/

BREAKING Forțele ucrainene au străpuns frontul din Herson și au înaintat zeci de kilometri. Obiectivul: izolarea a 25.000 de soldați ruși

Ucrainenii, zeci de kilometri în Herson
Ucrainenii, zeci de kilometri în Herson (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ucrainenii, zeci de kilometri în Herson. Trupele ucrainene au reuşit luni cea mai puternică înaintare în sud de la începutul războiului cu Rusia, străpungând frontul şi avansând de-a lungul râului Nipru, înaintare care ameninţă liniile de aprovizionare ale trupelor ruse aflate în provincia Herson pe malul de est al Niprului, relatează Reuters.

Ucrainenii, zeci de kilometri în Herson

Inclusiv surse ruseşti au recunoscut că o ofensivă ucraineană condusă cu tancuri a înaintat zeci de kilometri de-a lungul malului vestic al Niprului, unde au fost recucerite zeci de sate.

Aceste succese ucrainene în sud survin după cele obţinute recent în est şi care au întors în defavoarea Rusiei cursul războiului, deşi Moscova a încercat să ridice miza prin anexarea provinciilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, prin ordonarea unei mobilizări parţiale şi lansarea de ameninţări cu represalii nucleare.

„Situaţia este tensionată, să o spunem aşa, pentru că, da, într-adevăr sunt progrese” ale trupelor ucrainene, a declarat la televiziunea publică rusă Vladimir Saldo, liderul instalat de Moscova în teritoriile ocupate din provincia sudică Herson.

Kievul, reținut în comentarii

„Există o aşezare numită Duceanie, chiar de-a lungul râului Nipru, şi acolo în acea regiune a fost o străpungere (ucraineană). Sunt aşezări ocupate de forţele ucrainene”, a adăugat liderul pro-rus.

Duceanie se află la circa 30 de kilometri sud de locul unde se situa linia frontului înaintea acestei noi înaintări ucrainene, indicând astfel unul dintre cele mai rapide avansuri ucrainene de la începutul războiul, această înaintare fiind în plus reuşită într-o zonă unde după lansarea invaziei în februarie trupele ruse şi-au consolidat poziţiile şi de atunci frontul a rămas aproape static într-o confruntare de uzură.

„Forţele noastre armate avansează puternic de-a lungul malului Niprului”, a confirmat la rândul său Sergii Klan, un responsabil ucrainean al administraţiei militare regionale din Herson.

Kievul păstrează deocamdată tăcerea asupra ofensivei din sud. „Situaţia rămâne complicată, ostilităţile continuă”, a comentat precaut preşedinţia ucraineană, potrivit AFP.

Administrația rusă bravează: „Respingem toate atacurile”

La rândul său, şeful administraţiei ruse din Herson, Kirill Stremusov, a susţinut că trupele ruse ar rezista totuşi în faţa ofensivei ucrainene. „Respingem toate atacurile (…) şi toţi cei care sunt panicaţi astăzi pe social media vor trebui să ia o pauză. Aici nu este Harkov şi nici Liman. Reuşim să ţinem liniile defensive”, a declarat acesta, făcând referire la regiunea nord-estică şi la oraşul din regiunea Doneţk pe care trupele ruse le-au pierdut în urma recentelor contraofensive ucrainene.

Citește și: Activitate militară și diplomatică intensă peste Atlantic, NATO contracarează amenințarea nucleară a lui Putin: vizită-fulger a consilierului de securitate al lui Biden la Istanbul

Prin contraofensiva aflată în desfăşurare în sud armata ucraineană urmăreşte să încercuiască dinspre nord şi est trupele ruse desfăşurate pe malul estic al râului Nipru, unde ar putea fi până la 25.000 de soldaţi ruşi.

Trupele ucrainene au distrus deja podurile de peste Nipru, forţându-le pe cele ruse să apeleze la pontoane şi alte improvizaţii pentru a-şi aproviziona aceşti soldaţi. O continuare a înaintării ucrainene de-a lungul Niprului ar izola însă complet acest trupe ruse, care s-ar vedea astfel încercuite şi cu toate căile de comunicaţie tăiate. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

14:54Cum poți transforma crizele în oportunități? Sfaturi de la experții IQ DIGITAL (P)
14:10Media primei de pensionare la Romsilva, uriașă, echivalentul a peste 30 de pensii medii pe economie. Au beneficat de ea 1.267 de angajați în ultimii doi ani
12:43Becali, insultat de proprii colegi și de propaganda AUR fiindcă l-a atacat pe Georgescu: „Are potențialul să devină o a doua Șoșoacă”
11:50Fostul socru a lui Ponta, Ilie Sârbu, are două pensii speciale uriașe, cât primesc 13 pensionari obișnuiți la un loc
11:06Guvernul Ciolacu a investit 45 milioane euro într-un aeroport controlat de PSD care în 2024 a avut 1.621 de pasageri. În noiembrie – doi pasageri
11:00Doi moldoveni au cumpărat titluri de stat de 12 milioane de lei fiecare. Dobânzile, mai mari decât la bănci
10:45Dedeman a plătit degeaba 7,8 milioane de lei pentru concesiunea unui teren pe care voia să construiască un centru comercial, dar la care a renunțat
10:32Cum se mai moare la țară: beat, întins noaptea pe un drum de pământ, a fost călcat de mașina unui fost comisar de Poliție
21:20Navă-spion rusească în Canalul Mânecii, supravegheată de Royal Navy. Ministrul britanic al Apărării, către Putin: Știm ce faceți
21:11Trump face primul pas către Putin: propune un acord rapid de pace între Rusia și Ucraina sau, în caz contrar, va impune sancțiuni comerciale severe Moscovei și partenerilor săi
21:05Registrul Comerțului spune că prostituția nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate, deși apare în noul CAEN
20:54Kelemen Hunor îi pune o talpă discretă lui Bolojan, care vrea să reducă din personal la Senat: „Nu poţi să faci din pix, acest lucru trebuie discutat cu fiecare angajat”
20:44Cel mai vechi european nu putea fi decât oltean: hominizii care trăiau acum două milioane de ani pe teritoriul României de azi, clasificați drept „Homo Olteniensis”
18:10Dezmăț la stat: suma halucinantă pe care o primește la pensionare un director Romsilva. Net
17:47Rafila, protejat de presă în ciuda colapsului din sistem. Activistul pentru drepturile pacienților cu boli cronice Mihăiță Bariz acuză că „tăcerea este atât de apăsătoare”, ministrul a devenit „invizibil”