/

De ce până și BBC și-a trimis reporterii în România să urmărească evoluția dosarul penal al fraților Tate: Andrew, influencerul misogin, urmat fanatic de un public masculin foarte tânăr în Marea Britanie

Tinerii fanatici englezi ai misoginului Tate
Tinerii fanatici englezi ai misoginului Tate (sursa: Twitter/@Cobratate)

Tinerii fanatici englezi ai misoginului Tate. A devenit cunoscut în special pentru mesajele misogine care promovează „valori masculine tradiționale”, multe diseminate pe YouTube sub denumirea de „Tate Speech” (aluzie la „hate speech”): victimele violului trebuie „să-și asume vina pentru viol”; „de ce femeile sunt lăsate să conducă?”; locul femeilor e „la bucătărie”; „aș lovi o femeie dacă mi-ar reproșa că o înșel”.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

În prezent, Andrew Tate e acuzat pentru viol și trafic de persoane.

„Joc erotic” cu cureaua

Fost campion mondial de kickboxing, Tate a captat atenția publicului în 2016 când a participat la Big Brother UK, emisiune din care a fost eliminat după doar șase zile. Cauza aparentă a eliminării: un videoclip apărut pe site-ul Daily Star în care lovea o femeie cu o curea. Ulterior, Tate a postat pe contul său de Facebook un videoclip cu femeia care declara că „totul a fost doar un joc erotic”.

Însă, potrivit unei anchete Vice, cauza reală a excluderii sale din Big Brother a fost alta: producătorii emisiunii fuseseră înștiințați de poliția din Marea Britanie că Tate se află sub investigație încă din 2015, când fusese arestat pentru viol și agresiune. Despre acea anchetă, închisă în 2019 din cauza dovezilor insuficiente, nu s-a aflat însă decât în 2023, când victimele au vorbit cu presa.

În 2017, Tate s-a mutat în România, declarând că în Occident mișcarea MeToo îți poate distruge viața și că vrea să trăiască într-o țară unde „corupția e accesibilă oricui”. În plus, influencerul a mai declarat că în România autoritățile n-ar fi capabile să investigheze acuzațiile de agresiune sexuală, poliția română cerându-le prea multe probe femeilor care reclamă violuri.

„Doctorate” și universități misogine

Într-un documentar lansat recent în Marea Britanie, „Periculoasa ascensiune a lui Andrew Tate”, jurnaliștii de la Vice au pătruns în lumea privată a influencerului, petrecând câteva zile la cartierul general al acestuia din România.

Potrivit investigației, Andrew Tate și-a lansat primele afaceri online în 2018, alături de fratele său, Tristan. Era vorba de un video chat erotic și de un curs pentru bărbați, denumit PHD (Pimping Hoes Degree) (diplomă de „peștit” curve – acronimul face aluzie la titlul de doctor în științe). Cursul îi instruia pe bărbați să-și deschidă propria afacere de video chat erotic, folosindu-și partenerele prin metoda „lover boy”.

„Mai mult de 50% dintre angajate erau partenerele mele când le-am angajat. Nici una nu lucrase în industria de video pentru adulți înainte să mă întâlnească pe mine”, acesta era mesajul postat pe site-ul PHD.

A urmat Hustler’s University, un curs online, care costa 49,99 dolari pe lună despre „secretele îmbogățirii și succesului” care oferea sfaturi despre criptomonedă, copywriting sau comerț electronic.

Schema piramidală

De fapt, potrivit lui Paul Harrigan, profesor la Universitatea din Australia de Vest, Tate a operat prin acest site o „schemă piramidală”, în care „membrii postează conținut pentru adepții lor, care apoi postează pentru adepții lor și așa mai departe”.

Abonații erau stimulați să distribuie mesajele lui Tate, cu linkuri către Hustler’s University, cu un comision de 48% din taxa de înscriere a fiecărui nou abonat adus.

Site-ul a devenit o rețea de distribuire pentru mesajele influencerului, adepții lui Tate (printre care și copii de 13 ani) inundând TikTok, Youtube și Instagram cu videoclipuri care îl promovau atât pe Tate, cât și „universitatea”. Formându-și o armată de distribuitori, Andrew Tate nu mai avea nevoie de nici o rețea socială.

Bărbați complexați de femei de carieră

„The War Room”, cea mai recentă afacere, este descrisă, potrivit site-ului, ca o „Rețea globală în care modelele de individualism eliberează bărbatul modern de încarcerarea indusă social”. Taxa de înscriere este de 5.454 de dolari.

„Dacă ai o sabie, iar nevastă-ta începe să te cicălască îi spui: «Tacă-ți fleanca, eu decid ce vreau să fac, tu fă mâncare!»”, afirmă Tate în investigația Vice.

Este și mentalitatea participanților la The War Room, oameni bogați, din întreaga lume, veniți în România ca să-și testeze masculinitatea în fața celui căruia îi spun „Comandantul”. „În lumea pe care o creează Tate, nu doar femeile sunt supuse prejudecăților, dar și bărbații, definiți prin gradul de violență de care sunt capabili”.

Testul constă în confruntarea participanților în ring cu luptători profesioniști, după care sunt răsplătiți cu petreceri-orgii. Câțiva participanți declară că sunt acolo pentru că „nu vor să se mai simtă neluați în seamă”, că vor să se simtă „bărbați”, iar declarațiile misogine ale lui Tate sunt pentru ei „adevăruri”. Majoritatea visează să fie regi, să aibă haremuri și nu s-ar vedea în relații cu femei de carieră, ci doar cu unele supuse.

Plângeri depuse încă din 2015

Întrebat dacă conștientizează răul pe care îl poate face, Tate a declarat: „Nu există nici o acuzație împotriva mea, nici o femeie nu a declarat că am lovit-o”.

După arestarea sa, în 2022, din ce în ce mai multe femei au mărturisit că au fost victime ale violului și abuzului.

În Marea Britanie, cele care depus plângere contra lui Tate în 2015 au vorbit acum cu presa, acuzând poliția din Hertfordshire că a avut nevoie de patru ani pentru a transmite cazul procurorilor, care mai apoi au refuzat să-l instrumenteze.

Strânsă de gât, amenințată

Una dintre acestea, „Amelia”, a povestit, plângând, calvarul:

„Prima oară când m-am dus la el acasă, am început să ne sărutăm, apoi, brusc, s-a oprit, s-a lăsat pe spate și mi-a spus: «Mă gândesc dacă să te violez sau nu». Imediat, a devenit alt om. M-a imobilizat, m-a strâns de gât și, cu cât mă opuneam, cu atât devenea mai agresiv, lovindu-mă. Mă tot întreba: «Cine e stăpânul tău?».

La un moment dat, pur și simplu, am cedat. Când a terminat, s-a dus la baie iar apoi s-a comportat absolut normal. Ceea ce m-a făcut să mă întreb: oare chiar am vrut asta? Știu că l-am rugat să se oprească, că n-am vrut să mă sugrume… oare el credea că vreau asta?”.

Din cauza confuziei, Amelia a continuat să-l vadă, timp de șase luni, după care, temându-se pentru viața ei, l-a părăsit. A urmat hărțuirea: „Sunt un om rău? Cu cât sufereai, cu atât îmi plăcea mai mult să te violez”, îi spunea Tate, într-unul din mesajele vocale trimise pe Whatsapp. În altul: „Ce te tot plângi că te-am strâns puțin de gât? Nici una dintre femeile cu care am fost nu s-a plâns vreodată!”. Apoi a ajuns la amenințări: „Țin să-ți amintesc cu cine ai de-a face: sunt unul dintre cei mai periculoși oameni de pe planeta asta!”.

Tinerii fanatici englezi ai misoginului Tate

În prezent, din ce în ce mai mulți profesori din Marea Britanie și-au exprimat îngrijorarea în ceea ce privește influența lui Tate asupra elevilor, observând că foarte mulți băieți îl citează și îl consideră un idol.

Potrivit BBC, profesorii au declarat că elevii au ajuns să-l urmeze pe Tate „ca pe o Evanghelie”, atrași de imaginea lui de milionar auto-realizat, aspirând să devină și ei bogați, să aibă „o mulțime de mașini și aerul de autoritate” al influencerului, dezvoltând treptat opinii extreme.

Citește și: Talibanii, sincer îngrijorați de soarta lui Andrew Tate, un apărător al Vestului în fața opresiunii feministelor – susține fosta Miss New Jersey

Psihologul Dr. Nia Williams, lector la școala de educație și dezvoltare umană a Universității Bangor, a adăugat că opiniile lui Tate ar putea „spăla creierul” tinerilor: „Mesajele pe care le transmite au un impact negativ asupra tinerilor și ar putea să le afecteze parcursul întregii vieți”.

Chiar dacă în august, 2022, lui Tate i-au fost suspendate conturile de Instagram, TikTok și Facebook, Elon Musk a decis să-i reinstaureze contul de Twitter, în ciuda protestelor victimelor agresiunii sexuale și violenței domestice, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „impactul misoginismului său asupra tânărului public masculin”. Contul are deja aproape șase milioane de urmăritori.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

17:17Lovitură pentru Piedone și Liviu Negoiță: biroul electoral le-a respins lista de candidați la Consiliul Local al Sectorului 1. Motivul: listele de semnături, falsificate brutal
14:49Care sunt companiile low-cost care oferă de multe ori prețuri chiar mai bune decât Wizz Air în Europa. Ofertele pentru destinații de vacanță în 2024, foarte ieftine
13:11Surse Antena 3: coaliția PSD-PNL vrea să schimbe din nou data alegerilor prezidențiale. Deocamdată, acestea sunt stabilite pentru 15 și 29 septembrie
12:29Suma uriașă cu care PSD a plătit presa, în 2023. Firea se laudă, pe Facebook, de Ziua Presei, că a lucrat pentru Dan Voiculescu: „Am făcut parte din lumea voastră mulți ani”
08:05Ai semnat contract de credit cu banca fără să fii atent? O poți da în judecată pentru clauze abuzive. Mulți clienți au luat bani înapoi
07:55A turnat țărani la Securitate, a fost declarat de o instanță colaborator al Securității, dar poate candida la alegerile locale
22:14EXCLUSIV Șeful Romarm, excursie pe bani publici la un târg de armament ușor la Las Vegas, deși compania nu a avut stand de prezentare. Cazare de lux la Fontainebleau
18:33Șeful unei echipe de dulgheri de pe un tronson al autostrăzii Pitești – Sibiu are 71 de ani și este tatăl a opt copii
17:27Încă un candidat PSD scos din cursă: candidatura unui condamnat pentru pornografie infantilă la primăria din Șotrile, blocată de instanță, la sesizarea PNL. Va candida soția sa
15:55Valentina Saygo, fost secretar de stat și consultant fiscal, descrie haosul impozitării „speciale” a caselor mai scumpe de 500.000 euro: „Urlăm la lună, oameni buni!”
12:40VIDEO George Simion, limbaj și amenințări de interlop, după ce mai mulți candidați AUR s-au retras, afirmând că partidul acesta este „cea mai mare otravă”
11:59Probabil cel mai bogat candidat la Parlamentul European: are milioane de lei în conturi și investiții și locuiește într-un adevărat palat
11:07Dezastrul din ministerul Sănătății: dispariția misterioasă a „Sistemului Informatic de Înaltă Performanță”, nefinalizat de 24 de ani și care costă o sumă uriașă
09:04Colectorul de șpagă de la UMF, fără condamnare după un dosar de zece ani. Doar un intermediar, pedeapsă cu suspendare
08:51Șeful Poliției Rutiere, BMW de bombardier: are folii negre inclusiv pe faruri, lucru interzis de lege