mai ocupat nimeni de urmărirea contractelor în general și de cele de închiriere în special. Nici măcar nu s-au mai facturat prestațiile.   

BMW-urile electrice scumpe ale PMB, abandonate

De la Primăria Capitalei mai aflăm că „patrimoniul și documentele companiei au fost abandonate” în patru sedii diferite, fără ca nimeni să le predea sau să răspundă de ele. Din septembrie 2022 până în martie 2023, administratorul special numit de Consiliul General, Alexandru Anghelina, nu a găsit nici documentele, nici patrimoniul. Adică mașinile. Motiv pentru care și-a dat demisia.

A urmat numirea un nou administrator special care a găsit o parte din documente în trei din cele patru sedii. Noul administrator a constatat și că documentele de la sediul social de pe bd. Regina Maria 86-88 au fost distruse în urma unei inundații din 2022.

„Până în acest moment nu am găsit printre documentele recuperate contractele de închiriere pentru cele 15 mașini BMW, însă mai avem de citit, de inventariat și arhivat mai mult de jumătate dintre documente găsite”, potrivit PMB.

Șapte BMW-uri, recuperate

Tot municipalitate a mai transmis, la solicitarea Defapt.ro, că până în acest moment au fost localizate 22 de autovehicule ale CMMT.

Citește și: EXCLUSIV Avionul donat de Țiriac SMURD-ului, reparații umflate cu milioane EUR. Aeronava, folosită de Gabriel Oprea la „zboruri speciale”. Investigația DNA, după o dezvăluire Defapt.ro

„Am recuperat până azi 7 dintre autoturismele BMW I3 pe care le-am depozitat fără taxe într-o parcare administrată de Compania Municipală de Parking. Restul de 4 autoturisme BMW sunt în curs de recuperare. Majoritatea celor 11 autoturisme electrice au fost abandonate în diferite locuri din București și Ilfov, cu baterii complet descărcate, cu daune estetice”, susține oficial PMB.

Dar mai sunt încă patru din cele 15 cumpărate care nu vor mai ajunge la companie. Pentru că au fost vândute la licitație de către un executor judecătoresc înainte de intrarea în insolvență, la cererea unor angajați care și-au recuperat pe această cale o parte din creanțele salariale. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

17:29După ce a decis să facă metrou până la ea acasă, în Voluntari, Firea promite și un aeroport nou. Proiect comun cu primarul Băluță, deși edilii nu au nici o competență
15:07Clipe de coșmar pentru Grapini: a fost urmărită și amenințată de un bărbat, care apoi s-a cazat la același hotel cu ea și i-a trimis un „filmuleț”
14:37Haos la spitalul CF din Iași: pesedista pe care Grindeanu o ține în funcția de manager a concediat directorul economic în timp ce era în India și nu s-au plătit salariile la timp
13:16EXCLUSIV Rezervistul „Doi și-un sfert” care a vândut chinezării antiglonț Jandarmeriei a vrut să livreze în Ucraina și Iran arme din China produse și de o fabrică aflată pe lista de sancțiuni a SUA
12:45România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE
12:31Economistul-șef al BNR avertizează: „La anul va veni nota de plată”. România are cel mai mare deficit de cont curent și a patra mare inflație, comparativ cu statele OECD
11:53Noua „umbră” a lui Firea, după Ligia Enache: nevasta unui ex-ofițer SRI, cu o avere impresionantă, muncitoare la Turbomecanica, cu facultate absolvită la 33 de ani
11:27Primarul de Iași încearcă fix înainte de alegerile locale să amâne cât mai mult judecarea unui dosar penal în care este inculpat
11:11Zeci de mii de arme cu bile de cauciuc și gaze, cu potențial letal, sunt deținute legal în România
22:34INTERCEPTĂRI Judecătoarea drogată de la Suceava lua cocaină sintetică diluată: „Odată am consumat și nefăcută cumva că nu au avut timp s-o prepare… și… mi-o rupt nasu’… (…) rană”
21:30Concurență pentru Wizz Air: zboruri interne de 25 de euro și externe de 57 de euro. De pe ce aeroporturi zboară avioanele AnimaWings
18:19România, anul 2024: Jumătate dintre funcţionarii publici din România nu ştiu ce servicii online oferă instituţia în care lucrează (studiu)
17:05Ridicol: candidatul PSD la primăria unei comune cu 88 de locuitori cu drept de vot a reușit să strângă 100 de semnături de susținere, cum cere legea
16:06Trafic de influență în subordinea lui Florentin Pandele, în Primăria Voluntari, prin intermediul clanurilor, suspectează procurorii. Doi suspecți, arestați
12:50Imaginea dezastrului PNRR: ministerul lui Câciu trebuia să cheltuie, în primul trimestru, 81 de milioane de lei din fonduri nerambursabile. A absorbit zero