Nouă prizonieri ucraineni, executați în Kursk. Ombudsmanul ucrainean Dmitri Lubineț a anunțat că a sesizat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) și Organizația Națiunilor Unite (ONU) cu privire la presupusa execuție a nouă prizonieri de război ucraineni de către forțele ruse.
Nouă prizonieri ucraineni, executați în Kursk
Aceste incidente s-ar fi petrecut în regiunea rusă Kursk, unde armata ucraineană a efectuat operațiuni pentru a diminua presiunea trupelor ruse pe frontul din Donbas, în estul Ucrainei.
Lubineț a subliniat pe contul său de Telegram că execuțiile prizonierilor de război constituie o gravă încălcare a Convenției de la Geneva, care reglementează tratamentul prizonierilor de război.
Informațiile privind aceste crime circulă deja pe rețelele de socializare, iar oficialul ucrainean a anunțat că a trimis noi sesizări către ONU și CICR pentru a atrage atenția asupra acestor fapte.
Cerere de sancționare a Rusiei
Comisarul pentru drepturile omului a cerut sancționarea Rusiei pentru aceste acțiuni, afirmând că acestea nu trebuie să rămână nepedepsite.
Lubineț a acuzat Rusia că este un stat terorist care încalcă regulile războiului și a cerut comunității internaționale să nu ignore aceste crime.
Declarațiile lui Lubineț au fost făcute publice după ce platforma de analiză militară DeepState, apropiată de Ministerul Apărării de la Kiev, a publicat imagini și informații de la surse din cadrul Brigăzii separate de tancuri 1 a Forțelor Armate Ucrainene (VSU).
Potrivit analizei DeepState, execuția soldaților ucraineni a avut loc pe 10 octombrie, în apropierea satului Zelionîi Șliah, unde trupele ucrainene au fost prinse într-o capcană.
Situația din regiunea Kursk
Analiștii militari de la DeepState au adăugat că forțele ucrainene, deși inițial credeau că se află într-o zonă sigură, au fost întâmpinate de forțele ruse și, în lipsa muniției, au fost nevoite să se predea.
Situația din regiunea Kursk este în continuare dificilă, iar forțele ucrainene depun eforturi pentru a stabiliza frontul, deși este foarte dificil să recupereze terenul pierdut.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.