Suntem pe ultimii 50 de metri pentru a înfiinţa un fond de investiţii în eficienţă energetică, pentru a subvenţiona audituri pentru IMM, a anunțat Cristian Ilie, director general Direcţia „Eficienţă Energetică” din ministerul Energiei.
Fond de investiţii în eficienţă energetică
„Suntem pe ultima sută de metri, sau poate chiar ultimii 50 de metri, pentru înfiinţarea unui fond de investiţii în eficienţă energetică, iar acesta va ajuta, va subvenţiona, o parte din auditurile către IMM-uri. Pentru că de IMM-uri vorbim. Firmele mari au grijă pentru eficienţa energetică. Firmele mari au chiar obligaţia prin lege de avea un manager energetic care să le optimizeze consumurile. În schimb, pentru IMM-uri, care sunt majoritatea societăţilor din România, acest lucru nu există.
De aceea cred că este necesar acest ajutor, unu – pentru a putea să-şi facă auditurile energetice, să ştie cum ar putea să-şi scadă consumul, şi, în al 2-lea rând, pentru promovarea serviciilor energetice de performanţă, acele ESCO”, a explicat Cristian Ilie la conferinţa Energy R/Evolution, organizată de Wall-Street.ro.
El a adăugat că există şi un draft de Hotărâre de Guvern, ce va fi lansată curând, privind contractul-cadru pentru proiect, pentru contractele ESCO, pentru UAT-uri.
Directorul din Ministerul Energiei a mai subliniat că din punct de vedere al eficienţei energetice există o obligativitate ca clădirile administraţiei publice centrale şi locale să fie eficientizate şi există bani pentru asta.
„Eficienţa energetică nu înseamnă să mai punem o pătură pe noi sau să stăm întuneric”
„Ministerul Dezvoltării, pentru spaţiul de clădire, are obligativitatea pentru a lua măsurile. De fapt şi localităţile cu peste 20.000 de locuitori au obligativitatea de a avea un manager energetic care să optimizeze fluxurile, să poată să facă în fiecare an propuneri de scădere a consumului, de eficientizare. Deci iluminatul în primul rând, să trecem pe LED, sau transportul, să avem transport electric, sisteme de management al energiei(…) Eficienţa energetică nu înseamnă să mai punem o pătură pe noi sau să stăm întuneric. Înseamnă să avem acelaşi nivel de confort, poate mai mult, dar cu consum mai mic”, a spus Cristian Ilie.
Acesta a anunţat că la Ministerul Energiei se lansează anul acesta câteva apeluri de proiecte pe fondul de modernizare, cel mai aşteptat fiind programul Cheie 1, pentru proiecte de producere de energie electrică din surse regenerabile.
„Cheia 1 a fost deja împărţit în patru direcţii. Vor fi patru apeluri. Unul va fi pentru agricultori. Fermierii erau cumva frustraţi că nu aveau şi ei, erau cumva excluşi de la fonduri. Iar acel call, acel apel (de proiecte n.r) îl facem în parteneriat cu AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale n.r). După care avem pentru UAT-uri, pentru unităţile administrativ teritoriale, proiecte de producere pentru nevoile proprii. Şi asta este necesar, pentru că era o problemă să avem pe fiecare casă din oraş câte un panou. Acum există posibilitatea de a produce centralizat în localitate şi de a consuma de exemplu la şcoli, la creşe, în alte zone. Este posibil, bineînţeles respectând acelaşi furnizor şi acelaşi distribuitor, deci trebuie să fie nişte condiţii”, a precizat Ilie.
„Facem şi agent termic, căldură, facem şi curent, amândouă cu înaltă eficienţă”
Celelalte două direcţii pe Programul cheie 1 se referă la firme. Una este pentru auto-consum şi alta este pentru producători de energie.
Directorul din Ministerul Energiei a menţionat şi Programul Cheie 5, care vizează cogenerarea de înaltă eficienţă, o nevoie resimţită mai ales la nivelul Capitalei.
„A doua măsură pe care aş vrea să o menţionez vizavi de eficienţă energetică, şi pe asta o simţim cu toţii, mai ales cei care sunt din Bucureşti, este cogenerarea de înaltă eficienţă. Deci ar trebui să investim şi avem în această Cheie de finanţare 5 bani pentru construcţie şi modernizare pentru centrale de cogenerare de înaltă eficienţă.
Ce înseamnă cogenerare? Că facem şi agent termic, căldură, facem şi curent, amândouă cu înaltă eficienţă, pentru că obţii mai mult decât dacă faci doar curent sau doar termic. Şi inclusiv pentru reabilitarea reţelelor de termoficare, la care, după cum ştim, sunt oarecare probleme, adică, chiar dacă noi facem căldura cum trebuie, până ajunge la utilizator se pierde”, a punctat Cristian Ilie.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.