/

Șoc în Germania: extrema dreaptă, creditată cu 30% în sondaje, respinge apartenența la NATO „dacă Alianța nu ține cont de interesele Rusiei”

Germania, AfD respinge apartenența la NATO (sursa: Facebook/Tino Chrupalla)

Germania, AfD respinge apartenența la NATO. Tino Chrupalla, co-liderul partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), a declarat că Germania ar trebui să-și reevalueze poziția în cadrul NATO, dacă alianța continuă să ignore interesele țărilor europene, inclusiv ale Rusiei. Afirmațiile au fost făcute într-un interviu pentru publicația germană Welt.

Germania, AfD respinge apartenența la NATO

Chrupalla a criticat modul în care NATO funcționează, declarând că alianța „nu este în prezent o alianță de apărare”.

Citește și: Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, Petromidia

El a subliniat că: „Europa a fost forțată să implementeze interesele Statelor Unite. Respingem acest lucru.”

În opinia liderului AfD, o alianță de apărare ar trebui să țină cont de interesele tuturor țărilor europene, inclusiv ale Rusiei, și a sugerat că Germania ar trebui să evalueze utilitatea NATO în actuala sa formă.

Alegeri anticipate și prăbușirea coaliției Scholz

Declarațiile lui Chrupalla vin într-un moment de incertitudine politică pentru Germania, cu alegeri generale anticipate programate pentru 23 februarie.

Acestea urmează unui vot de neîncredere inițiat de cancelarul Olaf Scholz, care a dus la dizolvarea Bundestagului după prăbușirea coaliției sale de guvernare.

În sondajele pre-electorale: AfD este creditată cu 18-19% din intențiile de vot, situându-se înaintea social-democraților (SPD) ai lui Scholz, care au între 16-17%.

Blocul conservator CDU-CSU rămâne lider, cu 31-32%.

Chiar dacă scorul electoral al AfD este în creștere, șansele sale de a forma un guvern sunt reduse, deoarece toate celelalte partide au exclus orice formă de cooperare cu partidul de extremă dreaptă.

Critici dure la adresa sprijinului Germaniei pentru Ucraina

AfD și-a construit o parte semnificativă a discursului politic pe opunerea față de sprijinul militar oferit de Germania Ucrainei. Tino Chrupalla a afirmat:

„Guvernul german trebuie să ajungă în sfârșit la punctul în care vrea să pună capăt războiului.”

El a susținut că Rusia a câștigat deja conflictul și că încercările de a face Ucraina capabilă să câștige războiul sunt lipsite de fundament.

Acest mesaj reflectă poziția mai largă a AfD, care cere o soluționare rapidă a conflictului.

Tema campaniei electorale: războiul din Ucraina

Conflictul din Ucraina este de așteptat să domine campania electorală. Cancelarul Scholz, care sprijină durabil Ucraina, a îndemnat totuși la prudență, în special în estul Germaniei, unde vocile pacifiste sunt mai numeroase.

Scholz a rezistat presiunilor pentru a trimite rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina, temându-se că Germania ar putea fi atrasă mai profund în conflict.

Recent, cancelarul a avut un contact direct cu președintele rus Vladimir Putin, o mișcare văzută ca o încercare de a echilibra susținerea pentru Ucraina cu nevoia de dialog diplomatic.

Succesele regionale ale AfD și influența în creștere

Deși AfD are puține șanse de a forma un guvern, partidul a înregistrat victorii semnificative la nivel regional, inclusiv un rezultat spectaculos în Turingia, o regiune din fosta Germanie de Est comunistă.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Creșterea AfD reflectă nemulțumirile unor segmente ale populației față de politicile actuale și o dorință tot mai mare pentru schimbare.

Declarațiile lui Tino Chrupalla pun în discuție viitorul relațiilor Germaniei cu NATO și poziționarea țării în contextul geopolitic actual.

Cu o campanie electorală axată pe războiul din Ucraina și politica externă, viitoarele alegeri anticipate vor oferi un indicator clar al direcției politice dorite de electoratul german.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:38Partidele parlamentare și-au primit tainul de la buget, pe ianuarie 2025, puțin mai mult decât în ianuarie 2024. AUR, al doilea beneficiar al subvenției
14:27Plângere penală împotriva lui Ciolacu și Simonis, care au spus pe TikTok că PSD a direcționat voturi spre George Simion în turul întâi al prezidențialelor
14:11Probabil cel mai vulgar moderator al unei „televiziuni de știri”: Anca Alexandrescu nu se mai oprește din „marș, javrelor!”
14:07Lumea în 2025, vizată de amenințări precum conflictele între state, riscurile de mediu şi dezinformarea
13:57Și pe nemți i-a luat iarna prin surprindere: morți și răniți grav din cauza accidentelor cauzate de polei în Bavaria
13:45Ciolacu insistă că TVA-ul nu va crește: „Reprezint un partid social-democrat”
12:17Guvernarea Ciolacu I a reușit și o scădere dramatică a producției industriale. Producția de energie a căzut cu 5%
11:25Călin Georgescu, aberații în serie în interviul dat unui conspiraționist american: „UE, arma politică a globaliștilor, NATO este cea militară”
10:51Consilierul lui Putin, Patrușev: Ucraina și Moldova ar putea să nu mai existe ca state. Ucraina, chiar de anul acesta
10:43Acesta este telefonul care poate salva viața unui copil: consultațiile sunt gratuite, medicii pot fi apelați la orice oră
10:36Autostrada A8: lotul Ditrău-Grințieș, cel mai lung și mai complex segment montan, aproape de începerea lucrărilor
10:29Proiectele europene cresc taxele locale cu până la 30% într-o comună din Iași
10:28Lovitură pentru bucureșteni de la CFR-ul lui Grindeanu: denunță, unilateral, acordul pentru bilete comune cu Metrorex și STB
10:23Președintele sud-coreean, arestat la a doua tentativă, refuză să dea declarații procurorilor în dosarul de „rebeliune” deschis după ce a declarat legea marțială
10:17Petre Roman, inculpat pentru infracțiuni contra umanității în dosarul mineriadei din iunie 1990: „Această învinuire este profund nedreaptă”