/

Iohannis, declarații amenințătoare față de profesori: „Cum îndrăzneşte cineva să pună dificultate examenele naţionale? Guvernul le-a dat tot ce au cerut, în ce temei să mai continue greva?”

Iohannis, declarații amenințătoare față de profesori
Iohannis, declarații amenințătoare față de profesori (sursa: Facebook/Klaus Iohannis)

Iohannis, declarații amenințătoare față de profesori. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că greva a durat „un pic mult” şi speră ca dascălii să se întoarcă de marţi la şcoală, menţionând că Guvernul le-a dat tot ce au cerut.

„Greva a durat un pic mult”

„Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă. Dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi, media, Guvernul le spune ceva, ei se duc şi consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți” în Google News (dreapta sus)

De aceea, premierul a hotărât foarte corect să dea această ordonanţă indiferent cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toţi şi eu, şi Guvernul, şi coaliţia, fiindcă a fost premierul împreună şi cu preşedintele Camerei în discuţie, au înţeles că sunt solicitări legitime şi le garantează indiferent de ce se negociază cu aceşti reprezentanţi ai sindicatelor”, a afirmat Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută în Republica Moldova, unde a participat la summitul Comunităţii Politice Europene.

Iohannis, declarații amenințătoare față de profesori

Şeful statului a exprimat speranţa că angajaţii din sistemul de educaţie se vor întoarce de marţi la şcoală, pentru că „nu mai au de ce să facă grevă”.

„Eu sper să se înţeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului şi oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă greva. Pe termen mediu şi lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creşteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris, prin ordonanţă, garanţii că Guvernul se va ţine de ce a promis. Şi atunci eu cred că foarte mulţi dascăli, care oricum au considerat că este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur şi simplu la şcoală şi bine fac.

În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună dificultate examenele naţionale? Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bacalaureatul şi să meargă la universităţi, deci îi punem un dificultate? E o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate.

După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut – încă o dată, le-a dat tot ce au cerut – acum în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionalI şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal”, a adăugat Iohannis.

„Oamenii s-au simţit jigniţi”

Şeful statului a susţinut că „întreaga clasă politică a neglijat educaţia timp de 30 de ani aproape”, iar proiectul său, „România educată”, a fost cadrul în care acest domeniu a fost pentru prima dată pus „la nivelul care i se cuvine”.

Klaus Iohannis a menţionat că atunci când, în Parlament, din legile educaţiei a fost scoasă partea de salarizare în învăţământ, „oamenii au fost supăraţi”, iar greva a arătat politicienilor şi românilor că şi profesorii ştiu să-şi ceară drepturile.

„Acum, sigur, ştim cu toţii că educaţia se face cu mult entuziasm, cu multă dăruire. Este foarte valoroasă, dar nu vine pe gratis. Şi dascălii trebuie să primească ce li se cuvine. De asta oamenii au fost foarte supăraţi când, în Parlament, din proiectul legii a fost scoasă exact partea cu salarizarea, fiindcă acolo iniţial a fost prevăzut într-un articol că salarizarea în învăţământ la nivel de debutant începe de la salariul mediu pe economie. Cred că este de foarte mult bun simţ să nu începi de sus, să începi din medie.

Când a fost scos acest articol, oamenii s-au simţit jigniţi şi de aceea am spus din capul locului că solicitările lor sunt legitime. Deci, odată şi odată trebuie să vedem că li se cuvine mai mult decât au primit până acum. Asta este partea de bază, principială. Greva a arătat politicienilor şi românilor că şi dascălii ştiu să-şi ceară drepturile”, a adăugat Iohannis.

„Guvernul a avut grijă să rezolve”

Preşedintele a punctat că, după negocieri şi după întâlnirea sa cu sindicatele, s-a schimbat abordarea.

„După ce s-a negociat în repetate rânduri şi după ce au fost la mine şi am discutat cu Guvernul, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat un pic abordarea”, a menţionat Klaus Iohannis.

Potrivit şefului statului, Executivul a decis să acorde, în principiu, două lucruri importante: recunoaşterea prin act normativ a dreptului de a avea o grilă de salarizare care porneşte de la salariul mediu pe economie şi creşterile salariale statuate prin ordonanţă de urgenţă.

Citește și: Semne că liderii sindicali au scăpat greva de sub control, fiind presați de profesori să ceară cât mai mult. Simion Hăncescu le cere să oprească greva cât mai au sprijinul populației

„Deci Guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu şi lung grila de salarizare, care va fi în noua legea salarizării unice, dar a avut grijă şi, pe termen scurt, să existe această compensaţie în plus, fiindcă oamenii, pe bună dreptate, au spus: când va apare noua lege?

Şi Guvernul a introdus în această ordonanţă că legea, chiar dacă apare poate mai târziu şi poate se acordă aceste creşteri doar în tranşe, totuşi se garantează că la nivelul anului 2024 cel puţin 40% din această creştere pe noua grilă va fi realizată efectiv”, a mai spus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:57Probabil prima manifestație anti-extremiști din România: sute de tineri s-au adunat în fața Teatrului Național din București în semn de protest față de voturile primite de Călin Georgescu
21:49Procurorul care îl anchetează pe Trump pentru vandalismele de la Capitoliu din 2021 închide dosarul penal
21:43Bolojan, președinte interimar al PNL: O susținem pe Elena Lasconi în turul al doilea fără nici un fel de negociere
21:32Simion, susținere totală pentru Călin Georgescu: Avem șansa să avem un președinte suveranist și un guvern suveranist
21:24Șoșoacă îi cere lui Călin Georgescu să o instaleze premier pentru a-l susține în turul al doilea, chiar dacă nu are încredere în el
21:12Lasconi, discurs prezidențiabil mobilizator pentru turul al doilea: Să strângem toate forțele reformiste, democratice, pro-europene în fața pericolului rusesc
20:58Ciucă a demisionat de la șefia PNL: Am înțeles ce ne-a transmis electoratul, respectăm decizia românilor
20:32Trei sinecuri primite de Călin Georgescu care arată că a fost un om de bază al „sistemului”
16:54Cel mai mare pericol pentru Lasconi: electoratul PSD care acum a votat cu Ciolacu, dar în sufletul său îl admiră pe Călin Georgescu
15:54Soția lui Călin Georgescu este noua Olivia Steer: antivaccinistă, cere să nu se mănânce miel de Paște și spune că Wi-Fi-ul ne distruge imunitatea
12:46Jale și doliu la PSD: Romașcanu, purtătorul de cuvânt, admite că partidul a „greșit”, dar se plânge că „pedeapsa a fost dată de noi, românii, contra noastră”
12:40Bușoi spune că „există argumente extrem de puternice în favoarea domnului Bolojan” la conducerea PNL, dar că partidul trebuie să rămână unit
12:30Calea Victoriei se mai scumpește un pic și ajunge pe locul 38 în lume în clasamentul arterelor cu prețuri mari
12:11Aeroportul Iași a atins pragul de două milioane de călători în al doilea an consecutiv, este pe locul doi după cel din Cluj, exceptând Otopeniul
12:05Medicamentele expirate nu mai pot fi duse la farmacii, o nouă prevedere legală a îngreunat predarea acestora