Perchezițiile demarate, după comemorarea lui Zelea-Codreanu. Autoritățile au efectuat nouă percheziții domiciliare în București și în județele Ilfov, Timiș, Maramureș, Sălaj și Neamț, în urma unui eveniment controversat organizat pe 30 noiembrie 2024, la Tâncăbești. Comemorarea a marcat 86 de ani de la moartea liderului Mișcării Legionare, Corneliu Zelea-Codreanu, și a atras aproximativ 100-150 de participanți.
Perchezițiile demarate, după comemorarea lui Zelea-Codreanu
Conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, cercetările vizează infracțiuni privind utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.
Într-un comunicat emis sâmbătă, Parchetul a precizat:
„Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov a efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Timiş, Maramureş, Sălaj şi Neamţ, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunii de utilizare în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, constând în aceea că, în data de 30.11.2024, în localitatea Tâncăbești, județul Ilfov, a fost organizată o comemorare a 86 de ani de la moartea liderului Mișcării Legionare, Corneliu Zelea-Codreanu și a altor 13 membri ai Mișcării, la care au participat aproximativ 100-150 de persoane.”
Simboluri interzise la comemorare
Persoanele vizate de anchetă, alături de alte persoane încă neidentificate, au fost surprinse folosind steaguri cu simboluri ale Mișcării Legionare, uniforme legionare, salutul specific Mișcării Legionare.
Aceste elemente au fost documentate de autorități și constituie obiectul principal al investigațiilor.
Distribuirea imaginilor pe rețele sociale
După eveniment, mai multe videoclipuri care prezentau aspecte de la comemorarea de la Tâncăbești au fost distribuite pe TikTok.
Aceste materiale au atras atenția autorităților și au amplificat dezbaterea publică legată de utilizarea simbolurilor interzise.
Implicațiile legale și sociale
Ancheta pune în evidență problema perpetuării simbolurilor extremiste în spațiul public.
Legea română interzice utilizarea și promovarea acestor simboluri, iar astfel de acțiuni riscă să alimenteze tensiuni sociale și să reînvie ideologii extremiste.
Autoritățile continuă cercetările pentru a stabili identitatea tuturor participanților și pentru a documenta elementele care pot constitui dovezi ale încălcării legii.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.