/

Toți oamenii faimoși și liberi din Occident ai președintelui Putin și motivele pentru care susțin o dictatură criminală. De la Sharon Stone la Roger Waters, Rusia e „o mare democrație”

Toți occidentalii faimoși ai președintelui Putin
Toți occidentalii faimoși ai președintelui Putin (sursa: kremlin.ru)

Toți occidentalii faimoși ai președintelui Putin. Se întâmpla în 2010, în timpul unei gale, organizate în scopuri caritabile în Sankt Petersburg: președintele rus, Vladimir Putin, a urcat pe scenă și a cântat, în fața unei audiențe selecte, „Blueberry Hill”, hitul Fats Domino.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

A fost aplaudat și ovaționat de mari vedete de la Hollywood precum Kevin Costner, Goldie Hawn, Kurt Russell, Mickey Rourke, Gerard Depardieu, Sharon Stone – care și a fredonat versurile melodiei, alături de președintele Putin.

Fondul Federației, doar o formă

Evenimentul în sine ar fi trecut, probabil, neobservat, însă, la câteva luni s-a transformat într-un scandal „pe cât de mare, pe atât de ciudat”, după cum a scris The New Yorker, un an mai târziu, când multe detalii legate de acea gală au ajuns, din presa rusă, în cea internațională.

La momentul galei, oragnizatorul, Fondul Federației (care clama a fi o organizație de caritate pentru copiii bolnavi de cancer), nu era o entitate înregistrată, devenind oficială abia după optsprezece zile, pe 28 decembrie.

Legăturile organizației cu un anume Vladimir Vladimirovici Kiselev au ridicat semne de întrebare, căci s-a dovedit că acesta era un vechi prieten al lui Putin și avea legături cu lumea crimei organizate.

Scandalul a survenit la câteva luni de la eveniment, când o femeie, pe nume Olga Kuznetsova, a trimis presei o scrisoare deschisă, în care denunța faptul că nici fiica ei bolnavă (care, de altfel, fusese și vizitată de Sharon Stone), nici spitalul unde era aceasta internată nu primiseră vreun ban din cei care teoretic fuseseră strânși la Gală.

Șeful spitalului de atunci, Anatoly Ryvkin, a explicat că e o neînțelegere și că, de fapt, spitalul a primit echipamente în valoare de 4,5 milioane de dolari.

Toți occidentalii faimoși ai președintelui Putin

Totuși, a existat o confuzie în ceea ce privește momentul primirii acestor fonduri: când, exact, au ajuns acești bani acolo? Nici Ryvkin și nici Fondul nu au explicat dacă aceștia au venit înainte sau după scrisoarea lui Kuznețova.

Nu a existat nici o dovadă a organizării unor licitații, iar în ceea ce privește banii strânși la eveniment Kiselev a susținut că nici nu s-au strâns prea mulți – deși, ca să stai lângă o celebritate dintre multele prezente, trebuia să plătești în jur de un milion de dolari.

Nici una dintre celebritățile prezente la acel eveniment nu a reacționat când scandalul a ajuns în presa internațională. Mai mult, după câțiva ani, unii au continuat să-și declare în mod public admirația față de președintele Putin.

În prezent, mai multe vedete internaționale au primit onoruri din partea statului rus, iar altele continuă să dedice ode președintelui Putin.

Sharon Stone, cu sinapsele desfăcute pentru Putin

În 2010, Sharon Stone îl aplauda entuziasmată pe Putin, în timp ce acesta cînta „Blueberry Hill”. Zece ani mai tîrziu, în 2020, actrița, despre care s-a tot scris că are un IQ ridicat, a declarat, la Festivalul de Film de la Zürich, că Putin este „un lider puternic al țării sale”, superior lui Donald Trump: „Dacă aș fi Putin, aș profita și de Trump”.

Chiar dacă în trecut actrița s-a lansat în declarații politice, în prezent nu a comentat nimic în legătură cu războiul din Ucraina. În plus, acum câteva luni, în mai 2022, a fost aspru criticată pentru că a compromis un eveniment caritabil organizat la Cannes, în sprijinul Ucrainei.

„A fost de neimaginat, n-am văzut așa ceva în viața mea”, a mărturisit pentru Nice Matin un organizator: „Sharon Stone a sosit târziu și a refuzat să vorbească cu licitatorul”. Potrivit unui alt martor, actrița – care ar fi fost plătită cu 25.000 de euro pentru participarea la eveniment – s-ar fi „ridicat și ar fi demarat ea însăși vânzarea, fără să întrebe pe nimeni, încălcând toate regulile”.

„Un eveniment distrus”, a scris și Le Figaro, comentând comportamentul actriței care, deși îmbrăcată în albastru și galben, nu doar că a comis două nereguli, folosind ciocanul licitatorului și scoțând la vânzare obiecte personale nelistate, dar a și decis să plece în mijlocul unei vânzări, motivând că e „prea mult zgomot” și că „nu primește suficientă atenție”.

Licitația a fost anulată imediat după plecarea vedetei.

Steven Seagal arată America cu degetul

Acum câteva zile, Vladimir Putin i-a acordat lui Steven Seagal o importantă distincție a statului rus, „Ordinul Prieteniei”. Potrivit decretului, medalia este o recunoaștere a implicației actorului, ca reprezentant special al Ministerului de Externe al Rusiei, în legăturile umanitare cu Statele Unite și Japonia, și a aportului acestuia la cultura internațională.

Actorul, născut în SUA, este un vechi admirator al președintelui rus, prietenia lor datând din 2012 și având ca liant, după cum a declarat Seagal, pasiunea amândurora pentru artele marțiale. În 2014 actorul a declarat că anexarea regiunii Crimeei de către Rusia este un fapt „foarte rezonabil”.

Doi ani mai târziu, în 2016, a primit cetățenie rusă.  În 2021 s-a alăturat unui partid pro-Kremlin, ceea ce i-a adus interdicția de a intra în Ucraina, iar vara trecută a vizitat o parte controlată de ruși din estul Ucrainei, unde s-a întâlnit cu un lider separatist susținut de Rusia.

Recent, Seagal a explicat, într-un interviu acordat postului Fox News, care ar fi motivele războiului: o putere străină a fost responsabilă de conflict, folosind mulți bani și propagandă pentru a întoarce cele două țări una împotriva celeilalte. Însă Seagal nu a precizat cine este această „putere străină”.

Oh, mon Dieu, Depardieu!

Având și el cetățenie rusă, când și-a făcut cont pe Instagram, în 16 februarie, 2022, prima postare a actorului francez a fost o fotografie cu el și Vladimir Putin, acompaniată de comentariul: „L’amitié” (prietenie – n.r.).

Căci prietenia lui Depardieu cu Putin este una veche și are la bază disputa fiscală pe care actorul a avut-o în 2013 cu guvernul francez. În același an, a primit și a acceptat cetățenia rusă, declarând public că Rusia este „o mare democrație”. Un an mai târziu, în 2014, la un festival de film leton, Depardieu a plusat, susținând că Ucraina este „parte a Rusiei”.

În prezent, Depardieu și-a revizuit, oarecum, poziția. A șters fotografia postată la începutul anului 2022, cu prietenul său Putin, însă fără a se delimita cu totul de aceasta. „Ucraina și Rusia au fost întotdeauna țări surori”, a declarat el pentru agenția de presă AFP. S-a declarat și împotriva acestui război, pe care l-a etichetat a fi unul „civil”, adăugând, împăciuitor: „Lăsați armele să se odihnească și negociați”.

Snowden se simte bine în zăpada rusească

În septembrie, 2022, și Edward Snowden a primit cetățenia rusă, acordată de Vladimir Putin. „După doi ani de așteptare și aproape zece ani de exil, un pic de stabilitate va conta pentru familia mea”, a declarat Snowden.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Snowden a primit cetățenia rusă ca urmare a cererii depuse de acesta în 2020. Snowden a motivat că și-a dorit cetățenia rusă pentru ca familia sa să nu se destrame, având în vedere restricțiile de călătorie legate de pandemia de Covid-19. Însă, deși cetățean rus, nu e dispus să renunțe la cetățenia americană.

„Eu și Lindsay (soția) vom rămâne americani, crescându-l pe fiul nostru cu toate valorile Americii pe care le iubim – inclusiv libertatea de a-și spune părerea. Și aștept cu nerăbdare ziua în care mă pot întoarce în Statele Unite, astfel încât întreaga familie să se poată reuni.”.

În ceea ce privește autoritățile americane, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, Snowden, care a fost acuzat de multiple infracțiuni în instanța SUA, își poate păstra, fără probleme, cetățenia americană: „Singurul lucru care se poate întâmpla e că, acum, ca urmare a noii sale cetățenii ruse, el poate fi recrutat pentru a lupta în războiul nechibzuit din Ucraina.”.

Is Oliver Stone stoned?

Criticat, de mai multe ori pentru relațiile cordiale pe care le-a avut cu Vladimir Puțin, seria „The Putin Interviews”, din 2017,  fiind catalogată mai degrabă ca o platformă oferită cadou lui Putin pentru a acuza SUA, Oliver Stone continuă să stârnească controverse în legătură cu atitudinea sa față de președintele rus.

Cu un an înainte, Stone a fost și producătorul filmului „Ucraina în flăcări”, considerat de unii critici drept o reală propagandă rusă, „Un pseudo-documentar (…) în care Ucraina este doar un teren de joacă, mărginit de floarea-soarelui, pentru puterile mondiale. Ucrainenii sunt portretizați fie ca marionete americane, fie ca naționaliști radicalizați.”.

Despre poziția sa actuală, în ceea ce-l privește pe președintele Putin, Oliver Stone a declarat pentru El Pais: „Acel Putin, pe care l-am cunoscut eu, era un om rațional, calm și acționa mereu în interesul poporului rus. (…) Au trecut trei ani de când l-am văzut ultima oară, dar omul pe care l-am întâlnit atunci n-avea nimic de-a face cu nebunul iresponsabil și ucigaș pe care mass-media îl consideră acum, comparându-l cu Hitler și Stalin”.

Teoria tamponului neutru ucrainean

Totuși, în același interviu, Stone a descris o Rusie  „redusă și mutilată” în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, cu un număr mare de ruși care trăiesc în alte teritorii. SUA ar avea un plan pe termen lung de a plasa un guvern pro-occidental și anti-rus în Ucraina „când Ucraina a fost întotdeauna neutră, cu guverne alese democratic”.

Scopul acestui plan, a spus Stone, este de a transforma Ucraina într-un pion antagonist Rusiei, cu ajutorul președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Regizorul a sugerat că scopul ultim ar fi destabilizarea Rusiei și schimbarea regimului de acolo: „Să-l scoatem pe Putin și să punem un alt [Boris] Elțîn”.

Stone a adăugat că au existat ucraineni care au luptat pentru Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, de asemenea, a descris SUA drept „câine de atac” care nu se va opri în Rusia și ar putea ținti ulterior și China.

El a deplâns modul în care Rusia este descrisă „ca tipul rău” și SUA ca „omul bun”.

Roger Waters cântă pe partitura lui Putin

„Roger Waters a fost criticat pentru declarațiile sale privind Ucraina și Israel. Concertele sale din Germania ar trebui anulate. Cum comentează el toate acestea?”, a titrat recent Berliner Zeitung un interviu acordat de Roger Waters publicației germane, în luna februarie a acestui an.

În interviu, Waters comentează livrările de armă către Ucraina, declarându-se, în această privință, de partea lui Putin: „Potrivit părerilor independente pe care le ascult, Putin guvernează cu atenție, luând decizii pe baza unui consens în guvernul Federației Ruse.

Citește și: Occidentul înființează un nou tribunal internațional pentru a putea trage Rusia la răspundere pentru crimele din Ucraina

Există, de asemenea, intelectuali în Rusia care au argumentat împotriva imperialismului american încă din anii 1950. Și o temă centrală recurentă: Ucraina este o linie roșie. Și trebuie să rămână o țară tampon neutră, altfel nu știm cum vor escalada lucrurile. S-ar putea termina într-un al treilea război mondial.”

Întrebat despre legitimitatea declarațiilor președintelui rus, în ceea ce privește existența „naziștilor” în Ucraina, Waters a răspuns: „Există o adolescentă ucraineană, Alina, cu care am corespondat și care mi-a scris: «Sunt 200% sigură că nu există naziști în Ucraina». I-am răspuns: «Îmi pare rău Alina, dar te înșeli în privința asta. Cum poți să trăiești în Ucraina și să nu știi asta?»”.

„Dictatura represivă” din Germania, SUA

Acuzând SUA de propagandă, Waters susține că, deși mulți sunt convinși că Rusia este adevăratul dușman și că Putin e noul Hitler, puțini înțeleg interesul Statelor Unite în acest război: „Le va fi mai ușor să fure de la săraci pentru a da celor bogați și, de asemenea, să provoace și mai multe războaie.(…)

Poate părea o poziție politică extremă, însă istoria pe care am citit-o și știrile pe care le ascult sunt altele decât cele vehiculate de mass media. Nu poți să crezi tot ce vezi la televizor sau citești în ziare. (…) Oamenii trebuie să înțeleagă că frații și surorile noastre din Rusia nu trăiesc sub o dictatură represivă, ca aceea în care trăim noi, în Germania, la fel ca în SUA.”.

În ceea ce privește faptul că ucrainenii luptă pentru a-și apăra țara, răspunsul lui Waters a fost: „Oh, știi, activiștii lobby-ului israelian precum Malca Goldstein-Wolf sunt cei care cer asta. Niște tâmpiți, care au încercat deja să-mi anuleze concertul din Köln în 2017 și chiar au făcut ca posturile de radio locale să se alăture.”.

Artistul a adăugat că își susține comparația dintre statul Israel și Germania nazistă, făcută în 2013.

Pe 6 februarie, în siajul acestui interviu, Polly Samson, soția lui David Gilmour și textier al celor mai recente două albume ale trupei, a comentat pe Twitter: „Din păcate, ești putred până în măduva oaselor tale de antisemit. Ești un idol al lui Putin, un mincinos, hoț, ipocrit, evazionist fiscal, bolnav de invidie. Ajunge cu prostiile tale!”.

Pe 25 februarie, potrivit unui comunicat de presă, orașul Frankfurt și autoritățile landului Hesse au anulat concertul lui Roger Waters, planificat în Festhalle duminică, 28 mai.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:19Prietenul lui Ciolacu, penalul Neacșu, primește în coordonare controversata regie a protocolului de stat, plus instituţiile din aparatul Guvernului
16:55Furnicile, mai inteligente decât oamenii la testul labirintului, arată un studiu
16:48Rating Fitch negativ și pentru Nuclearelectrica și Romgaz, după ce agenția a retrogradat România la BBB-
16:40Acuzații la licitația MAPN pentru sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune după ce sud-coreenii de la LIG Nex1 Co au fost eliminați
16:33În Republica Moldova se poate ca alegerile să fie curate: președintele Maia Sandu a depus jurământul pentru al doilea mandat
16:26Jurnaliști și activiști, spionați de către autoritățile de la Belgrad cu softuri spion instalate ilegal pe telefoane, acuză Amnesty
16:15Pedepse foarte mici pentru cei care i-au atacat pe suporterii israelieni la Amsterdam după un meci al echipei Maccabi Tel Aviv
16:06Un român s-a dus în Bucegi în ajunul Crăciunului cu bicicleta. A fost la un pas de moarte în viscol, abia a fost evacuat de Salvamont
10:49Nicușor Dan nu renunță la candidatura la prezidențiale, în ciuda desemnării lui Crin Antonescu drept candidat al alianței PSD-PNL-UDMR
10:38Regele Charles III a eliminat Cadbury și Unilever de pe lista companiilor care pot afișa însemnele casei regale pe produsele lor
10:31Financial Times: Călin Georgescu, susținut de compania rusă care, în pandemie, lansa dezinformări despre coronavirus în Franța și Germania
10:30Nord-estul României rămâne preponderent agricol: o persoană din trei trăiește din munca la câmp
10:23Mai dispare o fabrică, mai apare un supermarket. Istoria Moldomobila se termină cu o demolare
10:17Cum îți poți crește pensia și, în același timp, scăpa de plata unor impozite
21:10Germania a trimis Ucrainei arme așteptate încă din 2023 (tancuri Leopard și Gepard, sisteme antiaeriene Iris-T și Patriot)