Canada se revoltă împotriva politicilor SUA. Tensiunile comerciale dintre Canada și Statele Unite, alimentate de amenințările fostului președinte american Donald Trump, au declanșat un val de patriotism în rândul canadienilor. De la vânzarea explozivă a șepcilor inscripționate cu mesajul „Canada nu este de vânzare” până la apeluri la boicotarea produselor americane, sentimentul naționalist a luat amploare.
Canada se revoltă împotriva politicilor SUA
Totul a început când Trump a sugerat că ar putea „anexa” Canada și transforma țara într-un al 51-lea stat american, folosindu-se de „forța economică”.
În fața acestei declarații provocatoare, doi antreprenori canadieni, Liam Mooney și Emma Cochrane, au avut o idee ingenioasă.
Potrivit Ottawa Bussines Journal, aceștia au creat o șapcă inspirată de faimoasele căciuli MAGA (Make America Great Again), dar cu un mesaj clar și răspicat: „Canada nu este de vânzare”.
Succesul a fost instantaneu.
Șapca a devenit un simbol al rezistenței canadiene când Doug Ford, premierul provinciei Ontario, a purtat-o la o conferință de presă la mijlocul lunii ianuarie.
Cererea pentru aceste șepci, vândute cu 60 de dolari canadieni (41 USD), a explodat, demonstrând un sprijin puternic pentru această mișcare naționalistă.
90% dintre canadieni resping integrarea în SUA
Un sondaj realizat la jumătatea lunii ianuarie arată că 90% dintre canadieni se opun ideii de a deveni parte din Statele Unite.
În fața declarațiilor lui Trump privind posibile tarife de 25% asupra importurilor canadiene și chiar scenariul unei anexări economice, patriotismul canadian a atins cote maxime.
Reacții puternice pe scena politică canadiană
Criza a fost rapid transformată într-o oportunitate politică.
Doug Ford, care a folosit amenințările americane pentru a convoca alegeri anticipate, a făcut din sloganul „Canada nu este de vânzare” un element central al campaniei sale.
La un miting electoral, acesta a afirmat că Trump „trebuie să simtă durere” și a amenințat SUA cu un embargo asupra energiei și materiilor prime.
De asemenea, fostul vicepremier Chrystia Freeland, unul dintre candidații favoriți la conducerea Partidului Liberal, a sugerat impunerea unor tarife de 100% asupra vehiculelor Tesla, vizând direct una dintre cele mai mari companii americane, deținută de Elon Musk, un susținător al fostului președinte Trump.
În același timp, Mark Carney, fost guvernator al Băncii Canadei și principalul contracandidat al lui Justin Trudeau, a transmis un mesaj clar:
„Nu ne vom pleca niciodată capul în fața unui agresor. Canadienii vor fi mereu uniți.”
Liderul social-democraților (NDP), Jagmeet Singh, a mers și mai departe, propunând interzicerea companiilor americane în contractele guvernamentale canadiene și lansarea unui program de „cumpărare exclusiv de produse canadiene”.
Apeluri la boicotarea produselor americane
Media canadiană și rețelele sociale au reflectat furia crescândă față de politica agresivă a administrației Trump. Cotidianul The Globe and Mail a publicat un editorial intitulat „Este timpul pentru Canada să se maturizeze”, criticând dependența istorică a țării de Statele Unite.
„Ipoteza conform căreia SUA vor fi mereu alături de Canada trebuie abandonată. Trebuie să ne descurcăm singuri, iar acest lucru va necesita decizii dificile, dar necesare”, a subliniat publicația.
În paralel, rețelele sociale au fost inundate de apeluri pentru boicotarea produselor americane, reflectând frustrarea și hotărârea canadienilor de a răspunde agresiunii economice a SUA.
Huiduieli la imnul american: sportul, afectat de criza politică
Sentimentele antiamericane s-au manifestat chiar și în lumea sportului.
Sâmbătă, înaintea unui meci de hochei între Ottawa Senators și Minnesota Wild, desfășurat în capitala canadiană, imnul național al SUA a fost huiduit de spectatori.
Incidentul, considerat extrem de neobișnuit pentru hocheiul profesionist nord-american, a fost o reacție directă la anunțul că SUA vor impune tarife de 25% la exporturile canadiene, cu excepția petrolului și gazelor, taxate cu 10%.
Provinciile canadiene impun restricții firmelor americane
Două dintre cele mai importante provincii canadiene, Noua Scoție și Columbia Britanică, au reacționat imediat la noile măsuri economice impuse de SUA.
Autoritățile au anunțat limitarea accesului firmelor americane la contractele publice și interzicerea vânzării produselor alcoolice provenite din SUA
Aceste măsuri marchează începutul unei escaladări economice între cele două țări, subliniind faptul că relațiile comerciale Canada-SUA sunt la cel mai tensionat nivel din ultimele decenii.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.