/

De ce și-a asumat Biden declarația riscantă că SUA vor apăra Taiwanul dacă insula va fi atacată de China? Tocmai pentru a-l avertiza pe Xi Jinping, care stă cu degetul pe trăgaci

Xi Jinping, cu degetul pe trăgaci
Xi Jinping, cu degetul pe trăgaci (sursa: npr.org)

Xi Jinping, cu degetul pe trăgaci. China a criticat aspru luni recentele declaraţii ale preşedintelui american Joe Biden care a asigurat că Statele Unite vor apăra Taiwanul în cazul unei intervenţii chineze, Beijingul denunţând o „gravă încălcare” a promisiunilor diplomatice ale Washingtonului, informează Reuters şi France Presse, citând Ministerul chinez de Externe.

China vrea reunificare, nu secesiune

China îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare ca răspuns la activităţile care divizează naţiunea, a declarat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, într-o conferinţă de presă.

„Suntem gata să facem tot posibilul în eforturile privind o reunificare paşnică. În acelaşi timp, nu vom tolera nicio activitate care vizează secesiunea”, a subliniat Mao Ning.

Reprezentanta MAE chinez a cerut SUA să trateze problemele legate de Taiwan „cu atenţie şi în mod corespunzător” şi să nu trimită „semnale false” forţelor separatiste care pledează pentru independenţa insulei, avertizând Statele Unite să nu prejudicieze grav relaţiile sino-americane şi pacea în Strâmtoarea Taiwan.

Xi Jinping, cu degetul pe trăgaci

China a calificat afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden drept o „gravă încălcare” a promisiunilor diplomatice ale Washingtonului, notează AFP.

„Există o singură China în lume, Taiwanul face parte din China, iar guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legitim al Chinei”, a conchis purtătoarea de cuvânt a MAE chinez.

Într-un interviu difuzat în weekend, canalul american de televiziune CBS l-a întrebat pe Joe Biden dacă „americanii ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze”. Președintele american a răspuns: „Da, dacă ar avea loc un atac fără precedent”.

Taiwan, o problemă de 73 de ani

China consideră Taiwanul, cu o populaţie de 23 de milioane de locuitori, drept una din provinciile sale pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez (1949).

Citește și: Biden aproape i-a declarat război Chinei: Vom apăra Taiwanul „dacă ar avea loc un atac fără precedent”

În trei comunicate comune semnate în 1972, 1979 şi 1982, SUA s-au angajat să recunoască guvernul de la Beijing ca unic reprezentant legitim al Chinei.

Washingtonul şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taipeiul în 1979.

SUA înarmează masiv Taipeiul

Declaraţiile lui Joe Biden intervin după o apropiere semnificativă între SUA şi Taiwan într-un moment în care relaţiile Beijing-Washington sunt la cel mai scăzut nivel în ultimele decenii.

Un proiect de lege care prevede, în premieră, un ajutor militar american direct Taiwanului a trecut miercuri o etapă cheie în Congres. Cu câteva zile înainte, Washingtonul anunţase vânzări de arme către Taiwan în valoare de 1,1 miliarde de dolari.

Duminică, la solicitarea AFP, un purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat că politica SUA faţă de Taiwan „nu s-a schimbat”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:43Revoluția din decembrie 1989: acum 35 de ani erau zile de haos, moarte și speranță timidă
21:21Structura noului Guvern: 16 ministere distribuite între PSD, PNL și UDMR. Care sunt titularii propuși pentru portofolii
21:07Putin și premierul slovac Robert Fico s-au întâlnit la Kremlin, motivul probabil fiind tranzitul gazului rusesc
21:00Liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern, a anunțat Ilie Bolojan
20:51Schimbarea lui Rafila de la șefia Ministerului Sănătății și reformarea sistemului, cere Mihăiță Bariz, activist pentru drepturile pacienților
19:41Guvernul Ciolacu II este guvernul Ciolacu I în proporție de 66%. Aproape toți miniștrii PSD, păstrați
15:32Elena Lasconi cere demisia lui Klaus Iohannis: „Mandatul s-a încheiat”
15:19„Putin știe cum să ne deranjeze”, a afirmat ministrul german al Apărării, vorbind despre pericolul atacurilor hibride ale Rusiei
15:00Ursula von der Leyen a transmis un mesaj emoționant românilor, la 35 de ani de la Revoluție
14:48Rusia, lovită de un val de tentative de incendiere: bănci, clădiri guvernamentale și centre comerciale vizate
14:37Qatarul amenință cu oprirea livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană
14:32Klaus Iohannis anunță formarea iminentă a unui guvern al coaliției pro-europene
13:10Se anunță un circ maxim la prezidențiale: Anca Alexandrescu declară că va candida, dacă Victor Ponta intră în competiție
12:38Gabriela Firea anunță cine ar putea fi candidatul PSD-PNL-UDMR la președinție: șomerul Crin Antonescu, care de opt ani nu mai are nici o sursă de venit
11:54VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului