/

Președintele sud-coreean, arestat la a doua tentativă, refuză să dea declarații procurorilor în dosarul de „rebeliune” deschis după ce a declarat legea marțială

Arestarea fără precedent a președintelui sud-coreean (sursa: hani.co.kr)

Arestarea fără precedent a președintelui sud-coreean. Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat miercuri, într-un context tensionat generat de o criză politică gravă. Incidentul marchează o premieră în istoria Coreei de Sud.

Legea marțială și acuzațiile de rebeliune

Totul a început pe 3 decembrie, când Yoon Suk Yeol a impus pentru scurt timp legea marțială, justificând măsura ca o protecție împotriva „forțelor comuniste nord-coreene”. 

Citește și: EXCLUSIV Ministrul Justiției a împărțit, ca om de încredere, averea de milioane de euro a lui Doru „Măgaru’”, cel care punea la masă interlopi craioveni cu șefi din servicii și justiție

Această acțiune a provocat reacții puternice din partea parlamentarilor și a societății civile, ducând la suspendarea sa.

Parlamentul a votat ulterior o moțiune de demitere, iar Yoon a fost acuzat de „rebeliune”, o infracțiune extrem de gravă, pedepsită cu moartea în Coreea de Sud.

Arestarea fără precedent a președintelui sud-coreean

Potrivit presei coreene, după o tentativă eșuată de arestare la începutul lunii ianuarie, autoritățile au organizat miercuri o nouă descindere la reședința sa dintr-un cartier de lux din Seul. 

Agenții Biroului de Investigații privind Corupția Personalităților de Rang Înalt (CIO) și poliția au escaladat zidurile reședinței sub privirile a mii de susținători ai fostului procuror.

Potrivit presei coreene, Yoon Suk Yeol a fost reținut la ora locală 10:33 (01:33 GMT) și dus la sediul CIO pentru interogatoriu, care a început la ora 11:00. 

În cadrul anchetei, Yoon a refuzat să facă declarații, invocând dreptul de a păstra tăcerea.

Arestarea lui Yoon Suk Yeol reprezintă un moment istoric pentru Coreea de Sud, marcând o schimbare semnificativă în politica națională. 

Reacții din partea clasei politice

Arestarea a fost primită cu opinii împărțite.

Partidul Democrat, principalul partid de opoziție, a salutat acțiunea ca pe un „prim pas spre revenirea la ordine”.

Partidul Puterii Populare (PPP), din care provine Yoon, a condamnat descinderea, calificând-o drept o „execuție a unui mandat nedrept și ilegal”.

Impactul economic și social al crizei

Criza politică a avut un impact puternic asupra economiei sud-coreene. 

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Președintele Parlamentului, Woo Won-shik, a făcut apel la stabilitate, cerând concentrarea pe „restabilirea mijloacelor de trai ale oamenilor”.

Suspendat din funcție, Yoon rămâne oficial președinte până la pronunțarea verdictului instanței.

Curtea Constituțională are termen până la jumătatea lunii iunie pentru a decide dacă îl va demite definitiv sau îl va reintegra în funcție. 

Marți, Curtea Constituțională a deschis procesul de evaluare a moțiunii de demitere. Yoon nu s-a prezentat la prima audiere, invocând probleme de securitate. 

A doua audiere este programată pentru joi.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

14:27Plângere penală împotriva lui Ciolacu și Simonis, care au spus pe TikTok că PSD a direcționat voturi spre George Simion în turul întâi al prezidențialelor
14:11Probabil cel mai vulgar moderator al unei „televiziuni de știri”: Anca Alexandrescu nu se mai oprește din „marș, javrelor!”
14:07Lumea în 2025, vizată de amenințări precum conflictele între state, riscurile de mediu şi dezinformarea
13:57Și pe nemți i-a luat iarna prin surprindere: morți și răniți grav din cauza accidentelor cauzate de polei în Bavaria
13:45Ciolacu insistă că TVA-ul nu va crește: „Reprezint un partid social-democrat”
12:17Guvernarea Ciolacu I a reușit și o scădere dramatică a producției industriale. Producția de energie a căzut cu 5%
11:25Călin Georgescu, aberații în serie în interviul dat unui conspiraționist american: „UE, arma politică a globaliștilor, NATO este cea militară”
10:51Consilierul lui Putin, Patrușev: Ucraina și Moldova ar putea să nu mai existe ca state. Ucraina, chiar de anul acesta
10:43Acesta este telefonul care poate salva viața unui copil: consultațiile sunt gratuite, medicii pot fi apelați la orice oră
10:36Autostrada A8: lotul Ditrău-Grințieș, cel mai lung și mai complex segment montan, aproape de începerea lucrărilor
10:29Proiectele europene cresc taxele locale cu până la 30% într-o comună din Iași
10:28Lovitură pentru bucureșteni de la CFR-ul lui Grindeanu: denunță, unilateral, acordul pentru bilete comune cu Metrorex și STB
10:23Președintele sud-coreean, arestat la a doua tentativă, refuză să dea declarații procurorilor în dosarul de „rebeliune” deschis după ce a declarat legea marțială
10:17Petre Roman, inculpat pentru infracțiuni contra umanității în dosarul mineriadei din iunie 1990: „Această învinuire este profund nedreaptă”
10:102024, cel mai cald an din istoria măsurătorilor de temperatură, potrivit NASA