/

„Războiul vrăjitorilor” din Ucraina: „campania digitală” secretă prin care artileria Kievului învinge forța brută a Rusiei. „O revoluție pe câmpul de bătălie”

„Războiul vrăjitorilor” din Ucraina Foto: Twitter

„Războiul vrăjitorilor” din Ucraina: Washington Post și The Times relatează despre „campania digitală secretă” prin care artileria Kievului învinge forța brută a Rusiei. The Times apreciază că Ucraina a reușit o revoluție pe câmpul de bătălie, schimbând radical modul în care se realizează duelurile de artilerie.

„Războiul vrăjitorilor” din Ucraina

„Soldații ucraineni au revoluționat modul în care se vor duce bătăliile în secolul 21, purtând un «război algoritmic» care îi permite Kievului să depășească, cu mult mai puține trupe, forțele invadatoare.

Inteligența artificială dezvoltată de companii din Occident a oferit Ucrainei un avantaj tehnologic față de Rusia, schimbând mersul războiului, au spus experții militari.

Artileria continuă să domine războiul într-un mod care ar fi familiar generalilor care purtau bătălii cu secole în urmă. Însă acuratețea, viteza și caracterul mortal al atacurilor ucrainene au crescut dramatic datorită software-ului dezvoltat de Palantir, o firmă de tehnologie din SUA co-fondată de miliardarul republican Peter Thiel.

Cei care au fost martorii inteligenței artificiale în acțiune au rămas fără dubii cu privire la puterea sa revoluționară. „Rușii își folosesc artileria ca și cum ar fi Primul Război Mondial. Ceea ce fac ucrainenii este complet diferit”, a spus o sursă din apărare. «O armată digitală se luptă cu o armată analogică. Ceea ce vedeți este că armata digitală, în ciuda faptului că este o fracțiune din dimensiune, este capabilă să-și depășească masiv adversarul analogic»”, scrie The Times.

Armata lui Putin, bătută cu ajutorul inteligenței artificale

„«Puterea sistemelor avansate de război algoritmic este acum atât de mare, încât echivalează cu a avea arme nucleare tactice împotriva unui adversar doar cu arme convenționale», explică Alex Karp, directorul executiv al Palantir, într-un mesaj de e-mail. «Publicul larg tinde să subestimeze acest lucru. Adversarii noștri nu o mai fac» (…)

Folosind un model digital al câmpului de luptă, comandanții pot pătrunde prin faimoasa „ceață a războiului”. Prin folosirea inteligenței artificiale pentru a analiza datele senzorilor, consilierii NATO din afara Ucrainei pot răspunde rapid la întrebările esențiale ale luptei: Unde sunt forțele aliate? Unde este inamicul? Ce arme vor fi cele mai eficiente împotriva pozițiilor inamice? Ei pot furniza apoi informații precise despre locația inamicului comandanților ucraineni de pe teren.

Și, după acțiune, ei pot evalua dacă inteligența lor a fost exactă și pot actualiza sistemul”, explică Washington Post.

Informații prelucrate de NATO

Această publicație arată că, folosind datele prelucrate de NATO, Ucraina a putut recuceri Herson.

„Datele alimentează acest nou motor de război – iar sistemul se actualizează constant. Cu fiecare lovitură, evaluările daunelor de luptă sunt reintroduse în rețeaua digitală pentru a consolida modelele predictive (…) Sistemul pe care l-am văzut la Kiev folosește o gamă limitată de senzori și instrumente ale inteligenței artificiale, unele dezvoltate de Ucraina, parțial din cauza limitelor de secretizare. (…)

Pentru a vă imagina cum funcționează acest lucru în practică, gândiți-vă la succesul recent al Ucrainei în recucerirea Hersonului, pe coasta Mării Negre. Ucrainenii aveau informații precise despre locurile unde se mișcau rușii și aveau capacitatea de a lovi cu foc precis la distanță lungă. Acest lucru a fost posibil pentru că aveau informații despre locația inamicului, prelucrate de NATO, din afara țării, și apoi trimise comandanților la sol. Înarmați cu aceste informații, ucrainenii ar putea lua ofensiva — mișcându-se, comunicând și adaptându-se rapid la manevrele defensive și contraatacuri rusești”, arată David Ignatius, în Washington Post. , apreciind că acesta este „războiul vrăjitorilor”.

În ciuda utilizării unor sisteme care au intrat în funcțiune pentru prima dată în timpul Războiului din Golf, ucrainenii au reușit să recucerească mai mult de jumătate din teritoriul ocupat de Rusia în prima parte a conflictului, experții arătând că utilizarea software-ului Palantir este semnificativă pentru succesul lor, mai scrie The Times.

Citește și: Putin, rupt total de realitatea din Ucraina: susține că „există progrese semnificative către demilitarizare” a țării invadate, deși Kievul are acum cele mai moderne dotări de război

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

13:02Un fost bucătar îl atacă pe Nicușor Dan cu rețeta micilor: „Nu există mici fără usturoi în compoziția pastei”. Piedone a fost bucătar la Mărul de Aur, unde vindea carne la bișnițari
12:36Judecătoarea care a amânat 44 de procese într-o zi pe motiv de „standard de transparență” a trecut la anulări pe un alt motiv halucinant
16:13Mituitorul judecătoarei drogate din Suceava a șters-o de sub nasul Justiției: un judecător l-a scos din arest și l-a plasat în arest la domiciliu cu o zi înainte de o condamnare definitivă
16:04Un nou lot din autostrada A8, pregătit pentru licitație. Pe 19 kilometri vor fi construite șapte tuneluri
15:53Al doilea mare oraș al României nu-și mai permite cheltuielile cu termoficarea. Sistemul este în faliment
13:28Ciolacu crede că Mihai Tudose, care a fost premierul lui Dragnea, și-a plagiat doctoratul și se lăuda că nu are cont în bancă, ar fi un bun comisar european pe buget-finanțe
13:02Trolling masiv pe Facebook-ul lui Firea: un comentator îi urează să ajungă „unde a fost domnu Piedone”, candidata PSD răspunde „Mulțumesc pentru urările dumneavoastră”
12:12Băsescu explică de ce votează cu Nicușor Dan: „A reușit să lucreze la infrastructura subterană, ceea ce ceilalți primari nu au făcut dintr-un motiv foarte simplu – nu aduce voturi”
18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea în pușcărie în România fiindcă e „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD