Secretarul de stat Lorand Fulop, de la Ministerul Mediului, contestă existenţa unei crize de puieţi, însă specialiştii îl contrazic. Fulop a discutat, la Bistrița Năsăud, cu specialiştii silvici şi primarii pe această temă.
Şeful ocolului silvic din comuna Romuli a fost primul care a vorbit despre criza de puieţi de pe piaţă, lucru confirmat de unii primari, fiind ridicată şi problema preţului puieţilor, care s-ar fi dublat în ultima jumătate de an.
Reprezentantul Ministerului Mediului a răspuns că această îngrijorare există „în teorie” şi că ar trebui prima dată depuse proiectele şi abia apoi văzut dacă există sau nu o problemă în ceea ce priveşte achiziţia de puieţi.
Fulop contestă existenţa unei crize de puieţi
„În teorie, există această îngrijorare, însă noi, la minister, avem această abordare de ‘hai să abordăm problemele practic, hai să avem acele proiecte depuse şi să vedem că într-adevăr nu sunt puieţi’. Întrebarea de fapt este: da, e o problemă reală, dar oare există sau numai în teorie credem noi că nu sunt puieţi? Dar sunt oameni care s-au dus, vor să împădurească şi nu au reuşit să cumpere?”, a reacţionat secretarul de stat Lorand Arpad Fulop.
Şeful Direcţiei Silvice Bistriţa, Gheorghe Ivan, s-a arătat surprins că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor nu ar cunoaşte problema crizei de puieţi, deşi are evidenţa producţiei fiecărei pepiniere.
„Este o lipsă acută de puieţi”
„Pe mine mă surprinde faptul că – şi vă rog să mă iertaţi – ministerul nu ştie astăzi că este o criză de puieţi. Orice pepinieră din ţara asta are o autorizaţie de funcţionare, acea autorizaţie se vizează anual. Când ceri viza ca să poţi livra puieţi, se depune un raport cu puieţii apţi de plantare pe care i-ai produs în anul trecut, deci ministerul are această evidenţă. Într-adevăr, este o lipsă acută de puieţi şi poate dublă, dacă nu mai mult decât cei care se produc în ţară la ora aceasta.
Regia Naţională folosea în jur de 12 milioane de puieţi anual, deci toate direcţiile silvice, toate pepinierele au produs în funcţie de piaţă, în funcţie de cerere. Dintr-o dată, ne-am trezit cu această cerere imensă. Or, ştim foarte bine că răşinoasele, după tehnologia veche, se produc în trei ani de zile; această tehnologie nouă (…) va permite să avem puieţi apţi de plantat într-un sezon de vegetaţie, dar asta va implica multe alte lucruri, pentru că trebuie schimbate normele – pe care tot ministerul trebuie să le schimbe, trebuie să schimbe tehnologia de plantare ş.a.m.d.
Toate aceste lucruri trebuie un pic pregătite dinainte. La foioase, ştim că şi fagul, şi gorunul au fructificaţie la patru ani de zile, nu fructifică în fiecare an”, a afirmat Ivan.
O soluție: importul puieților
Gheorghe Ivan a menţionat, în context, că proiectul iniţiat în urmă cu patru ani, prin care lângă Bistriţa, în localitatea componentă Sărata, urma să fie amenajată şi dotată o pepinieră modernă, capabilă să producă peste 18 milioane de puieţi anual, nu a mai obţinut finanţare prin PNRR, astfel că a fost abandonat.
Secretarul de stat Lorand Arpad Fulop a mai spus că o soluţie ar putea fi importul puieţilor, dar că această problemă semnalată de specialişti nu trebuie să întârzie punerea în aplicare a programului de reîmpăduriri finanţat prin PNRR şi depunerea de solicitări de finanţare.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.