/

MAE răspunde afirmației că „România va face parte din Rusia”: Moscova „a încercat sistematic şi persistent să limiteze suveranitatea României şi a românilor”

Reacția MAE la mesajul lui Dughin (sursa: Facebook/MAE)

Reacția MAE la mesajul lui Dughin. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Țărnea, a declarat marți că Rusia utilizează spațiul de comunicare drept „un instrument de război hibrid”, prin propagandă și dezinformare. Afirmația vine în urma unui mesaj publicat pe platforma X de un cont atribuit ideologului rus Aleksandr Dughin, care a devenit viral.

Reacția MAE la mesajul lui Dughin

„Am folosit această ocazie pentru a reaminti că Rusia a încercat sistematic să limiteze suveranitatea României, inclusiv în contextul Marii Uniri.

Citește și: ANALIZĂ De ce PSD vrea ca Elena Lasconi să nu ajungă la Cotroceni și care este planul secret pe care-l are cu Călin Georgescu, dacă acesta va câștiga

A trebuit să vină pacea din 1919 și presiunea occidentală pentru ca Rusia să recunoască actul istoric al poporului român”, a explicat purtătorul de cuvânt MAE, Andrei Țărnea.

Mesajul apărut pe contul @Agdchan afirma că „România va fi parte a Rusiei” și făcea referire la integrarea Moldovei în România.

Deși contul afișează numele și fotografia lui Aleksandr Dughin, Andrei Țărnea a subliniat că autenticitatea acestuia este irelevantă, deoarece „Dughin nu are nicio calitate oficială, iar mesajele sale sunt doar o formă de trolling”.

Strategiile de dezinformare ale Rusiei

Țărnea a atras atenția asupra intensificării propagandei rusești după invazia Ucrainei din 2014 și, mai ales, după februarie 2022.

„Vedem o fuzionare între comunicarea publică oficială, media din Federația Rusă și canalele neoficiale de propagandă. Este o epidemie de intoxicare și dezinformare care va continua”, a avertizat purtătorul de cuvânt al MAE.

Importanța unei reacții publice

Decizia MAE de a reacționa la mesajul viral a fost justificată de amploarea mediatizării acestuia.

„În mod normal, ignorăm astfel de postări, dar în acest caz, viralizarea lor a necesitat un răspuns de fond, pentru a clarifica poziția istorică și actuală a României față de încercările Rusiei de a influența percepția publică”, a explicat Țărnea.

Mesajele MAE către comunitatea internațională

În reacția sa, MAE a reafirmat poziția suverană a României și a criticat încercările Rusiei de a destabiliza regiunea prin propagandă.

„Rusia nu a recunoscut niciodată cu adevărat actele suverane ale României, iar aceste încercări de dezinformare reflectă o continuare a aceleiași strategii de subminare a suveranității”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al MAE.

Propaganda rusă: o amenințare constantă

Activitățile de propagandă rusească continuă să fie o amenințare majoră, cu mesaje menite să influențeze opinia publică și să creeze incertitudini.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

România și partenerii săi euro-atlantici sunt chemați să combată aceste încercări prin comunicare transparentă și consolidarea securității informaționale.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

10:02Trump ar putea renunța la nominalizarea lui Pete Hegseth pentru Pentagon în favoarea lui Ron DeSantis
09:56Potop de atacuri cibernetice asupra statelor NATO. Hackerii, din Rusia, Iran, China și Coreea de Nord
09:50La ce folosesc românii internetul: în special să intre pe TikTok și Facebook, foarte puțin pentru plăți, servicii bancare și alte activități practice
09:43Pensiile încasate în mână vor ajunge mai târziu decât cele plătite prin transfer bancar în decembrie
09:37Candidat AUR, medic de profesie, „țepuit” ca ultimul neșcolarizat de către un escroc care i-a spus că are de încasat dividende de la o SIF
20:13Mesaj subtil către Călin Georgescu, pe TikTok, de la Marcel Ciolacu: își bate joc de discuțiile cu USR, PNL, UDMR și minorități
20:00Predoiu (Interne) vântură iar eliminarea vizelor pentru SUA după o întâlnire cu ambasadoarea americană. Ciolacu nu mai spune nimic
19:52Crin Antonescu explică de ce Ponta o sabotează pe Lasconi: „Când faci milioane bune din consultanță cu firme turcești sau sârbești, te interesează mai puțin UE”
19:48Femeile afgane nu mai au voie nici să devină asistente medicale sau moașe după ce li s-au interzis studiile superioare
19:41Canada scapă de mărirea taxelor vamale dacă devine un stat al SUA, i-a spus Trump lui Trudeau, care a râs nervos
19:34Scene incredibile la Seul, unde președintele a decretat legea marțială: elicoptere pe clădirea Parlamentului, demonstrații în stradă
17:25Premieră în Parlamentul României: susținătorii lui Călin Georgescu, de la POT, ar fi făcut senatoare o videochatistă
16:06Peste 300 de execuții în Arabia Saudită anul acesta, record absolut. Locul trei în lume după China și Iran
16:00Este inacceptabil pentru noi ca Ucraina să fie membră NATO, spune Kremlinul
15:52TikTok spune că nu l-a favorizat pe Călin Georgescu. Ba chiar alți candidați ar fi beneficiat de mult mai mulți trolli