Românii fură curent, fraudele au crescut. Delgaz Grid a identificat peste 1.000 de cazuri de consum fraudulos în 2024.
Românii fură curent, fraudele au crescut
În primele nouă luni din 2024, Delgaz Grid, prin Departamentul său de Inspecţie Energetică, a descoperit 1.024 de cazuri de consum fraudulos, dintre care 436 în rețeaua de gaze naturale și 588 în rețeaua de energie electrică.
Delgaz Grid operează o rețea extinsă, cu 25.800 km de conducte de gaze naturale în 20 de județe din Nordul și Vestul României și peste 81.500 km de rețea electrică în șase județe din Moldova.
De la intrarea pe piața locală, în 2005, grupul german E.ON, de care aparține compania, a investit 2,2 miliarde de euro în modernizarea rețelelor.
În 2024, frauda pe segmentul de gaze naturale a scăzut cu 36%, în timp ce pe segmentul de electricitate a crescut cu 31%.
În total, volumul de energie furată în cele 1.024 de cazuri a fost echivalent cu 15,3 milioane de kWh, valoarea estimată fiind de 6,9 milioane de lei.
Riscuri și pericolele consumului fraudulos
Consumul fraudulos nu doar că înseamnă pierderi financiare și riscuri legale, ci reprezintă și un pericol major pentru siguranța publică.
Instalațiile neautorizate pot duce la incendii, electrocutări sau explozii, punând în pericol atât locuințele celor implicați, cât și vecinii acestora.
Compania avertizează consumatorii să evite instalarea de echipamente neautorizate și să nu accepte intervenții ilegale asupra rețelelor de gaze sau energie electrică, pentru a evita pericolele și consecințele grave ale fraudelor energetice.
Delgaz Grid rămâne dedicată asigurării securității și fiabilității rețelelor sale, continuând să colaboreze cu autoritățile pentru a combate consumul fraudulos.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.