/

Cardiologii români care au implantat unor pacienți stimulatoare cardiace luate de la cadavre s-au inspirat dintr-un caz identic din Germania petrecut în 1976

Stimulatoarele cardiace din cadavre, invenție germană
Stimulatoarele cardiace din cadavre, invenție germană (sursa: imperial.nhs.uk)

Știrea despre macabra afacere românească a refolosirii stimulatoarelor cardiace extrase din cadavre a făcut înconjurul lumii. Dar reșaparea ilegală a echipamentelor nu este o premieră. Stimulatoarele cardiace din cadavre, invenție germană.

Subiectul, relatat în mass media internaționale

În Marea Britanie, The Guardian amintește că, timp de treizeci de ani, în România s-a construit doar un spital, iar Standard UK observă că, în ciuda tuturor scandalurilor care se tot iscă în jurul sistemului de sănătate din România, țara noastră continuă să rămână lider în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de absolvenți ai facultăților de medicină.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

În Franța, L’Independant scrie că sistemul medical din România este „Un risc pentru pacienți”, subliniind că suntem, la acest capitol, una dintre cele mai puțin dezvoltate țări din Uniunea Europeană: „Sistemul de sănătate din România, unul dintre cele mai puțin dezvoltate din Uniunea Europeană, este afectat de corupție și de numeroase disfuncționalități. România este țara din UE al cărei stat cheltuiește cel mai puțin pentru sănătate. Zeci de mii de medici și asistente au emigrat.”.

Știrea a dat naștere în străinătate și la reacții din cele mai diverse. Unii și-au exprimat mefiența față de doctorii români care lucrează în Franța: „Sper că nu se recrutează medici români ca să se compenseze penuria noastră de doctori”, „Toate aceste țări din est nu inspiră nici o încredere”.

Alții au interpretat știrea într-o cheie pozitivă – crezând că este vorba despre o „reciclare”, în numele ecologiei: „Toate acestea au logică, deoarece stimulatorul cardiac nu este degradabil. O dată dezinfectat, revizuit, încărcat cu o baterie nouă, poate să fie folosit pentru a salva o nouă viață.”.

Pacemaker-ul, inventat în anii ’50

Der Bild a preluat știrea, amintind totodată că și în Germania s-a petrecut un caz asemănător, în urmă cu aproape 50 de ani.

Primele stimulatoare cardiace externe au fost proiectate în anii ’50 de canadianul Wilfred Gordon Bigelow și de americanul Paul Maurice Zoll. În 1957, datorită lui Earl Bakken, fondatorul companiei Medtronic, acestea au devenit portabile – pacientul nemaifiind, astfel, obligat să stea în spital, legat de ele. În 1958, în Stockholm, medicul suedez Åke Senning a încorporat complet primul stimulator cardiac (inventat de Rune Elmqvist, inginer, cu studii medicale) în corpul uman.

Aproape 20 de ani mai târziu, Germania avea să se confrunte cu un scandal de proporții legat de traficul de stimulatoare cardiace preluate de la pacienți decedați. În 1976, parchetele din Köln și Frankfurt au primit câteva sesizări anonime, conform cărora acestea ar fi fost scoase ilegal din cadavre, recondiționate și reutilizate pentru alți bolnavi de inimă, care nu fuseseră informați asupra provenienței aparatelor.

Stimulatoarele cardiace din cadavre, invenție germană

Investigația a vizat un număr impresionant de medici și asistenți din mai multe clinici, spitale locale și universitare, din instituțiile private și chiar din cele care aparțineau Crucii Roșii (printre ele numărându-se spitalul local din Wolfach, Spitalul Elisabeth din Kassel, clinica de la Școala de Medicină din Hanovra și Spitalul Trinity din Lippstadt).

Acuzația principală s-a îndreptat înspre compania de tehnologie medicală Ernst-Günter Lehmann, care achiziționa de la medici stimulatoare cardiace ale pacienților decedați, în urma unui „comision” de până la 2.600 de mărci germane pentru fiecare aparat, revânzându-le la un preţ mai mare acelorași spitale.

Cum au fost convinși medicii să intre în acest joc? Potrivit unui articol din Der Spiegel din 1977, „Compania Lehmann comercializa stimulatoare ale firmei olandeze Vitatron, ale cărei produse erau privite, inițial, cu neîncredere în Germania de Vest. Dar Lehmann le-a oferit doctorilor un stimulent. Pe lângă cutii cu băuturi răcoritoare, pixuri, calendare și brichete «pentru a promova contactul zilnic», reprezentanții de vânzări apăreau la cabinetele medicilor cu bonusuri în numerar, acordate sub formă de credit – de exemplu un medic a primit în jur de 3.000 de mărci pentru implantarea a 46 de  stimulatoarelor cardiace Vitatron între 1 iulie 1976 și 31 decembrie 1976”.

Furtul de la cadavre, iertat din cauza unei lacune în lege

Proveniența aparatelor a fost demonstrată prin numărul de serie – dovedindu-se că stimulatoarele au fost scoase din cadavre și implantate ulterior. Cu toate astea, nu au existat condamnări – inculpații scăpând doar cu amenzi cuprinse între 2.000 și 25.000 mărci, sumele adunate fiind mai apoi donate organizațiilor non-profit.

Indulgența judecătorilor a fost justificată printr-o prevedere a Codului de procedură penală, care spune că „Parchetul poate, cu acordul instanței competente cu deschiderea acțiunii principale, să se abțină de la urmărirea penală a făptuitorului dacă vinovăția făptuitorului ar fi considerată minoră și dacă nu există un interes public în urmărire penală.”.

Citește și: Cazul dispozitivelor colectate de la morți nu este unic: Rise Project arăta că zeci de mii de operații cataractă s-au făcut cu materiale de unică folosință reutilizate

Verdictul a fost dat după ce Parchetul a ajuns la concluzia că „dispozitivele recondiționate au fost folosite în mod corect”, problema juridică a furtului (scoaterea aparatelor din cadavre, fără acordul aparținătorilor,) fiind și ea tranșată: s-a motivat o „lacună legislativă”.

Totuși, pe 11 februarie 1977, Asociația Medicilor din Germania și-a „sfătuit” în mod „categoric” membrii să nu primească bani de la companiile de tehnologie medicală pentru reutilizarea stimulatoarelor cardiace vechi, iar ulterior s-a interzis, prin lege, îndepărtarea unui stimulator cardiac fără acordul prealabil al defunctului sau al rudelor acestuia. În prezent, nici îndepărtarea stimulatoarelor din cadavre care urmează să fie incinerate – anterior cerută legal de Legea bateriei (din 2009) – nu mai este necesară, de vreme ce crematoriile s-au modernizat.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

16:02Primele estimări: panică la PSD din cauza aglomerației din multe secții de vot din mediul urban. La ora 16.00, peste 600.000 de voturi în plus în orașe
15:45Planuri de rezervă în AUR și USR pentru un tur doi fără Lasconi și Simion. Claudiu Târziu și gruparea Drulă-Barna-Ghinea numără orele
15:33Referendumul lui Nicușor Dan va fi validat, cel mai probabil: la ora 15.00, votaseră peste 23% din alegători, pragul este 30%
15:25Lasconi a adus prăjituri în secția de vot. Explicația ei: Sunt fără blat, e important fără blat
15:17Șoșoacă s-a filmat în cabina de vot și a postat clipul pe Facebook. Poliția face cercetări
15:06George Simion a votat la Roma, vineri, dar a fost duminică la vot cu soția lui
11:51AEP contabilizează voturile din diaspora la urbanul din țară, crescând artificial diferența față de prezența din rural
11:49Informațiile „pe surse” de la exit-poll-uri au rol de a mobiliza activul de partid și ar trebui ignorate, recomandă sociologul Cătălin Stoica
11:31Biroul Electoral Ilfov cere Poliției îndepărtarea de pe Facebook a postării lui George Simion în care apare un buletin de vot care are ștampila „VOTAT” pe liderul AUR
11:25Prezență bună la referendumul organizat de Nicușor Dan: peste 8% la ora 11.00, cu circa 1,8% sub prezența, în Capitală, la alegerile prezidențiale
10:02Creditat ca posibil premier, Bolojan a votat „pentru un preşedinte responsabil”
09:52Peste 20.000 de deținuți (90% din cei cu drept de vot) și-au exprimat intenția să voteze la prezidențiale
09:47Ciolacu a votat „pentru o Românie puternică economic” și l-a atacat pe Iohannis: președintele trebuie să muncească
09:40Orban face apel să nu fie votat, le amintește alegătorilor că s-a retras în favoarea Elenei Lasconi
09:33China refuză orice responsabilitate pentru poluarea planetei, nu va participa cu fonduri la „repararea” mediului (COP29)