Greva din Educație, care durează de trei săptămâni și pe care Guvernul nu poate să o oprească, este cea mai dură înfrângere a Puterii, din noiembrie 2021, când a fost instalat Executivul condus de Nicolae Ciucă.
Ideea acestei analize este că Puterea, concentrată pe negocierea „rotativei”, a fost incapabilă să discute cu calm cu greviștii. Mai mult, urmare a declarațiilor făcute de liderii guvernării, protestatarii au înțeles că Puterea este slabă și vrea să-și rezolve cât mai repede transferul de putere – aceasta fiind adevărata prioritate – așa că au profitat la maximum.
O premisă a grevei a fost dată de discuțiile din ultimele luni despre pensiile speciale, care au arătat că există, în sistemul bugetar, privilegiați care pot obține ce doresc, chiar dacă privilegiile lor pun în pericol PNRR.
O a doua premisă a fost incapacitatea Puterii, concentrată de mai multe luni doar pe problemele ei, de împărțire a viitorilor portofolii, de a anticipa greva, deși semnale existau.
Însă momentul în care cadrele didactice au simțit că pot controla situația a fost cel în care Marcel Ciolacu, președintele PSD a spus că rotativa nu se va face până la încheierea grevei, lăsând astfel un guvern slab, demisionar, să rezolve cea mai mare criză internă din ultimele 19 luni – conflictul din Ucraina fiind o criză externă.
Cea mai dură înfrângere a Puterii
Iată seria de declarații care au dat putere sindicatelor din educație și au determinat Guvernul să cedeze tot mai mult:
- 20 mai 2023 Cu două zile înainte ca greva să înceapă efectiv, Marcel Ciolacu anunță că suspendă negocierile pentru formarea viitorului Guvern până la rezolvarea grevei profesorilor și reforma pensiilor speciale. „Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată.Coaliția are datoria să se reunească în primul rând pentru urgențele românilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu să prevadă soluțiile sustenabile și un termen clar pentru noua lege a salarizării,” a scris Marcel Ciolacu. Declarația sa arată protestatarilor că a) rotativa depinde de ei și b) negociază cu un Guvern slab, care știe că va pleca după ce se termină greva.
- 22 mai 2023 Începe greva.
- 24 mai 2023, miercuri Premierul Ciucă anunță că își depune mandatul: „Vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul”
- 26 mai 2023, vineri Premierul Ciucă nu își mai depune mandatul: „Am convenit ca până la soluționarea acestor probleme să nu îmi depun madatul să îmi asum responsabilitatea funcției de premier. Sper ca într-o perioadă de timp cât mai scurtă să punem în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliției”. Din nou, cadrele din educație aud că rotativa este problema și pot ține guvernul Ciucă ostatic.
- 1 iunie 2023 Guvernul emite, fără a primi acordul sindicatelor, o ordonanță de urgență care prevede o serie de majorări salariale. Sindicatele resping oferta, greva continuă.
- 1 iunie 2023 Președintele Iohannis abandonează obișnuitul calm: „Eu sper să se înțeleagă foarte bine la nivelul sistemului și oamenii să se întoarcă de marți la școală pentru că nu mai au de ce să facă grevă. Și atunci, eu cred că foarte mulți dascăli care deja s-au săturat, se vor întoarce. În plus, cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale? Există o generație întreagă care dă Bacalaureatul, care trebuie să meargă la facultate. O generație care dă capacitatea. Au primit tot ce s-a cerut, de ce să mai continue greva?” Declarația sa pare să fi încurajat protestatarii să arate că îl pot înfrunta pe șeful statului.
- 8 iunie 2023 Conferință de presă la Palatul Victoria: ministrul Educației, Ligia Deca, se trezește cu un baraj de întrebări din partea ziariștilor, care-i explică unde greșește, și este nevoie ca purtătorul de cuvânt, Dan Cărbunaru să o salveze. Puteți găsi pe site-ul Guvernului transcrierea conferinței de presă. În interiorul PNL apăruseră însă de multă vreme discuții neoficiale în legătură cu capacitatea Danielei Deca de a comunica în public.
- 8 iunie 2023 O delegație de parlamentari, din care fac parte vicepremierul Kelemen Hunor și șefa comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, urmau să plece într-o deplasare în paradisul turistic Bali, din Indonezia. Informațiile au apărut în ședința de Birou Permanent a Camerei Deputaților din 31 mai. De altfel, UDMR, a cărui prezența în viitorul guvern este neclară, a absentat complet de la negocierile cu greviștii. Kelemen Hunor nu a comentat informația, dar, la 9 iunie era încă în România.
- 10-11 iunie 2023 Guvernul face o nouă ofertă către sindicate și, în același timp, pe surse, se anunță că premierul Ciucă va demisiona luni, iar negocierile pentru rotativă repornesc. Sindicatele vor decide până luni, 12 iunie, la 10 dimineața, dacă acceptă propunerile Executivului și opresc greva.
Mai multe surse politice susțin că, în această seară, se vor relua discuțiile privind componența viitorului guvern Ciolacu. La discuțiiar participa doar liderii PNL și PSD, prezența UDMR în viitorul cabinet fiind încă neclară.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Stați liniștiți,că guvernul nu a pierdut nimic…Ii păcălește și de data asta pe profesori,prin acea notă de fundamentare a ordonanței,care nu are putere de lege.
De ce ar pierde guvernul???poate pierde tara asta plină de analfabeți funcționali și mediocri digitali…dar ei care fac rotative pentru ciolan ce sa piardă?? greva generala trebuie să continue
[…] Citește și: ANALIZĂ Cea mai dură înfrângere a Puterii, din noiembrie 2021: seria de gafe care a făcut ca si… […]
[…] Citește și: ANALIZĂ Cea mai dură înfrângere a Puterii, din noiembrie 2021: seria de gafe care a făcut ca si… […]
[…] Citește și: ANALIZĂ Cea mai dură înfrângere a Puterii, din noiembrie 2021: seria de gafe care a făcut ca si… […]