/

Sebastian, tânărul ucis de drogatul Vlad Pascu la 2 Mai, nu avea alcool în sânge, spun părinții victimei. Avocatul lui Pascu a prezentat în instanță informația că tinerii omorâți ar fi fost beți

Avocatul lui Vlad Pascu acuză victimele (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Avocatul lui Vlad Pascu acuză victimele. Părinții Robertei și ai lui Sebastian, cei doi tineri de 20 și 21 de ani uciși în accidentul de la 2 Mai, reacționează la declarațiile făcute de unul dintre avocații lui Vlad Pascu, care a susținut că cei doi tineri consumaseră cantități mari de alcool. 

Avocatul lui Vlad Pascu acuză victimele

Familiile victimelor spun că, potrivit rezultatelor necropsiilor, Sebastian nu băuse deloc, iar Roberta avea o alcoolemie cel mult pasibilă de amendă conform Codului Rutier. 

Citește și: Marcel Ciolacu vrea să-l ierte pe prietenul său Robert Negoiță de datorii de circa 200 de milioane de lei către stat prin efectul amnistiei fiscale anunțate de premier

Chiar și în ipoteza în care valorile alcoolemiei celor doi ar fi fost de peste 0.80 g la mie sau în orice altă concentrație, acest lucru este irelevant, în contextul în care victimele au fost acroșate de pe partea non-carosabilă, respectiv de pe terasamentul drumului unde se consideră a fi zona pietonală, mai spun părinții celor doi studenți uciși.

Reacția părinților victimelor

Părinții celor doi tineri au reacționat, miercuri, printr-un comunicat de presă în care prezintă actele medicale ale celor doi, din care reies alte date decât cele prezentate de către unul ditre avocații lui Vlad Pascu, autorul tragediei de la 2 Mai:

În ceea ce o privește pe Roberta Dragomir, necropsia arată că aceasta avea o alcoolemie în sânge de 0.78g la mie, ceea ce din punct de vedere al Codului rutier reprezintă pragul de contravenție, și nu de infracțiune. „Ca atare, leguitorul a stabilit că o persoană cu o îmbibație aloolică de sub 0.80g la mie este cel mult pasibilă de amendă contravențională.

În ceea ce îl privește pe Olariu Sebastian, acesta nu avea alcool în sânge deloc.

„Mai mult, chiar și în ipoteza în care valorile alcoolemiei celor doi ar fi fost de peste 0.80 g la mie sau în orice altă concentrație, acest lucru este irelevant în contextul în care victimele au fost acroșate de pe partea non-carosabilă, respectiv de pe terasamentul drumului unde se consideră a fi zona pietonală.

Astfel, existența sau nu a unei concentrații de alcool în sânge (deși nu există în cazul lui Sebastian absolut deloc), nu ar fi putut influența posibilitatea de apărare a victimelor, care ar fi fost oricum lovite și omorâte.

Faptul că Vlad Pascu, sub multipla influență a drogurilor și conducând cu viteză, a gonit spre ei și i-a omorât pe cei doi, iar acum apărarea încearcă culpabilizarea victimelor nu arată nimic altceva decât un cinism exagerat și lipsă totală de empatie, de înțelegere a unor probe și în conformitate cu Decizia de interpretate a ICCJ cu numărul 12/2016 referitoare la culpă în întinderea prejudiciului”, afirmă părinții celor doi tineri.

Conform acestora, „afirmațiile absolut denigratoare la memoria victimelor și la demnitatea supraviețuitorilor, făcute de către apărarea lui Vlad Pascu, sunt vădit contrazise și de raportul de expertiză efecutat în cauza cu privire la dinamica accidentului, unde se arată culpa lui Vlad Pascu în producerea accidentului”.

„Apreciem că drept jignitoare afirmațiile din spațiul public nu doar în raport de persoanele în cauza, ci și față de multitudinea de victime ale accidentelor rutiere produse de către șoferii îmbibați de substanțe interzise și care conduc cu mult peste viteză legală în disprețul lor vădit pentru viață”, adaugă părinții celor doi tineri.

Arestul la domiciliu

Unul dintre avocații lui Vlad Pascu, care încearcă să obțină înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu, a susținut că victimele consumaseră cantități mari de alcool înainte de accident, potrivit Hotnews.ro

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„În corpul persoanelor decedate s-a găsit alcool în sânge și în urină, cantități destul de mari, în sensul de 0,7 spre 1 la mie. Cred că acest element pe care îl regăsim în raportul de necropsie, care este probă în dosarul penal, ar trebui analizat strict ca circumstanță de comitere a infracțiunii, cum ne spune de altfel textul legal pe care îl invocăm la momentul înlocuirii arestului preventiv cu cel la domiciliu”, a declarat avocatul Alin Trandafirescu, citat de Antena 3.

Pe 19 august 2023, Vlad Pascu a lovit cu mașina un grup de pietoni care mergea în afara șoselei, pe acostament, în apropierea stațiunii 2 Mai, provocând moartea a doi tineri și rănirea altor trei. După accident, el a fugit de la locul faptei. A fost găsit ulterior de poliție în Vama Veche. În urma anchetei, autoritățile au descoperit că Pascu era sub influența drogurilor.

Roberta Dragomir și Sebastian Olaru, care au murit pe loc, aveau 20 și, respectiv, 21 de ani și erau studenți la Facultatea de Geografie a Universității București.

În octombrie, el a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducere sub influența substanțelor interzise.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:41Paleologu, critici dure către USR: „Prostia de partid a prevalat, Lasconi a picat testul capacității de a depăși tribalismul”
20:58Concursul „Pasărea Anului”, organizat în Noua Zeelandă, are drept câștigător un pinguin: Hoiho cel cu ochii galbeni
20:48„Jignire” pentru Ciolacu: Buzăul face parte din Moldova, cel puțin din punct de vedere seismic. Directorul Institutului pentru Fizica Pământului: Cutremurul din Buzău face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea
20:40Înregistrările cu patroni făcute pe ascuns de angajați pot fi folosite în litigii de muncă, a decis Înalta Curte
20:34Boris îneacă Europa: furtuna excepțională abătută asupra Europei Centrale și de Est aduce noi inundații de amploare
20:28Femeile care nu poartă văl nu vor mai fi „deranjate” de poliția moravurilor, promite noul președinte iranian
20:22Cutremur de 5,4 grade în județul Buzău, resimțit și la București, dar și în Republica Moldova
19:19EXCLUSIV Aflat în vizorul DNA pentru relația cu generalul Dumitru Dumbravă (ex-SRI), afaceristul Tufan vinde terenuri de 4,8 milioane de euro și sponsorizează un partid cu 750.000 lei
17:42Antena 3 susține că Klaus Iohannis ar putea candida la Senat, pentru PNL. Liberalii neagă: „Nu s-a discutat în PNL acest lucru”
17:36Moscova amenință ONU și Crucea Roșie: Să nu accepte invitația Ucrainei de a se deplasa în Kursk
17:29Ce problemă mai are Trump: Taylor Swift. Candidatul republican a scris că o „URĂȘTE” pe artistă
17:22Germania a suspendat Schengen-ul terestru de luni, 16 septembrie. Controalele la frontieră, valabile șase luni
17:20România, țara din UE cu cel mai mare procent al persoanelor suferind de sărăcie severă – Eurostat
17:16Deputata Raisa Enachi susține că a fost bătută în propriul birou de consilieri AUR, de față cu polițiști locali. Enachi a intrat în Parlament pe lista AUR, dar a părăsit partidul
17:10Cât dă social-democratul Ciolacu pentru un decedat în inundații: 10.000 de lei