/

Premierul Ciucă, acuzat că a plagiat în 42 din cele 138 de pagini ale doctoratului

Premierul Ciucă, acuzat că a plagiat
Premierul Ciucă, acuzat că a plagiat în teza de doctorat (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Premierul Ciucă, acuzat că a plagiat: teza generalului de la Palatul Victoria, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138, potrivit unui articol al pressone.ro.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Premierul Ciucă, acuzat că a plagiat

Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat.

„Dincolo de conținutul copiat descoperit deja, nu este exclus ca o analiză bazată pe surse bibliografice extinse – de tipul unor documente interne ale departamentelor de Integrare Euro-Atlantică și Relații Militare Internaționale din Ministerul Apărării Naționale, invocate în teză – să dezvăluie și alte porțiuni de conținut plagiat. 

Chiar și fără conținutul plagiat identificat, teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu are nicio relevanță academică. Nu are o metodologie de cercetare și nici o parte de cercetare, elemente obligatorii pentru o teză de doctorat.”, se arată în articolul publicat de pressone.ro.

Nicolae Ciucă s-a înscris la doctorat în 1999, iar patru ani mai târziu a obținut titlul de doctor în Științe militare la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP).  

Titlul lucrării este Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale

La data de 31 iulie 2003, ziua susținerii publice a tezei de doctorat, Nicolae Ciucă era locotenent colonel la UM 01047 Craiova. 

Potrivit CV-ului său, în 1998, cu un an înainte să se înscrie la studiile doctorale, lt. col. Ciucă a devenit șef de stat major al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova. 

Doctorat făcut în timpul unor misiuni internaționale

Perioada studiilor doctorale se suprapune cu cel puțin două misiuni pe care Nicolae Ciucă menționează în CV că le-a îndeplinit în străinătate: exercițiul multinațional Dynamic Response, care a avut loc în aprilie – mai 2001 în Bosnia și Herțegovina și misiunea Enduring Freedom, care s-a derulat între iunie 2002 – ianuarie 2003 în Afganistan. 

În 2006, la trei ani după ce a obținut titlul de doctor în România, Nicolae Ciucă a urmat un program de masterat în Studii strategice la Army War College din Statele Unite ale Americii (SUA). 

Fostul ambasador Cătălin Avramescu, care este conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, se întreba la finalul anului trecut, într-o postare pe Facebook, cum a fost posibil ca Nicolae Ciucă să facă un masterat în SUA după ce a obținut titlul de doctor în România în același domeniu – științele militare. 

Doctoratul este un program de învățământ superior masteratului, fapt care face total neuzuală opțiunea cuiva care a dobândit titlul științific de doctor să dorească să obțină abia ulterior, în același domeniu, un titlu de master. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:25Premieră în Parlamentul României: susținătorii lui Călin Georgescu, de la POT, ar fi făcut senatoare o videochatistă
16:06Peste 300 de execuții în Arabia Saudită anul acesta, record absolut. Locul trei în lume după China și Iran
16:00Este inacceptabil pentru noi ca Ucraina să fie membră NATO, spune Kremlinul
15:52TikTok spune că nu l-a favorizat pe Călin Georgescu. Ba chiar alți candidați ar fi beneficiat de mult mai mulți trolli
15:43Călin Georgescu, „țeapă” de un milion de euro, acuză un om de afaceri care a depus o plângere penală. Georgescu promitea să acopere paguba din fonduri electorale
15:21Siegfried Mureșan, noul președinte interimar al PNL Diaspora, a anunțat Ilie Bolojan
13:44După Ponta, încă un ex-premier PSD dirijează electoratul către Călin Georgescu: „În nici un caz nu voi vota cu Elena Lasconi”
12:27Refugiat ucrainean, jefuit la Iași într-un tramvai după o urmărire de câteva ore
12:21Poveștile României profunde care nu se văd în campania electorală: sărăcie medievală în unele sate
12:13Mulți medici se familie se apropie de pensie, România va avea o problemă cu acoperirea posturilor în următorii ani
11:58MAE răspunde afirmației că „România va face parte din Rusia”: Moscova „a încercat sistematic şi persistent să limiteze suveranitatea României şi a românilor”
11:50Ucraina nu a primit nici acum garanții de securitate pentru că a renunțat în 1994 la arsenalul său nuclear, acuză Zelenski
11:44ANALIZĂ Cum a beneficiat România de apartenența la UE: a primit, net, fonduri de 65 miliarde euro, consumul individual real a sărit peste Spania și Portugalia
11:39Ratele creditelor calculate pe baza ROBOR, în scădere. IRCC, însă, în creștere
11:31Șoșoacă a renunțat la condiții, îl sprijină 100% pe Călin Georgescu și cere tuturor „partidelor suveraniste” să conlucreze pentru acest scop