/

Coaliția de guvernare ignoră referendumul din București, prin care cetățenii au cerut ca Primăria Generală să împartă banii în Capitală

Referendumul din București, ignorat de guvernanți (sursa: Facebook/Tánczos Barna)

Referendumul din București, ignorat de guvernanți. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat sâmbătă, după ședința de Guvern, că în 2025, Bucureștiul va contribui pentru prima dată la Fondul Național de Solidaritate. 

Referendumul din București, ignorat de guvernanți

Aceasta este o schimbare majoră în mecanismul de distribuire a fondurilor locale, întrucât până acum Capitala fusese exceptată de la această obligație.

Citește și: România riscă să piardă 660 milioane euro din PNRR fiindcă a modificat legea pensiilor speciale în favoarea specialilor, după ce primise OK-ul Bruxelles-ului

„Este primul an când și-a dat Bucureștiul seama că țara are Capitală și nu Capitala are țară. Este un pas important.”

Conform declarațiilor oficialului, această contribuție va fi de 14%, la fel ca în cazul celorlalte primării din România.

Nicuşor Dan atenționează asupra bugetului

Într-o conferință de presă susținută la Primăria Municipiului București (PMB), primarul general Nicușor Dan a atras atenția asupra unei probleme financiare majore.

„Prin proiectul de buget elaborat de Coaliția de guvernare, Primăria Capitalei ar urma să primească 4 miliarde de lei în 2025, o sumă cu un miliard de lei mai mică față de anul anterior.”

Edilul a solicitat Guvernului să modifice proiectul de buget, astfel încât împărțirea fondurilor să fie decisă de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), și nu de Parlament.

Referendumul din 24 noiembrie

Una dintre principalele nemulțumiri ale primarului Capitalei este că proiectul de buget nu reflectă voința exprimată de bucureșteni la referendumul local din 24 noiembrie.

Nicușor Dan cere parlamentarilor să adopte amendamente care să transpună acest rezultat în legislație.

„Solicit parlamentarilor de bună credință să voteze amendamentele care să transpună în legislație punctul de vedere exprimat de către bucureșteni la referendumul local.”

Împărțirea banilor între PMB și sectoare

Ministrul Finanțelor a precizat că, în ceea ce privește distribuirea fondurilor între Primăria Generală și primăriile de sector, decizia aparține Coaliției de guvernare și va fi implementată printr-un act normativ, dacă Parlamentul adoptă o lege în acest sens.

„În privința împărțirii banilor pe sectoare sau între PMB și sectoare, este decizia Coaliției. Orice Referendum trebuie să se materializeze printr-un act normativ.”

Dacă Parlamentul va adopta o lege care reglementează acest aspect, bugetul de stat va respecta automat această decizie.

Dan amenință cu contestație la Curtea Constituțională

În cazul în care Parlamentul nu respectă referendumul, Nicușor Dan intenționează să conteste legea bugetului la Curtea Constituțională a României (CCR), invocând două decizii anterioare ale CCR – hotărârea 2/2019 și decizia 682/2012.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„O lege care nu respectă un referendum este neconstituțională.”

Acest conflict dintre Primăria Capitalei și Guvern deschide o nouă dezbatere despre autonomia financiară a Bucureștiului și despre echitatea în distribuirea fondurilor între municipiul reședință de județ și restul țării.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

20:40Mercenarii din Congo ai lui Horațiu Potra, aliatul lui Călin Georgescu, au fost aduși în România după ce au fost recuperați din mâinile rebeelilor
20:31Strămutarea forțată a palestinienilor din Gaza, propusă de Trump, respinsă de cinci state arabe
20:19Trump vrea alegeri în Ucraina până la finalul acestui an, după un eventual acord de încetare a focului
20:09Propunerea de suspendare a lui Iohannis, respinsă de parlamentari pe motive de procedură
18:33Colecție de aberații aruncate de Călin Georgescu: de la „Cea mai prosperă este industria calului” la „a fost o manipulare cu mersul omului pe lună”
15:45Ciolacu a distribuit, discreționar, prin HG, peste 60 de miliarde de lei de la buget, în perioada campaniilor electorale
15:06Prima execuție din SUA în 2025 a avut loc vineri, mai urmează cinci în următoarele săptămâni
14:57Ciolacu susține că nu vor fi măriri de taxe și impozite în 2025, laudă bugetul și spune că vor veni mulți bani de la UE
14:48Coaliția de guvernare ignoră referendumul din București, prin care cetățenii au cerut ca Primăria Generală să împartă banii în Capitală
10:22„N-o s-avem bani pentru investiții, parcuri, pasaje, asfaltări”, spune Nicușor Dan, după ce Guvernul a tăiat din nou alocarea pentru Capitală
09:54Premierul Belgiei spune, la Harvard, că Rusia a intervenit în alegerile din România
09:36Trump a declanșat războiul comercial: tarife de până la 25% pentru Canada, Mexic și China, urmează taxe vamale crescute și pentru produsele din UE
09:30Aproape 85.000 de persoane au văzut coiful de la Coțofenești și brățările dacice la muzeul Drents, până să fie furate
09:22Planul „suveraniștilor”, în pericol: piesele de tezaur nu au dubluri copiate după original. Printre puținele copii, „Cloșca cu puii de aur”
09:09Temperaturile mult prea mari pentru luna ianuarie pun presiune pe anvelopele de iarnă. Cum este afectat condusul