SUA a sancționat un oficial maghiar. Statele Unite au impus sancțiuni economice marți împotriva lui Antal Rogan, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, pentru presupusa sa implicare în corupție.
SUA a sancționat un oficial maghiar
Potrivit Departamentului Trezoreriei americane, Rogan este acuzat că a orchestrat scheme de corupție menite să controleze sectoare strategice ale economiei ungare și să deturneze venituri în beneficiul său personal și al apropiaților din partid.
Departamentul Trezoreriei a subliniat că fenomenul corupției în sectorul public din Ungaria „se agravează de peste zece ani”.
Departamentul de Stat a descris activitatea lui Antal Rogan drept emblematică pentru climatul de impunitate din țară, unde oligarhii și actorii nedemocratici au acaparat elemente-cheie ale statului.
Motivația ambasadei SUA
Ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, a declarat că sancțiunile au fost impuse cu mare atenție, subliniind că este neobișnuit să sancționezi un ministru în exercițiu, mai ales dintr-o țară aliată.
El a argumentat că „corupția sistemică pe care o încarnează Antal Rogan afectează procesul decizional al Ungariei în chestiuni ce influențează direct securitatea SUA”.
Corupția în Ungaria
Ungaria ocupă ultima poziție în clasamentul Transparency International privind corupția în Uniunea Europeană.
Aceste acuzații și scandaluri au dus la înghețarea unor fonduri europene de miliarde de euro, afectând încrederea în guvernul condus de Viktor Orban.
De la revenirea la putere în 2010, premierul Viktor Orban a fost asociat cu îmbogățirea rapidă a apropiaților săi, precum Lorinc Meszaros, un prieten din copilărie, și ginerele său, Istvan Tiborcz, care controlează sectoare importante ale economiei ungare.
Sancțiuni sub Legea Magnițki
Sancțiunile impuse fac parte din Legea Magnițki, o inițiativă globală menită să combată corupția și abuzurile împotriva drepturilor omului.
Parlamentul European a criticat regimul lui Viktor Orban, descriindu-l ca pe un „regim hibrid de autocrație electorală”.
Reacția oficialilor maghiari
Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a catalogat sancțiunile drept o „răzbunare personală” a ambasadorului american care își încheie mandatul.
El a exprimat speranța că viitoarea administrație americană va trata Ungaria ca pe un aliat, nu ca pe un inamic.
Ungaria și SUA, relații tensionate
Sancțiunile vin pe fondul relațiilor complicate dintre administrația Biden și Viktor Orban, care a cultivat legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin și și-a exprimat public admirația pentru fostul președinte american Donald Trump.
Tensiunile reflectă o deteriorare a relațiilor bilaterale și subliniază poziția izolată a Ungariei în context internațional.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.