Distrugătorul american Milius, prin Strâmtoarea Taiwan. USS Milius a navigat duminică prin Strâmtoarea Taiwan, revendicată de Beijing, a anunţat marina americană, la o săptămână după ample exerciţii militare chineze în aceeaşi zonă.
Distrugătorul american Milius, prin Strâmtoarea Taiwan
USS Milius „a efectuat un tranzit de rutină prin Strâmtoarea Taiwan duminică, în apele unde libertatea de navigaţie şi de survol în mare înaltă se aplică în conformitate cu dreptul internaţional”, a indicat marina americană într-un comunicat.
„Nava a tranzitat printr-un coridor în strâmtoare situat dincolo de orice mare teritorială a unui stat costier”, a adăugat comunicatul, potrivit căruia „armata americană zboară, navighează şi operează peste tot acolo unde dreptul internaţional o permite”.
Beijingul a declarat luni că a supravegheat trecerea unei nave de război american prin strâmtoare, şi a acuzat Washingtonul că face „zgomot mediatic” în jurul prezenţei distrugătorului.
Forţele chineze din zonă „menţin în permanenţă un nivel înalt de alertă şi apără cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţionale, precum şi pacea şi stabilitatea regionale”, a afirmat Shi Yi, un purtător de cuvânt al armatei.
USS Milius, și lângă insulele Spratleys
China priveşte cu nemulţumire apropierea din ultimii ani între autorităţile taiwaneze şi SUA, care, în pofida absenţei unor relaţii oficiale, furnizează insulei un sprijin militar substanţial.
Beijingul consideră Taiwanul drept o provincie pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului după sfârşitul războiului civil chinez în 1949.
Săptămâna trecută, USS Milius a navigat în apropierea insulelor Spratleys din Marea Chinei de Sud, revendicate de Beijing. Guvernul chinez a denunţat o „intruziune ilegală”.
Trecerea navei de război americane prin proximitatea Taiwanului intervine la o săptămână după ample exerciţii militare chineze în jurul insulei.
China a simulat „blocada” Taiwanului
Timp de trei zile, nave şi avioane militare chineze au simulat o „blocadă” a insulei, ca reacţie la întâlnirea avută în California de preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor americane, Kevin McCarthy.
Exerciţiile s-au încheiat pe 10 aprilie, dar nave şi avioane militare chineze au continuat să circule în împrejurimile Taiwanului.
Luni, Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că a detectat patru nave şi 18 avioane chineze, dintre care patru au pătruns în zona de identificare de apărare aeriană (ADIZ) a Taiwanului. Aceasta nu este identică cu spaţiul arian al insulei, incluzând o zonă mult mai mare, care se suprapune peste o parte a ADIZ a Chinei şi chiar o porţiune a continentului.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.