/

Piese de origine americană, găsite în dronele iraniene folosite de ruși împotriva Ucrainei. Circuitul acestor piese, imposibil de controlat

Drone iraniene, piese americane, victime ucrainene
Drone iraniene, piese americane, victime ucrainene (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)

Drone iraniene, piese americane, victime ucrainene. Piese fabricate de 13 companii din SUA au fost găsite în rămăşiţele uneia dintre dronele iraniene pe care Rusia le-a folosit pentru a bombarda ţinte în Ucraina, relatează CNN.

Drone iraniene, piese americane, victime ucrainene

Media americane, citând surse din serviciile secrete ucrainene, scriu că aceste piese au fost găsite în fragmentele unei drone, doborâtă în Ucraina în toamnă, iar datele obţinute au fost comunicate de către Kiev responsabililor guvernului american la sfârşitul anului trecut.

Luna trecută, Casa Albă a creat un grup de lucru pentru a investiga modul în care tehnologia americană şi occidentală, de la echipamente mai mici, cum ar fi semiconductori şi module GPS, până la piese mari, precum motoare, au putut să ajungă în componenţa dronelor fabricate de Iran, ţară supusă unui regim sever de sancţiuni.

SUA impun de mult timp restricţii stricte şi controale dure exporturilor, precum şi sancţiuni pentru a împiedica Iranul să obţină tehnologia şi componentele care să îi permită să fabrice arme.

În prezent, Washingtonul încearcă să ajungă la o mai bună aplicare a acestor sancţiuni, încurajând companiile să îşi monitorizeze mai bine propriile lanţuri de aprovizionare şi încercând să identifice distribuitorii externi care preiau aceste produse şi le revând.

Destinația pieselor, imposibil de prezis

Potrivit CNN, nu există dovezi care să sugereze că vreuna dintre aceste companii, pe care nu le numeşte, încalcă legislaţia SUA şi îşi exportă cu bună ştiinţă tehnologia pentru a fi utilizată la fabricarea dronelor.

Companiilor, chiar şi celor care promit o mai bună supraveghere, le este de obicei extrem de dificil să controleze unde ajung aceste piese pe piaţa globală, susţin experţi familiarizaţi cu dosarul.

Din cele 52 de componente analizate, care au fost extrase de ucraineni dintr-o dronă iraniană de tipul Shahed-136, 40 par să fi fost fabricate de 13 companii americane diferite, potrivit anchetei.

Citește și: Rușii recunosc că au fost loviți devastator cu rachete HIMARS de ucraineni. Un blogger decorat de Putin îi acuză pe liderii militari că sunt „jenanți” și „puturoși”

Restul de 12 componente au fost fabricate de companii din Canada, Elveţia, Japonia, Taiwan şi China, conform anchetei citate de CNN.

În ultimele săptămâni, Rusia a lansat sute de drone de fabricaţie iraniană împotriva Ucrainei, cele mai multe dintre ele pentru a distruge instalaţii energetice şi infrastructura de bază din ţară.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

23:10Călin Georgescu i-a amenințat pe tinerii care protestează împotriva sa în București și în țară: „Să meargă acasă la părinții lor, că nu vrem să pățească ceva”
21:35Cea mai bogată familie de judecători: are două apartamente în Emiratele Arabe Unite. El este judecător la Înalta Curte, deși a făcut o banală facultate privată
19:01EXCLUSIV Romarm a cumpărat 500 de tone de TNT chinezesc de la o fabrică indiană la un preț mai mare decât au oferit companii din Serbia și Bulgaria
18:05Băsescu: „Ar fi o nebunie dacă ajungem la situația în care, fără probe de fraudare din partea ambilor candidați, CCR să anuleze primul tur”
16:32Călin Georgescu apără pensiile speciale ale Poliției: „Este un drept meritat”. Sindicatul Polițiștilor Dolj îl susține: „Politicianul care spune adevărul”
15:57TikTok respinge acuzațiile CNA că ar fi manipulat algoritmii pentru a-l favoriza pe candidatul Călin Georgescu
15:47De ce a depus candidatul Terheș sesizare la CCR pentru anularea turului întâi: USR și Călin Georgescu ar fi fraudat scrutinul indicând în ziua alegerilor cu cine să se voteze iar PSD ar fi transferat voturi la George Simion
15:40PSD nu va susține nici un candidat în turul al doilea al prezidențialelor, anunță filiala Maramureș
15:33BREAKING Călin Georgescu trezește CSAT, convocat joi la Cotroceni pentru a discuta despre riscuri la adresa securității naționale generate de actori cibernetici statali
15:26Salariul minim crește de la 1 ianuarie de la 3.700 de lei la 4.050 de lei brut. Vor beneficia peste 1,8 milioane de angajați
13:51Biserica Ortodoxă Română cere preoților să nu se implice în campanie și amenință cu excluderi. Un fost stareț a anunțat deja că susține SOS România și pe Georgescu
13:27Bolojan și Lasconi trebuie să promită că vor băga pe capete marii corupți la pușcărie, ca să calmeze furia anti-sistem. Au curaj să facă asta?
12:02Ciucă a luat mai puține voturi decât Ciolacu în multe orașe cu primari liberali
11:53IT-iștii, noile croitorese: durerile de spate, printre cele mai frecvente probleme pe care le au programatorii
11:51Două cereri de anulare a alegerilor prezidențiale au ajuns la CCR-ul controlat de PSD: ar fi șansa lui Ciolacu să intre în turul II