ANALIZĂ Distrugerea podului din Crimeea, o catastrofă strategică pentru Putin. Plus: Cauzele exploziei, un mister, podul era extrem de bine păzit și consolidat

Distrugerea podului din Crimeea, o catastrofă strategică pentru Putin Foto: Twitter

Distrugerea podului din Crimeea, peste strâmtoarea Kerci, este o catastrofă strategică pentru armata lui Putin, obligată să-și aprovizioneze trupele din sudul Ucrainei prin Melitopol, oraș aflat deja sub presiunea Ucrainei. Între timp, la câteva ore de la distrugerea podului, apar semne de panică în peninsula Crimeea, anexată de Rusia din 2014: bancomatele s-au golit.

Podul a fost inaugurat în 2018, de către Putin, ceea ce face ca distrugerea lui să fie și o lovitură de imagine pentru Ucraina.

Pe rețelele sociale ucrainene au explodat, în această dimineață, ironiile la adresa lui Putin, care ieri a sărbătorit împlinirea a 70 de ani.

Distrugerea podului din Crimeea, o catastrofă strategică

Distrugerea podului de peste strâmtoarea Kerci nu va bloca aprovizionarea trupelor rusești din sud, dar va crește importanța orașului Melitopol, explică Mick Ryan, un general maior australian, care acum lucrează la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think-tank din Washington DC. El spune că Rusia poate folosi nave pentru transport, dar alți analiști atrag atenția că ferryboat-urile au fost relocate după construcția podului, fiind inutile.

Harta: texty.org.ua

Ryan apreciază că rușii își vor consolida acum forțele din sud, ceea ce va deschide oportunități în alte direcții, pentru armata ucraineană.

„Ucrainenii au fost până acum excelenți la proiectarea operațională (…). Acest lucru ar putea face parte din proiectul lor de a prelua Crimeea pe termen scurt sau parte a unei diversiuni pentru a distrage atenția de la alte zone”, afirmă expertul CSIS.

În ceea ce privește distrugerea podului, generalul australian spune că aceasta nu putea fi realizată de câțiva soldați din forțele speciale, era nevoie de camioane/ rachete/ bombe cu explozibili foarte bine plasate.

Citește și: Rusia a închis podul peste strâmtoarea Kerci. Oficial, există riscul atacurilor cu rachete. Neoficial: nomenklatura din Crimeea fuge

Un consilier al ministrului ucrainean de Interne a postat pe Twitter o filmare a camerelor de securitate de pe pod care arată presupusul camion care l-a distrus. Însă acest camion a fost verificat – la ambele capete ale podului sunt scannere care pot identifica explozibilii.

Ucrainenii, cu ochii pe vulnerabilitățile rețelei din Melitopol

În ceea ce privește alternativele de transport pe cale ferată prin zona Melitopol, o analiză a părții ucrainene, „Care este vulnerabilitatea rețelei feroviare a ocupanților din sud”, arăta, în august, unde sunt punctele sesnibile.

„Rețeaua de căi ferate din sudul Ucrainei este vulnerabilă la lovituri de mare precizie. Aproape toate liniile de cale ferată sunt cu o singură cale (…). De asemenea, trenurile trebuie să traverseze canale de irigare (poduri care pot fi distruse). Dar cea mai importantă problemă este alta: întreaga rețea depinde de 2-3 noduri de cale ferată din apropierea liniei frontului (…)

Cele mai importante pentru armata rusă sunt trei puncte nodale care asigură legătura întregului grup rus din sudul Ucrainei cu bazele din spatele frontului. Ele sunt situate în regiunea Zaporizhzhia în triunghiul Tokmak — Vasylivka — Melitopol (…) Linia către Melitopol este dublă, iar nodul de cale ferată o face importantă din punct de vedere strategic pentru aprovizionarea întregului grup din sudul Rusiei.”, scrie Petro Bodnar.

„Trei puncte critice pe căile ferate de pe front:

  • Vasylivka (la 10 km de linia frontului)
  • Tokmak (30 km de linia frontului)
  • Fedorivka — Novobohdanivka (50 km de linia frontului).
  • Dacă Forțele Armate ale Ucrainei preiau controlul asupra primelor două puncte, rușii vor pierde ocazia de a-și aproviziona trupele pe calea ferată într-o secțiune uriașă a teritoriilor ocupate de la Melitopol până la Donețk. Dacă vor putea să preia controlul (sau să le blocheze) pe toate trei, atunci legătura feroviară a trupelor ruse din sud va fi de fapt oprită”, este concluzia lui Bodnar.
Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

3 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

10:59O putinistă cu opinii similare cu cele ale lui Georgescu, „uitată” de Parlament într-o funcție crucială, deși mandatul i-a expirat de șase luni
17:46Ministrul Educației își bate joc de Călin Georgescu: „Are un discurs grevat major de pseudoștiință și pseudoreligie”
14:59Profesorul universitar Cristian Păun explică de ce taxa pe stâlp este mai nocivă decât creșterea TVA: „Se duce mult mai direct în prețul final”
13:20Cristian Preda susține că CEDO nu va admite plângerea lui Georgescu: „Dreptul la alegeri libere prevăzut în Convenția CEDO se referă la legislative”
12:45Ponta se oferă să candideze la președinție și apără „suveraniștii”: „Nu este adevărat că, dacă votezi cu Georgescu, ești anti-european”
10:48După o ceartă într-un bar, a ucis zece persoane, între care doi copii, cu o armă de foc, a rănit alte patru, apoi s-a sinucis, când polițiștii l-au înconjurat (Muntenegru)
10:30VIDEO Explozie ciudată a unei camionete Tesla Cybertruck în fața hotelului Trump din Las Vegas. Un mort, șapte răniți
18:22România poate asigura doar jumătate din necesarul de energie electrică al Moldovei, așa că Energocom cumpără din Ucraina, noaptea
16:04Sistarea furnizării gazului rusesc în UE prin Ucraina este salutată de Polonia, dar criticată vehement de Slovacia
15:53Transnistria a rămas fără apă caldă și căldură după ce Kievul a oprit tranzitarea gazului de la Gazprom prin Ucraina
15:48Codruț, câinele adoptat de Maia Sandu a fugit din curtea Președinției de frica petardelor. A fost găsit după două ore de căutări
15:47Atac înspăimântător la New Orleans: după ce a intrat cu un camion în mulțime, șoferul a coborât și a început să tragă cu arma. Zece morți, zeci de răniți
15:35Premieră în UE: Ungaria pierde un miliard de euro din cauza unor încălcări ale statului de drept
15:29Datoria guvernamentală a depășit 931 de miliarde de lei, echivalentul a 54% din PIB
12:29Magistrații români au încheiat anul 2024 cu o pensie medie de 25.184 de lei, din care 21.945 de lei este subvenția contribuabililor