/

Zelenski cere ca NATO să se decidă cât mai repede: Avem nevoie acum de MiG-29 din Polonia!

Zelenski cere ca NATO să se decidă cât mai repede: Avem nevoie acum de MiG-29 din Polonia!
Zelenski cere ca NATO să se decidă cât mai repede: Avem nevoie acum de MiG-29 din Polonia! (sursa: Facebook/Володимир Зеленський)

Zelenski: Avem nevoie de MiG-29 poloneze! Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel miercuri la occidentali „să se decidă mai repede” în privinţa trimiterii de avioane de tip MiG-29, aşa cum a fost ea propusă de Polonia, pentru a ajuta Ucraina să facă faţă invaziei ruse, transmite AFP.

Zelenski: Avem nevoie de MiG-29 poloneze!

„Luaţi cât mai repede o decizie, trimiteţi-ne avioane!”, a cerut el într-o înregistrare video pe canalul său Telegram, insistând ca propunerea poloneză să fie „abordată imediat”.

Polonia a propus marţi să-şi trimită toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania şi să le pună la dispoziţia SUA şi a cerut şi altor state membre ale NATO care deţin aparate de zbor de acest tip să facă acelaşi lucru.

Citește și: Conspirația MiG-urilor poloneze care ar trebui să ajungă în Ucraina: nesincronizare între aliați sau joc de imagine

SUA au considerat că propunerea nu este viabilă deoarece o astfel de organizare a acordării de asistenţă militară Ucrainei, confruntată cu invazia rusă,”trezeşte motive semnificative de îngrijorare pentru NATO în întregul său”, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Rusia amenință, Polonia depinde de NATO

Rusia s-a declarat miercuri îngrijorată de un astfel de „scenariu deloc de dorit şi potenţial periculos”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Iar Polonia a insistat din nou, miercuri, prin vocea premierului Mateusz Morawiecki, că orice decizie referitoare la transferul de avioane MiG-29 către Ucraina trebuie luată în unanimitate de ţările membre ale NATO.

„Nu am fost de acord să furnizăm noi, cu titlu personal, avioane, pentru că această decizie este una care trebuie luată în ansamblul NATO”, a declarat premierul Morawiecki într-o conferinţă de presă transmisă la televiziunea poloneză, cu prilejul unei vizite în capitala austriacă Viena, potrivit Reuters.

Cetățenii ucraineni, măcelăriți

Preşedintele ucrainean a mai transmis că întreaga comunitate internaţională va fi răspunzătoare pentru o „catastrofă umanitară” dacă nu acceptă instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

În intervenţia sa zilnică televizată, Zelenski a spus că nivelul de ameninţare în Ucraina este la maximum la aproape două săptămâni de la invazie, dar că ucrainenii au dovedit că nu vor ceda.

„Rusia foloseşte rachete, avioane şi elicoptere împotriva noastră, împotriva civililor, împotriva oraşelor noastre, împotriva infrastructurii noastre. Este datoria umanitară a lumii să răspundă”, a subliniat şeful statului ucrainean.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

19:52Cine este președintele iranian Raisi, al cărui elicopter s-a prăbușit azi: „judecător” al unor tribunale excepționale care au condamnat mii de oameni la moarte, inclusiv adolescenți
19:01Primarul pesedist care-l adula pe Ceaușescu a comis un accident și a fugit de la fața locului
13:17Fotografie virală: la o oră după pelerinajul cu sute de mii de participanți de la Șumuleu Ciuc, câmpia era curată, „nici o batistă aruncată”
12:37Veto la legea putinistă a „influenței străine” din partea președintei georgiene, Salome Zurabişvili. Partidul aflat la putere, însă, poate vota definitiv legea care „omoară” societatea civilă
12:36Băsescu: „Eu cred că va câștiga și Clotilde la Sectorul 1. Femeia asta a avut curaj să oprească dezmățul de la salubrizare”
12:24Urs împușcat mortal la Oituz după ce a atacat echipa de intervenție venită să-l elibereze dintr-un gard de sârmă
10:21Ciolacu, tur de forță în județele Moldovei, pentru a repara mojicia referitoare la „jignirea” că ar fi moldovean. Șeful PSD a spus că cele mai multe investiții publice recente sunt în regiune
18:14Numărul uriaș al sporurilor și salariile mari de care beneficiază angajații Guvernului, care azi cer majorări și fac grevă japoneză. În ultimii ani, personalul Executivului a crescut cu 50%
13:55Potop de vouchere peste angajații excelent plătiți ai companiei de stat care nu a construit nici un kilometru de autostradă
12:59FOTO Coloana premierului Ciolacu, blocată în trafic la Podu Iloaiei, unde ambuteiajele se formează permanent, iar CNAIR tergiversează aplicarea soluției, care există
12:32Piedone, atacuri în serie la „Firea Pandele”: „A făcut 20 de companii, a cheltuit banii, a îndatorat Bucureștiul și a plecat!”. El cere să se voteze împotriva „lenei și incompetenței”
11:40DNA nu a început urmărirea penală față de Nicușor Dan, cum fals a afirmat candidatul AUR la Primăria București
09:41De ce și-a ucis un polițist mama: „Bea și mă bătea când eram mic”. Culmea, a cerut o pedeapsă mai mică pentru că era om al legii
09:27Un ONG a vrut să finanțeze cu peste 200.000 de euro construcția unei pasarele pietonale. Primăria a avut nevoie de doi ani și jumătate pentru a emite autorizație. A fost prea târziu: costul se dublase
21:14Pentru judecătoarea Stoicescu, cei care cer abrogarea pensiilor speciale vor „câte un BMW, ca să ajungă la toţi, examene luate de toate loazele şi să se vindece mătuşa de bătături”