/

Toți civilii din UE trebuie să fie pregătiți să se apere într-un eventual război, sugerează Ursula von der Leyen, care pregătește o „strategie europeană” în acest sens

O strategie europeană pentru amenințări militare (sursa: Facebook/European Commission)

O strategie europeană pentru amenințări militare. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că noua Comisie va dezvolta o „strategie europeană de pregătire” pentru a aborda amenințările civile și militare. Strategia va fi fundamentată pe concluziile raportului realizat de fostul președinte finlandez Sauli Niinisto.

O strategie europeană pentru amenințări militare

Ursula von der Leyen a subliniat, într-un mesaj video transmis la un forum de securitate din Espoo, Finlanda, că amenințarea unei agresiuni armate asupra unui stat membru nu a fost atât de mare de la sfârșitul Războiului Rece, făcând aluzie la Rusia.

Citește și: Isărescu, cu salariu de peste un milion de lei pe an, plus pensie, spune că „Țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă”

În plus față de amenințarea militară, ea a avertizat asupra unui „spectru larg de riscuri emergente” la adresa UE, inclusiv atacuri hibride, dezinformare, atacuri cibernetice și efectele schimbărilor climatice.

Toate nivelurile de securitate, vizate

Von der Leyen a subliniat că fiecare politică trebuie analizată din punct de vedere al securității și pregătirii, la toate nivelurile: local, național și european.

Ea a subliniat că pentru o pregătire adecvată, sunt necesare capacități de protecție civilă solide, o cooperare eficientă în domeniul informațiilor și o implicare completă a întregii societăți.

Aspectele cheie ale strategiei

1. Creșterea producției industriale de apărare. Strategia va încuraja producerea de armament de înaltă tehnologie și muniții, inclusiv prin dezvoltarea unei piețe unice de apărare care să sprijine cooperarea transfrontalieră și să integreze întreprinderile mici și mijlocii europene.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

2. Protejarea lanțurilor de aprovizionare critice. UE își propune să facă lanțurile de aprovizionare mai rezistente prin crearea de rezerve strategice de vaccinuri, medicamente, echipamente militare și materii prime esențiale, pregătindu-se pentru eventuale crize.

3. Adaptarea la schimbările climatice. Printr-un mecanism european de protecție civilă, UE va consolida capacitatea de răspuns la situații de urgență și dezastre naturale, în colaborare cu autoritățile naționale.

Von der Leyen a atras atenția că Europa se încălzește de două ori mai rapid decât media globală, subliniind necesitatea de a mobiliza toate resursele pentru a proteja cetățenii de efectele climatice.

Noua strategie a UE își propune să anticipeze și să răspundă eficient la provocările viitoare, consolidând securitatea și pregătirea comunitară.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:18Cine va intra în turul II? O analiză incompletă și subiectivă a următoarelor 84 de ore
20:10Candidatul Ponta a luat o pauză de la campania electorală ca să joace golf în Dubai. A avut și o scuză: un eveniment la care a fost speaker
18:34Cotele la pariuri politice: vezi cine crede în șansele lui Ciucă și Lasconi, și cine în Simion
14:27Un ziarist i-a spus premierului Ciolacu că minte: „Mințiți constant, domnule prim ministru”
13:48FOTO Milioane de scrisori electorale de la Ciolacu, trimise cu „fantomele” Poștei: plicurile nu conțin nici o ștampilă a companiei de stat
11:41Piedone recunoaște că a vorbit cu Simion, dar spune că n-a înjurat, de vină este inteligența artificială. Ciolacu, reacție agresivă, dar nu neagă informația
10:59Performanța lui Ciolacu la fonduri europene: zero – PNRR, 0,92% – fonduri structurale. Siegfried Mureșan: „România, locul 19 din 27”
10:26Infecțiile sezoniere, greu de ucis. Care sunt metodele de a rări episoadele virale
10:06Autostrada A8: de ce nu au început lucrările pe cele două segmente pentru care contractele au fost atribuite de jumătate de an
10:00EXCLUSIV Ce arată sondajele realizate zilnic de AtlasIntel în mediul urban: bătălie la sânge pe locul II, Ciucă și Georgescu – pe trend de creștere
09:52Procuror-șef, la volan cu 400 ml de pălincă și o bere la bord. Testul a arătat o alcoolemie de 4,19‰
22:07Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii, așa că scoate sute de milioane de euro din rezerva bugetară
21:50Promovarea mesajului că Ciolacu ar fi vorbit cu Trump, plătită din bani publici. Premierul îi face campanie electorală șefului PSD
21:31Români traficați în Franța pentru muncă în condiții nedemne în podgorii care produc vinuri de sute de euro sticla
21:14Drumuri și Poduri SA Ialomița, falimentată de șeful PSD al Consiliului Județean, Marian Pavel, printr-un împrumut nereturnat