/

Componența noii Comisii Europene va fi prezentată miercuri. Nu se știe în acest moment ce portofoliu va avea România

Componența noii Comisii Europene, prezentată miercuri (sursa: Facebook/European Commission)

Componența noii Comisii Europene, prezentată miercuri. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta miercuri Parlamentului European (PE) repartizarea portofoliilor în viitorul executiv comunitar, în care nu-şi va atinge obiectivul de a avea egalitate de gen, după ce majoritatea celor 27 de state membre au propus bărbaţi pentru posturile de comisar şi nu s-au conformat cererii sale de a propune un bărbat şi o femeie.

Componența noii Comisii Europene, prezentată miercuri

La invitaţia Parlamentului European, Von der Leyen se va întâlni miercuri dimineaţă cu uşile închise cu preşedinta acestei instituţii, Roberta Metsola, şi cu liderii grupurilor politice din PE pentru a le prezenta viitoarea sa echipă de comisari europeni.

Citește și: Cancelarul german spune că trebuie găsită o soluție pentru încheierea războiului în Ucraina: E nevoie de o conferință pentru pace care să includă și Rusia

„Acest schimb de opinii la Conferinţa preşedinţilor va deschide calea pentru iniţierea procesului de audiere odată ce Parlamentul European va primi întreaga documentaţie necesară”, a precizat purtătoarea de cuvânt a legislativului comunitar, Delphine Colard.

În acest timp, Von der Leyen „continuă să lucreze” la componenţa noului executiv comunitar şi va anunţa structura acestuia când procesul „se va fi încheiat”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt comunitar Eric Mamer.

„Competenţa şi experienţa” candidaţilor vor fi luate în considerare în repartizarea responsabilităţilor pe portofolii şi pentru a asigura „echilibrele”, în special cele „geografice şi de gen”, a completat acelaşi purtător de cuvânt.

Paritatea de gen

Von der Leyen le-a cerut guvernelor celor 27 de state membre ale UE să-i trimită ca propunere de comisar european doi candidaţi, un bărbat şi o femeie, dintre care ea să aleagă în aşa fel încât în viitoarea sa Comisie Europeană să obţină egalitatea de gen.

Dar numai Bulgaria i-a trimis concomitent o astfel de propunere cu două nume şi în cele din urmă reprezentarea feminină în viitorul executiv comunitar va cuprinde 10 femei, inclusiv Von der Leyen şi estona Kaja Kallas, care va conduce diplomaţia UE, alături de 16 bărbaţi.

Este încă aşteptată o nouă propunere de comisar din partea Sloveniei, care vineri şi-a retras candidatul bărbat în urma insistenţelor şefei Comisiei de a căuta egalitatea de gen.

Portofolii importante pentru femei

Von der Leyen va încerca probabil să compenseze dezechilibrul de gen atribuind portofolii mai importante femeilor comisar.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Printre portofoliile cele mai râvnite sunt economia, concurenţa, industria şi apărarea.

Structura viitoarei Comisii Europene ar putea fi însă diferită de cea actuală condusă tot de Von der Leyen, prin desfiinţarea sau crearea altor portofolii ori redenumirea unora dintre cele existente.

Acest proces este însă lipsit de transparenţă, iar lipsa informaţiilor despre repartizarea responsabilităţilor în viitoarea Comisie Europeană dă naştere la speculaţii.

De pildă, postul Euronews a publicat chiar şi o listă cu componenţa nominală şi pe portofolii, afirmând că cele mai atractive sarcini vor reveni candidaţilor PPE, adică cei din familia politică a lui Von der Leyen.

În orice caz, odată ce preşedinta Comisiei îşi va face publică lista de comisari, aceştia vor fi examinaţi de comisiile Parlamentului European în audieri menite să le testeze cunoştinţele şi priorităţile în viitoarea legislatură, urmând de asemenea să le studieze CV-urile şi să le evalueze meritele care-i recomandă pentru postul de comisar european, inclusiv angajamentul lor faţă de politicile şi abordările Bruxellesului, precum şi eventualele incompatibilităţi.

Au existat în trecut cazuri în care în urma acestor audieri cei propuşi pentru posturi de comisar european au fost înlocuiţi.

După încheierea procesului de audiere, Parlamentul European se va pronunţa prin vot pentru a aproba Comisia Europeană în ansamblu. Aceasta ar urma să-şi intre în atribuţii în jurul datei de 1 decembrie.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

19:16Rusia a doborât avionul Azerbaijan Airlines, ucigând 38 de persoane, crezând că e o dronă rusească – surse
14:27Antena 3 și alte publicații afiliate PSD au cenzurat acuzațiile că Ciolacu și-a falsificat facturile pentru zborul cu Nordis
13:07Portugalia a raportat un excedent bugetar de 1% din PIB. Anul anterior fusese 1,2% din PIB
12:46Noi probe că Ciolacu și-ar fi falsificat așa-zisele facturi pentru plimbările cu Nordis: „Nu au fost emise în 2022, an în care acesta a călătorit cu avioane private”
23:22Boarding Pass demontează așa-zisele facturi prezentate de Ciolacu pentru a justifica zborurile private pe banii Nordis: „E puțin probabil ca aceste facturi să fi fost emise în anul 2022”
22:17BREAKING Ciolacu prezintă trei hârtii despre care susține că ar fi chitanțele plăților sale pentru călătoriile cu un avion charter Nordis, alături de Laura Vicol
20:45Mai bun de Crăciun: a furat o mașină, s-a îmbătat și a condus-o cu 167 km/h în localitate. A fost arestat
20:36Și studenții protestează, la Belgrad, împotriva mușamalizării accidentului de la gara din Novi Sad în care au murit 15 persoane
20:28Hamas „pune noi obstacole în negocierile” privind ostaticii din Gaza, acuză Israelul
20:21O navă comercială a Ministerului rus al Apărării a fost ținta unui „atac terorist” în Mediterană care a dus la scufundarea sa, acuză Moscova
17:18Cât mai costă Andra pe bani publici: concert de 48.000 de euro la Măgurele, la pachet cu doi cântăreți mult mai slab cotați
16:01Șase dintre ostaticii din Gaza au fost uciși când trupele israeliene se apropiau de locul în care erau ținuți
15:55Furie și stupoare în Panama după ce Trump a amenințat că va prelua controlul asupra canalului omonim
15:47Sonda spațială Parker a NASA, la cea mai mică distanță de Soare de la Icar încoace
15:40Aproape jumătate din cei aflați la bordul avionului Azerbaijan Airlines care s-a prăbușit au supraviețuit, dar unii sunt în stare critică