Rușii sunt acuzați de răpirea ucrainenilor. Iryna Danylovich, activistă pentru drepturile omului și asistentă medicală din Crimeea, a dispărut în drum spre casă de la serviciu în peninsula anexată de Rusia în urmă cu mai bine de o săptămână. De atunci nu a mai fost văzută.
Se crede că Danylovich a fost reținută de autoritățile ruse, dar acestea au refuzat să spună dacă, unde și de către cine este deținută.
Rușii sunt acuzați de răpirea ucrainenilor
„Presupunem că este încă în închisoare”, a declarat avocatul lui Danylovich, Aider Azamatov, pentru CNN.
Prin munca sa de jurnalist cetățean, Danylovich a expus problemele din sistemul de sănătate din Crimeea, inclusiv în răspunsul la pandemia de coronavirus. Ea a scris pentru o serie de instituții media ucrainene și și-a publicat descoperirile pe Facebook.
Bronislav, tatăl lui Danylovich, a declarat pentru site-ul de știri Krym.Realii, afiliat Radio Liberty, că fiica sa plănuia să ia transportul public spre casă în dimineața zilei de 29 aprilie, după ce și-a terminat tura la o unitate medicală din Koktebel, în sud-estul Crimeei.
Azamatov a spus că asistenta a încetat să mai răspundă la telefon în acel moment.
Azamatov, familia Danylovich și mai multe organizații pentru drepturile omului au căutat-o în centrele de detenție din mai multe orașe din Crimeea încă de la dispariția ei.
Ludmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului al parlamentului de la Kiev, a declarat luni că aproape 1,2 milioane de cetățeni ucraineni au trecut deja prin lagărele de filtrare din teritoriile ocupate temporar de trupele ruse și au fost deportați cu forța în Rusia, de la începutul conflictului.
„Cei care nu au trecut de filtru, dacă, potrivit FSB, au fost foarte suspecți, deoarece împotriva așa-numitei operațiuni speciale rusești din Ucraina, sunt duși în Rusia. Astăzi sunt mai mult de 1.185.000 dintre ei, inclusiv mai mult de 200.000 de copii, a declarat Denisova.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.