Franța se asociază cu Rusia pentru a extinde centrala nucleară de la Paks, în Ungaria, scrie Le Monde. De luni întregi, Franța, Ungaria și Bulgaria blochează sancțiunile UE asupra energiei nucleare rusești.
Implicarea companiei franceze Framatome în extinderea centralei nucleare de la Paks vine după ce Siemens a refuzat să se asocieze acestui proiect.
Franța se asociază cu Rusia pentru a extinde centrala nucleară de la Paks
„Guvernul francez a aprobat participarea Framatome la construcția a două noi reactoare la centrala de la Paks, argumentând că industria nucleară nu este afectată de sancțiunile internaționale împotriva Rusiei.
În plin război în Ucraina, implicarea unor companii franceze în construcția a două reactoare nucleare în Ungaria, condusă de grupul de stat rus Rosatom, poate părea inoportună. Cu toate acestea, problema a fost discutată discret între Paris și Budapesta și a fost chiar abordată în timpul unui dineu între Emmanuel Macron și premierul Viktor Orban la Palatul Elysée, la 13 martie.
La scurt timp după aceea, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a confirmat că Ungaria conta pe ajutorul francez pentru a ocoli reticența germană de a livra sistemul de control al reactorului, încredințat inițial în 2019, unui consorțiu format din Siemens Energy și Framatome. «Deoarece guvernul german blochează din motive politice participarea contractuală a Siemens Energy, dorim să ne bazăm mai mult pe francezi», a declarat Szijjarto”, scrie Le Monde.
French companies will participate in the construction of two reactors at the Hungarian Paks-2 nuclear power plant, together with the Russian Rosatom, the Le Monde newspaper reports.
— Spriter (@Spriter99880) April 28, 2023
The approval was given by the Ministry of Energy Transition of France. pic.twitter.com/Ht2WB8QyFh
Cooperativa Franța, Ungaria, Bulgaria
Franța, Ungaria și Bulgaria nu susțin introducerea sancțiunilor împotriva companiei Rosatom din Rusia, blocându-le efectiv, deoarece introducerea de restricții necesită acordul tuturor celor 27 de membri ai Uniunii Europene, anunțau, în martie, sursele agenției poloneze de presă PAP.
‼️FM Szijjártó debunks #fakenews: "It is a lie that the government will stop working with Russia's @rosatom on the Paks expansion, the increase in @Framatome_'s involvement has to do with supplying control systems, as its German consortium partner @Siemens_Energy has not yet been… pic.twitter.com/lJU18j2lEz
— Zoltan Kovacs (@zoltanspox) March 28, 2023
În cazul fiecărei dintre aceste trei țări, jurnaliștii polonezi informează că Franța este „cel mai mare susținător al cooperării cu Rosatom”, Ungaria, care este dependentă de sectorul nuclear rusesc, este țara „cea mai zgomotoasă” în această problemă, iar oficialii de la Budapesta își motivează dezacordul punând la înaintare securitatea națională a țării, în vreme ce Bulgaria, care depinde de combustibilul nuclear din Federația Rusă, „se declară îngrijorată de securitatea aprovizionării cu combustibil nuclear”.
Prime Minister Orbán meets with President Putin in Moscow, Russia. (long table, lol) It was a peace mission plus they covered natural gas, infrastructure & the Paks II nuclear power plant. I wonder if they talked about Bitcoin. Paks and Hungary have some early miners & adopters. pic.twitter.com/rgbOTwPKOH
— Gabor Gurbacs (@gaborgurbacs) February 2, 2022
Însă, în 20 aprilie, Politico arăta că crește presiunea asupra Franței pentru a rupe legăturile cu Rosatom.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.