/

Comerțul chinezesc cu Rusia resimte înțepăturile războiului din Ucraina

China resimte efectele sancțiunilor împotriva Rusiei
China resimte efectele sancțiunilor împotriva Rusiei (sursa: bbc.com)

China resimte efectele sancțiunilor împotriva Rusiei. Exporturile chinezești către Rusia încetinesc pe măsură ce rubla își schimbă valoarea, dovadă clară a efectului de propagare pe care sancțiunile occidentale privind invazia Rusiei în Ucraina îl au în China, chiar dacă aceasta își susține vecinul din punct de vedere diplomatic, relatează Reuters.

China resimte efectele sancțiunilor împotriva Rusiei

Multinaționalele chineze au rămas în Rusia în timp ce rivalii lor occidentali au fugit, dar companiile chineze mai mici sunt cele mai vulnerabile la pierderile legate de cursul de schimb, mai multe dintre ele declarând pentru Reuters că o mare parte din afacerile lor din Rusia sunt în așteptare, în timp ce ambele părți așteaptă să treacă volatilitatea.

Citește și: Invazia Ucrainei se transformă într-un război prelungit care are ca miză estul țării, estimează americanii. Biden sugerează că Putin e atins de paranoia: S-a autoizolat, a arestat consilieri

„Produsele pe care trebuia să le trimit în Rusia stau în depozitul meu”, a declarat Deng Jinling, a cărui fabrică din estul Chinei produce flacoane de vid.

Anul trecut, aproximativ 30% din veniturile sale de 40 de milioane de yuani (6,29 milioane de dolari) au provenit din Rusia.

„Clienții noștri așteaptă cu toții să vadă dacă rata de schimb se poate îmbunătăți un pic. Costurile lor sunt prea mari cu rata de schimb din acest moment”, a spus ea.

Un alt comerciant chinez, care și-a dat doar numele de familie Guo, a declarat că firma sa acționează ca intermediar între clienții ruși și chinezi, dar volumul de produse precum lenjeria de pat și echipamentele de bucătărie pe care le manipulează de obicei a scăzut cu o treime.

China este cea mai mare sursă de importuri a Rusiei și a vândut bunuri în valoare de 12,6 miliarde de dolari în Rusia doar în ianuarie și februarie – în principal computere, mașini, încălțăminte și jucării, potrivit datelor vamale.

Atât importatorii ruși, cât și exportatorii chinezi își amână afacerile de teamă că vor fi prinși din cauza rublei în creștere.

Rubla este în cădere liberă

„Deprecierea rublei înseamnă că pierzi bani de fiecare dată când există o vânzare”, a declarat Shen Muhui, care conduce un grup comercial care reprezintă peste 20.000 de mici exportatori chinezi în Rusia.

El a spus că mai mulți clienți ruși sunt dispuși să folosească yuani chinezi pentru a plăti bunurile, dar nu suficient pentru a face o mare diferență, iar cererea pentru serviciile sale de depozitare în Rusia a scăzut cu aproximativ o cincime de când a început războiul din Ucraina, iar aproximativ 90% dintre membrii săi au fost afectați.

„Nu poți crește prețurile pentru că rușii nu-și permit … Așa că ai o pierdere atunci când îți convertești încasările în yuani”, a spus Shen.

„Exportul către Rusia devine imposibil de realizat”.

Rubla a înregistrat o volatilitate uriașă atât față de dolarul american, cât și față de yuanul chinezesc, de când Rusia a lansat ceea ce numește „operațiune specială” în Ucraina, pe 24 februarie.

Conflictul a declanșat o prăbușire de peste 40% a valorii rublei în raport cu yuanul, deși moneda rusă și-a revenit cu aproximativ 70% de la minimul din 9 martie.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

20:51Final haotic la summit-ul climatic COP 29: multe state în curs de dezvoltare au părăsit evenimentul, după ce au aflat că statele bogate nu sunt de acord să plătească pentru daunele provocate mediului
20:42Ucraina a pierdut 40% din teritoriul ocupat în regiunea rusească Kursk, dar nu intenționează să se retragă
20:37Netanyahu trebuie arestat de către orice țară din UE în care premierul israelian ar ajunge, spune șeful diplomației de la Bruxelles
20:29Putin promite, pentru un an pe front, ștergerea datoriilor până la zece milioane de ruble de recrut (95.000 de dolari)
20:23Propaganda electorală pe rețele sociale se sancționează după încheierea campaniei electorale, răspunde Poliția USR-ului
15:48PolyMarket, una din cele mai mari piețe de predicții de pe blockchain, unde poți paria, anticipează un câștigător clar al prezidențialelor din România
14:48AUR acuză PSD și PNL vă vor frauda alegerile și că pe un vot se va plăti până la 1.000 de lei
14:42Doar pandemia de COVID a egalizat salariile bărbaților și ale femeilor. Acum, femeile câștigă mai puțin, în medie, cu 5,5%
14:37Cum funcționează sistemul brățărilor electronice care protejează victimele violenței de agresori
14:29Rutte (NATO) s-a întâlnit cu Trump. Fostul premier olandez, liderul european care s-a înțeles cel mai bine cu noul președinte american în primul mandat al acestuia
14:18Conor McGregor trebuie să plătească 250.000 de euro unei femei care-l acuză de viol. Vedeta MMA spune că actul a fost consensual
14:13Cine i-a luat ultimul interviu de campanie lui Ciolacu: soția unui viitor deputat PSD, care deja a beneficiat de o sinecură de peste 11.000 lei/lună din partea PSD
14:09Peste 66.000 de alegători au votat pentru prezidențiale în străinătate până sâmbătă la 12.00
13:54A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani
12:54Întârzieri uriașe ale trenurilor, la prima ninsoare banală. Grindeanu, nici o reacție, majoritatea presei – tăcere