Referendumul din București, ignorat de guvernanți. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat sâmbătă, după ședința de Guvern, că în 2025, Bucureștiul va contribui pentru prima dată la Fondul Național de Solidaritate.
Referendumul din București, ignorat de guvernanți
Aceasta este o schimbare majoră în mecanismul de distribuire a fondurilor locale, întrucât până acum Capitala fusese exceptată de la această obligație.
„Este primul an când și-a dat Bucureștiul seama că țara are Capitală și nu Capitala are țară. Este un pas important.”
Conform declarațiilor oficialului, această contribuție va fi de 14%, la fel ca în cazul celorlalte primării din România.
Nicuşor Dan atenționează asupra bugetului
Într-o conferință de presă susținută la Primăria Municipiului București (PMB), primarul general Nicușor Dan a atras atenția asupra unei probleme financiare majore.
„Prin proiectul de buget elaborat de Coaliția de guvernare, Primăria Capitalei ar urma să primească 4 miliarde de lei în 2025, o sumă cu un miliard de lei mai mică față de anul anterior.”
Edilul a solicitat Guvernului să modifice proiectul de buget, astfel încât împărțirea fondurilor să fie decisă de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), și nu de Parlament.
Referendumul din 24 noiembrie
Una dintre principalele nemulțumiri ale primarului Capitalei este că proiectul de buget nu reflectă voința exprimată de bucureșteni la referendumul local din 24 noiembrie.
Nicușor Dan cere parlamentarilor să adopte amendamente care să transpună acest rezultat în legislație.
„Solicit parlamentarilor de bună credință să voteze amendamentele care să transpună în legislație punctul de vedere exprimat de către bucureșteni la referendumul local.”
Împărțirea banilor între PMB și sectoare
Ministrul Finanțelor a precizat că, în ceea ce privește distribuirea fondurilor între Primăria Generală și primăriile de sector, decizia aparține Coaliției de guvernare și va fi implementată printr-un act normativ, dacă Parlamentul adoptă o lege în acest sens.
„În privința împărțirii banilor pe sectoare sau între PMB și sectoare, este decizia Coaliției. Orice Referendum trebuie să se materializeze printr-un act normativ.”
Dacă Parlamentul va adopta o lege care reglementează acest aspect, bugetul de stat va respecta automat această decizie.
Dan amenință cu contestație la Curtea Constituțională
În cazul în care Parlamentul nu respectă referendumul, Nicușor Dan intenționează să conteste legea bugetului la Curtea Constituțională a României (CCR), invocând două decizii anterioare ale CCR – hotărârea 2/2019 și decizia 682/2012.
„O lege care nu respectă un referendum este neconstituțională.”
Acest conflict dintre Primăria Capitalei și Guvern deschide o nouă dezbatere despre autonomia financiară a Bucureștiului și despre echitatea în distribuirea fondurilor între municipiul reședință de județ și restul țării.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.