/

ANALIZĂ Păcăliți de ucraineni și de hărțile vechi și depășite, rușii au obiceiul să tragă după ținte false și să se omoare între ei – Royal United Services Institute

Rușii au obiceiul să se omoare între ei Foto: Twitter

Păcăliți de ucraineni și de hărțile vechi și depășite, rușii au obiceiul să tragă după ținte false și să se omoare între ei („friendly fire”), arată o analiză a Royal United Services Institute (RUSI), citată de The Times.

„Într-un caz, forțele ucrainene și-au deghizat bazele aeriene făcând fotografii ale hangarelor aruncate în aer, imprimând modelele rezultate pe foi mari și plasându-le peste avioane de luptă ca o formă de camuflaj.

În imposibilitate de a afla cum zburau încă piloții ucraineni, având în vedere presupusa distrugere a bazelor aeriene, forțele ruse au speculat că Kievul ar fi putut construi un aeroport subteran elaborat pentru a le permite piloților lor să decoleze”, arată publicația britanică.

Rușii au obiceiul să se omoare între ei, așa-numitul „friendly fire”

„Fratricidul a fost o problemă larg răspândită pentru forțele ruse în timpul invaziei lor în Ucraina. Acest fenomen a apărut în toate categoriile de arme. Apărarea antiaeriană rusă a tras în mod regulat avioane prietene.

Când trupele ruse se abat de la axele atribuite sau acțiunile lor se desincronizează, ele sunt adesea lovite de propria artilerie. Unități rusești aflate pe un teren complex au fost, de asemenea, implicate în schimburi de focuri între propriile poziții”, arată RUSI.

Institutul arată că militarilor ruși de pe front le lipsesc abilități de bază, precum citirea unei hărți.

„În unitățile de pe front, citirea hărților și alte abilități de bază ale soldaților nu sunt bine înțelese, ceea ce duce la dezorientare și, prin urmare, la o tendință de a identifica greșit sursele de foc.

Loviturile de artilerie asupra propriilor forțe au apărut fie deoarece au fost detectate unități în retragere și au fost considerate ostile pe baza direcției lor de deplasare, fie pentru că loviturile planificate în prealabil au surprins unități care s-au deplasat mai încet sau mai repede decât se planificase”, scrie acest institut.

„Dincolo de erorile sub-tactice descrise mai sus, fratricidul este o problemă sistemică între sisteme rusești”, se mai arată în raport.

De exemplu, sistemul Khibiny EW -un sistem de contramăsuri electronice din perioada URSS – montat pe o serie de avioane rusești, detectează automat radarele și le întrerupe. Din nefericire pentru ruși, tinde să facă faceți acest lucru și altor aeronave rusești.

Raportul notează că forțele ruse au irosit muniție în încercările de a distruge Himars, lansatoarele de rachete fabricate de SUA.

„Înșelăciunea a reușit împotriva forțelor ruse la toate eșaloanele și în toate cele trei ramuri ale armatei”, potrivit raportului, printre autorii lui fiind Oleksandr Danylyuk și Mykhaylo Zabrodskyi, ambii implicați în organizarea apărării Kievului.

Orașe întregi lipseau de pe hărțile rușilor

„În timpul înaintarii asupra Kievului la începutul războiului, soldaților ruși «le-a lipsit o înțelegere clară a locului în care se aflau. Orașe întregi nu existau când au fost făcute hărțile pe care le foloseau», se spune în raport.

Analiza adaugă un avertisment cu privire la capacitatea armatei ruse. La începutul războiului, Ucraina avea 900 de tancuri, comparativ cu 2.800 sub comanda rusă și alte 400 operate de aliații ruși din regiunea Donbas.

Documentul avertizează că Moscova încă își consideră soldații ca pe o „resursă inepuizabilă care trebuie consumată” – chiar dacă, având o populație îmbătrânită, Rusia nu va putea forma armate mari în viitor – întrucât cultura rusă «nu pune o mare parte din valoare asupra vieții umane»”, scrie The Times.

„Există percepția că forțele armate ale Federației Ruse sunt incompetente din punct de vedere sistemic, iremediabil corupte, că armele lor sunt ineficiente și nesigure și că forțele sale sunt incapabile să se adapteze. Această narațiune este periculoasă, atât pentru că este inexactă, cât și pentru că încurajează automulțumirea”, concluzionează raportul.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

7 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:27Nicușor Dan explică ce moștenire i-a lăsat Firea: „Trei miliarde datorii curente, adică oricare din oamenii cărora noi le datoram bani puteau să ne blocheze conturile”
14:57EXCLUSIV Lărgirea plajelor de pe litoralul românesc, un furt de peste 700 de milioane de euro. Proiectul de 850 de milioane de euro, supradimensionat de opt ori
13:58The trick that airlines use to „bump” passengers: they „forget” to inform travellers that flights are overbooked
12:07Sondaj CURS, institut controlat de soțul unei deputate PSD: Dreapta Unită a crescut cu 3% în București, în patru luni. AUR, în cădere liberă, Șoșoacă – mult sub pragul de 5%
11:32VIDEO Mașina poliției locale din Constanța, împotmolită pe plajă. Tentative zadarnice de a o scoate din apă, salvarea a venit de la un Touareg
17:17Lovitură pentru Piedone și Liviu Negoiță: biroul electoral le-a respins lista de candidați la Consiliul Local al Sectorului 1. Motivul: listele de semnături, falsificate brutal
14:49Care sunt companiile low-cost care oferă de multe ori prețuri chiar mai bune decât Wizz Air în Europa. Ofertele pentru destinații de vacanță în 2024, foarte ieftine
13:11Surse Antena 3: coaliția PSD-PNL vrea să schimbe din nou data alegerilor prezidențiale. Deocamdată, acestea sunt stabilite pentru 15 și 29 septembrie
12:29Suma uriașă cu care PSD a plătit presa, în 2023. Firea se laudă, pe Facebook, de Ziua Presei, că a lucrat pentru Dan Voiculescu: „Am făcut parte din lumea voastră mulți ani”
08:05Ai semnat contract de credit cu banca fără să fii atent? O poți da în judecată pentru clauze abuzive. Mulți clienți au luat bani înapoi
07:55A turnat țărani la Securitate, a fost declarat de o instanță colaborator al Securității, dar poate candida la alegerile locale
22:14EXCLUSIV Șeful Romarm, excursie pe bani publici la un târg de armament ușor la Las Vegas, deși compania nu a avut stand de prezentare. Cazare de lux la Fontainebleau
18:33Șeful unei echipe de dulgheri de pe un tronson al autostrăzii Pitești – Sibiu are 71 de ani și este tatăl a opt copii
17:27Încă un candidat PSD scos din cursă: candidatura unui condamnat pentru pornografie infantilă la primăria din Șotrile, blocată de instanță, la sesizarea PNL. Va candida soția sa
15:55Valentina Saygo, fost secretar de stat și consultant fiscal, descrie haosul impozitării „speciale” a caselor mai scumpe de 500.000 euro: „Urlăm la lună, oameni buni!”