Aeroportul Internaţional Braşov se va deschide la toamnă, începând cu data de 1 noiembrie a acestui an, au spus reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov.
Pentru primul an de activitate este aşteptat un trafic de 300.000 de pasageri, iar estimările au fost calculate în funcţie de discuţiile pe care le-au avut autorităţile locale din Braşov cu operatorii aerieni.
Alexandru Anghel, directorul executiv al Direcţiei Implementare Aeroport din cadrul CJ Braşov, spune că se află permanent în discuţii cu operatorii aerieni precum Compania Naţională TAROM, Blue Air, WIZZ Air, Lufthansa, LOT, Turkish Airlines, El Al, Air Bucharest.
În primul an de activitate, autorităţile locale se aşteaptă ca de pe aeroportul din Braşov să fie operate cinci destinaţii.
Citește și: EXCLUSIV Guvernul îi dă penalului Borbely un milion de euro pentru promovarea intereselor românești
Cu toate că autorităţile estimează că aeroportul va putea fi deschis în luna noiembrie a acestui an, mai sunt de finalizat activităţi de ordin tehnic, juridic, organizatoric, ceea ce ar putea duce la întârzieri cu impact asupra datei propuse.
Aeroportul Internaţional Braşov se va deschide la toamnă
„În perioada 2017-2021, CJ Braşov a executat lucrări în valoare de 311.102.500 lei. Din suma aceasta, 105.000.000 de lei au provenit din alocările guvernamentale cu această destinaţie din anii 2020 şi 2021, iar 27.000.000 de lei au fost utilizaţi dintr-un credit bancar accesat de administraţia judeţeană“, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov, citaţi de Ziarul Financiar.
„În perioada 2010-2016, în proiectul AIBG s-au făcut investiţii de 51.571.090 lei, fonduri provenind exclusiv din bugetul propriu al CJ Braşov”, mai precizează sursa citată.
Citește și: După o dezvăluire a unui jurnalist co-fondator al defapt.ro, amendă penală pentru ex-ministrul Grigorescu
Ultimul mare contract necesar implementării proiectului a fost semnat pe data de 29 decembrie 2021 de către Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Cristian-Ionuţ Costea, directorul general al UTI Construction and Facility Management SA, şi Raul Doicescu, preşedintele SC BOG’ART SRL, fiind o asociere între două companii care se vor ocupa de acest proiect. Contractul face referire la realizarea turnului virtual de control, de altfel Aeroportul din Braşov va fi singurul aeroport din ţară cu un astfel de turn de control.
Turnul virtual de control vine să îl înlocuiască pe cel clasic, având costuri operaţionale mult mai mici. Un turn virtual presupune un ansamblu format din camere video de înaltă definiţie, sisteme de comunicaţii şi de radionavigaţie, senzori, staţie meteo şi un centru de dirijare a zborurilor, echipat cu o aplicaţie software extrem de performantă, care să permită dirijarea zborurilor de la distanţă, scrie Bună Ziua Brașov.
„Este vorba despre contractul privind «Asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav / Realizarea infrastructurii fizice şi dotarea acesteia cu echipamente specifice», contract care vizează instalarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor specifice necesare furnizării informaţiilor de care au nevoie aeronavele, cât şi serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav“.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent (IBAN RO48BRDE445SV97760644450, Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057).
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.