COP16, negocierile s-au încheiat fără consens. Conferința ONU împotriva deșertificării, COP16, desfășurată la Riad, s-a încheiat sâmbătă fără un acord obligatoriu pentru combaterea acestui fenomen global.
COP16, negocierile s-au încheiat fără consens
Discuțiile, care s-au prelungit cu o zi față de programul inițial, nu au reușit să aducă părțile la un consens.
„Părțile au nevoie de mai mult timp pentru a se pune de acord cu privire la cea mai bună cale de urmat”, a declarat secretarul executiv al conferinței, Ibrahim Thiaw.
Planuri pentru COP17 în Mongolia
Deși nu s-a ajuns la un acord concret, țările participante au făcut progrese semnificative:
„Au pus bazele unui viitor regim global împotriva deșertificării, pe care intenționează să-l finalizeze la COP17, în Mongolia, în 2026.”
Costurile deșertificării
ONU avertizează că deșertificarea, alimentată de distrugerea mediului de către om, costă economia globală peste 300 de miliarde de dolari anual și ar putea afecta 75% din populația mondială până în 2050.
Potrivit estimărilor, sunt necesare investiții globale de cel puțin 2,6 trilioane de dolari pentru reamenajarea a 1,5 miliarde de hectare de teren până la sfârșitul deceniului.
Diviziuni între țările dezvoltate și statele africane
Un delegat african a subliniat că reprezentanții continentului au cerut un protocol obligatoriu care să impună guvernelor planuri clare pentru combaterea deșertificării.
Cu toate acestea, țările dezvoltate au preferat un „cadru” neobligatoriu, considerat inadecvat de țările africane.
Angajamente financiare
Prima săptămână a COP16 a adus promisiuni financiare de peste 12 miliarde de dolari din partea unor organizații internaționale, inclusiv Grupul Arab de Coordonare și Parteneriatul Mondial de la Riad pentru Reziliență.
Aceste fonduri vizează mobilizarea resurselor publice și private pentru țările cele mai afectate de deșertificare.
Următorul pas, la COP17
Eșecul de a ajunge la un acord obligatoriu la Riad urmează altor negocieri dezamăgitoare, inclusiv cele privind biodiversitatea și poluarea cu plastic.
Cu toate acestea, speranțele se îndreaptă către COP17 din 2026, unde părțile vor încerca să finalizeze un regim global pentru combaterea deșertificării.
Combaterea acestui fenomen rămâne o prioritate globală, iar presiunea asupra guvernelor și organizațiilor internaționale va crește în următorii ani.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.