/

Ambasadorul Budapestei la NATO promovează „Ungaria Mare” de Crăciun: a făcut cadou un atlas geografic unor omologi străini

Controversa atlasului cu hărțile „Ungariei Mari" (sursa: Istvan Balogh)

Controversa atlasului cu hărțile „Ungariei Mari”. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, prin intermediul ambasadorului României la NATO, o dezaprobare fermă față de circularea unui atlas geografic care include hărți din perioada „Ungariei Mari”. Decizia vine în contextul în care astfel de gesturi sunt percepute ca provocatoare și contravin spiritului relațiilor parteneriale dintre România și Ungaria, dar și între aliații NATO.

Controversa atlasului cu hărțile „Ungariei Mari”

Conform relatărilor din presa centrală, ambasadorul Ungariei la NATO, Istvan Balogh, i-ar fi oferit ministrului croat de Externe, Gordan Grlić Radman, un atlas geografic ce include hărți istorice din perioada „Ungariei Mari”.

Citește și: Cel mai dezastruos impozit reinventat de Ciolacu II: noua taxă pe stâlp lovește în companiile din energie și agricultură și va crește facturile

Acest gest a fost considerat problematic, generând reacții din partea autorităților române.

Reacția ministerului Afacerilor Externe

MAE a precizat că, pe data de 18 decembrie, a transmis prin ambasadorul României la NATO o reacție oficială de dezaprobare față de circularea atlasului.

Ministerul a subliniat că astfel de gesturi sunt contrare parteneriatului strategic dintre România și Ungaria și relațiilor dintre aliații NATO. În plus, MAE a reiterat poziția conform căreia istoria comună trebuie să rămână un subiect de studiu pentru istorici, fără a fi utilizată în scopuri politice sau provocatoare.

Orice declarație sau gest provocator nu contribuie la consolidarea relațiilor bilaterale, a mai specificat MAE.

Relația cu aliații NATO

MAE a subliniat importanța relațiilor parteneriale bazate pe respect reciproc și dialog constructiv în cadrul NATO.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

În acest context, utilizarea simbolurilor istorice controversate poate aduce prejudicii colaborării și încrederii dintre statele membre.

Controversa generată de atlasul cu hărți din perioada „Ungariei Mari” evidențiază sensibilitatea relațiilor bilaterale dintre România și Ungaria.

Ministerul Afacerilor Externe a reafirmat angajamentul României pentru respectarea valorilor parteneriatului strategic și pentru promovarea unui dialog bazat pe respect și responsabilitate în cadrul NATO.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

12:23Guvernul crește cu 15 miliarde de euro plafonul de împrumuturi prin emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes”
11:52Antreprenorul Cătălin Teniță: „Dacă faci venituri din activități independente sau drepturi de autor plătetești mai mult decât ca salariat”
11:03Camioneta Tesla din fața hotelului Trump din Las Vegas, aruncată în aer de un fost membru al forțelor speciale americane care suferea de „stress posttraumatic”
10:55Aproape un milion de bătrâni au pensie mai mică de 1.281 de lei. Numărul lor crește
10:43Unul din cinci tineri români între 18 și 24 de ani nu face absolut nimic: nu studiază, nu muncește, nu face voluntariat
10:35Fără cafele și mese în oraș în 2025, ne sfătuiesc specialiștii, dacă vrem să ne asigurăm că supraviețuim financiar
10:29Aparatura foarte performantă pentru aterizări pe ceață, făcută inutilă de șapte case construite lângă pista aeroportului din Iași
10:23Trump află cu zece zile înainte de a-și prelua mandatul care este pedeapsa pentru că a plătit-o cu bani electorali pe starleta porno Stormy Daniels
22:11VIDEO Ciolacu și Simonis recunosc că i-au dat voturi de la PSD lui George Simion la prezidențiale: „Să știi că toți i-am dat”
19:52Tinerii nu mai beau vinuri roșii, consumul acestora a scăzut cu 90% în Franța în ultimii 55 de ani. Producătorii vor să scadă concentrația de alcool
19:32Salah părăsește Liverpool la finalul acestui sezon, după opt ani la club. Noua echipă, necunoscută
19:19Plafonarea prețului la energie poate fi sistată după 1 aprilie, recunoaște ministrul Burduja, care adaugă că se caută soluții alternative
17:18Ministrul de Finanțe, atac la Ciolacu I: „Cheltuielile bugetare au depăşit cu 69 miliarde lei cele prevăzute. Nu intru în analiză dacă au fost justificate”
14:57Un sfat de la David Popovici: „Să nu te compari cu cei care toată ziua nu vorbesc decât despre cât de mulți bani au și case și mașini”
13:59Guvernul Ciolacu II continuă să se împrumute masiv: Finanțele au planificat împrumuturi de 5,2 miliarde de lei doar în ianuarie 2025