Decizia judecătorilor în privința lui Potra. Horațiu Potra și Andrei Florin Lup, inculpați într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, au fost eliberați de sub măsura controlului judiciar. Decizia Tribunalului Prahova, pronunțată vineri, este definitivă.
Decizia judecătorilor în privința lui Potra
Conform portalului instanțelor de judecată, magistrații au admis contestațiile inculpaților, desființând decizia anterioară a Judecătoriei Ploiești.
„Respinge ca nefondată contestația formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești (…) Admite contestațiile formulate de inculpații Potra Horațiu și Lup Andrei-Florin (…) Respinge ca nefondată propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești de luare a măsurii arestării preventive (…) Definitivă”, se arată în decizia instanței.
Acuzațiile contra mercenarului
Horațiu Potra, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acționat în Africa și consilier local în Mediaș, a fost pus sub control judiciar pentru acuzații legate de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, operațiuni cu articole pirotehnice și instigare publică.
Alături de el, sub control judiciar a fost plasat și Andrei Lup, un tânăr de 22 de ani, reținut împreună cu Potra în județul Prahova.
Motivațiile judecătorilor
Judecătorul de drepturi și libertăți a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă, motivând că nu există o tulburare semnificativă a ordinii publice.
„Deși organul de urmărire penală învederează că înlăturarea stării de pericol (…) poate fi realizată numai prin arestarea inculpaților, judecătorul reține că aceștia s-au prezentat la chemările organelor de cercetare penală
(…) Gravitatea redusă a faptei imputate nu justifică o măsură atât de drastică precum arestarea preventivă”, se precizează în motivarea instanței.
Gravitatea redusă a faptelor
Instanța a subliniat că inculpații nu sunt cunoscuți cu antecedente penale, iar gravitatea faptelor imputate este considerată de nivel redus.
Horațiu Potra a fost anterior condamnat, în 2011, la o pedeapsă cu suspendare pentru activități paramilitare desfășurate în tabere de antrenament.
„Punând în balanță gravitatea redusă a faptei cu circumstanțele personale ale inculpaților, judecătorul apreciază că nu se impune luarea unei măsuri preventive excepționale precum arestarea”, a explicat instanța.
Principiul proporționalității
Decizia definitivă a Tribunalului Prahova scoate în evidență importanța proporționalității în aplicarea măsurilor preventive.
În lipsa unor elemente care să justifice arestarea preventivă, judecătorii au optat pentru o soluție mai puțin restrictivă, având în vedere circumstanțele cazului și conduita inculpaților.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.