Rusia susține că, de la începutul invaziei asupra statului vecin, a „evacuat” peste 300.000 de copii din Ucraina. Însă autoritățile de la Kiev definesc această evacuare drept răpire.
Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului anchetează cazuri de copii deportaţi din Ucraina.
Rusia susține că a „evacuat” 300.000 de copii din Ucraina
Armata rusă a anunțat că, începând cu sfârșitul lunii februarie, peste 1,9 milioane de oameni, inclusiv 307.000 de copii, au fost „evacuați” din Ucraina în Rusia.
„În pofida tuturor greutăților create de puterea de la Kiev, în ultimele zile, fără participarea părții ucrainene, din regiunile periculoase ale Ucrainei au fost evacuați pe teritoriul Rusiei 29.733 oameni, inclusiv 3 502 copii. În total, de la începutul operațiunii militare – 1.936.911 oameni, dintre care 307.423 – copii”, a declarat pe 18 iunie șeful Centrului Național de administrare al Apărării din Rusia Mihail Mizințev, citat de Interfax.
Moscova susține că a înregistrat peste 2,7 milioane de solicitări privind mutarea în Rusia, din peste 2.000 de localități ale Ucrainei.
Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului anchetează cazuri de copii deportaţi din Ucraina în Rusia şi oferiţi acolo unor familii ruse, spre adopţie. Reprezentanta comisariatului, Michelle Bachelet, a afirmat chiar că unii copii au fost „răpiţi din orfelinate”.
Potrivit AFP, din februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, mii de copii au fost strămutaţi din această ţară în Rusia.
#en Children abducted from Ukraine may be illegally transferred to Russians for adoptionhttps://t.co/9BRBJ9odw9 pic.twitter.com/jPfjReq8hf
— 24 канал (@24tvua) April 14, 2022
Organizația Națiunilor Unite a atras atenţia încă din martie asupra riscului adopţiilor forţate de copii ucraineni, în special în cazul celor 91.000 de minori instituţionalizaţi la începutul războiului, majoritatea în estul Ucrainei, unde secesioniştii pro-ruşi se confruntă cu forţele guvernamentale ucrainene.
ONU anchetează deportările
În faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, reunit la Geneva în a 50-a sesiune, înaltul comisar Michelle Bachelet s-a declarat îngrijorată de intenţia autorităţilor ruse de a permite strămutarea copiilor ucraineni în familii care trăiesc în Federaţia Rusă, plan care nu pare să includă măsuri de reîntregire a familiilor, nici să respecte interesele copilului.
Săptămâna trecută, Asfhan Khan, directoarea regională pentru Europa şi Asia Centrală a UNICEF, a avertizat că „adopţia nu trebuie să aibă loc niciodată în timpul unei situaţii de urgenţă sau imediat după aceea”.
⚡️Procedure for adopting abducted Ukrainian children is simplified in Russia. According to authorized Dariya Gerasymchuk, children abducted from occupied areas in Ukraine are supposed to be "given out" to Russian families. What is happening? #StopRussianAggression pic.twitter.com/DZKt3xinAK
— TRANSLATED WAR 🇬🇧 (@TranslatedwarEN) April 8, 2022
În plus, nu trebuie să se presupună că minorii respectivi sunt orfani, iar „orice decizie de a strămuta un copil trebuie să aibă la bază interesul acestuia, iar orice strămutare trebuie să aibă loc benevol”.
În privinţa copiilor trimişi în Rusia, UNICEF „colaborează îndeaproape cu mediatori şi reţele pentru a afla cum putem documenta cât mai bine astfel de cazuri”, a explicat Khan, adăugând că în prezent nu este posibil accesul la copiii respectivi.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Rusia susține că a „evacuat” 300.000 de copii din Ucraina. Kievul spune că, de fapt, au fost … […]
[…] Citește și: Rusia susține că a „evacuat” 300.000 de copii din Ucraina. Kievul spune că, de fapt, au fost … […]