ICCJ respinge contestația depusă de AUR. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins, miercuri, contestația depusă de partidul AUR împotriva hotărârii Curții Constituționale (CCR) privind anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidențiale din 2024. Decizia este definitivă și inadmisibilă, conform instanței.
ICCJ respinge contestația depusă de AUR
ICCJ a motivat respingerea contestației prin faptul că instanțele judecătorești nu au competența de a anula o decizie a Curții Constituționale.
„Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti, invocată din oficiu. Respinge contestaţia în anulare formulată de contestatorul Simion George Nicolae împotriva Hotărârii nr. 32 din data de 6 decembrie 2024 pronunţate de Curtea Constituţională (…). Definitivă”, se arată în hotărârea ICCJ.
Argumentele lui George Simion
În contestația depusă, liderul AUR, George Simion, a calificat decizia CCR drept „un precedent extrem de periculos” și o încălcare a articolului 2 din Constituție, care stipulează că „suveranitatea națională aparține poporului român și se exercită prin reprezentanții săi aleși”.
Simion a subliniat că această hotărâre poate duce la pierderea încrederii cetățenilor în democrație și statul de drept.
„Decizia CCR a anulat în totalitate procesul electoral. Nu doar turul I de scrutin a fost anulat, ci întregul proces electoral”, a declarat liderul AUR.
Critici privind motivația deciziei CCR
Simion a acuzat că decizia CCR s-a bazat exclusiv pe note informative emise de SRI, SIE și Ministerul de Interne, fără dovezi clare.
„Singurele ‘probe’ pe care s-a bazat decizia de anulare a întregului proces electoral sunt notele informative de la SRI, SIE şi Ministerul de Interne, aşa-zis desecretizate de CSAT.
(…) A veghea asupra procesului electoral nu înseamnă a-l anula, ci a nu permite ca evenimente sau fapte administrative să-l deturneze de la parcursul normal”, a argumentat Simion.
Anularea întregului proces electoral
Pe 6 decembrie 2024, CCR a decis anularea întregului proces electoral, inclusiv a turului I al alegerilor prezidențiale.
Totuși, cu câteva zile înainte, pe 2 decembrie, aceiași judecători validaseră primul tur.
Această situație a generat controverse majore, iar decizia CCR a fost criticată drept excesivă și fără precedent.
Decizia ICCJ de a respinge contestația AUR închide un capitol controversat privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
,, suveranistii ,, nici macar nu cunosc cum functioneaza institutiile statului -vor ce nu se poate si mai vor sa conduca tara – spre ce ?