Năstase comentează alegerile „șocante”, candidatul „meteorit”. Năstase analizează viitorul politic al României. Adrian Năstase, președintele Fundației Europene „Titulescu” și fost premier al României, a făcut o analiză amplă a alegerilor recente, pe care le-a descris ca fiind „șocante”. Într-un articol publicat pe blogul său, acesta a evidențiat implicațiile politice ale rezultatului și provocările viitorului Parlament.
Năstase comentează alegerile „șocante”, candidatul „meteorit”
Fostul premier a remarcat caracterul neașteptat al rezultatelor, referindu-se la candidatul Călin Georgescu, despre care a spus:
„Călin Georgescu, candidatul la Președinție situat pe primul loc, – candidatul ‘meteorit’ sau candidatul ‘Sputnik’, cum ar spune unii – a venit din negura internetului și ne-a arătat că armele războiului hibrid pot fi mai importante decât dronele și tancurile fizice.”
Adrian Năstase a descris parcursul candidatului drept unul neobișnuit, marcând influența internetului și a mesajelor populiste, dar și ideile izolaționiste promovate de acesta.
Fostul premier a subliniat că astfel de idei sunt incompatibile cu lumea interdependentă de astăzi.
Perspectiva securității
Năstase a subliniat importanța apartenenței României la structurile euroatlantice, reiterând eforturile făcute după 1989 pentru integrarea în NATO și UE:
„Cele 12 invazii ale Rusiei pe teritoriul nostru nu pot să ofere garanții morale și de securitate alternative pentru țara noastră. De aceea mi-ar fi greu să cred că mesajul de a scoate România din NATO sau din Uniunea Europeană ar putea să fie ascultat de votanți rezonabili din țara noastră.”
Această remarcă a fost în contextul unor discursuri politice care sugerează un eventual parcurs izolaționist pentru România, idee respinsă categoric de fostul premier.
Elena Lasconi și nesiguranța politică
Adrian Năstase a vorbit și despre contracandidata Elena Lasconi, intrată în turul doi al alegerilor prezidențiale, exprimându-și scepticismul față de competențele acesteia în politică externă:
„Elena Lasconi aduce cu sine nesiguranță și lipsa unor cunoștințe de bază în materie de politică externă. Chiar dacă va citi până în decembrie cărțile recomandate de Băsescu sau dacă va face meditații cu acesta, tot cred că va fi o prezență inconfortabilă la reuniunile internaționale.”
Fostul premier consideră că lipsa experienței în politica externă ar putea afecta grav imaginea României pe plan internațional.
PSD și PNL, plăți pentru greșelile din trecut
Adrian Năstase a criticat atât PSD, cât și PNL pentru erorile strategice din campaniile electorale recente:
„PSD și Marcel Ciolacu au plătit pentru complicitatea lor cu Hans Klaus Iohannis, au plătit și pentru lipsa unei politici de cadre, pentru puterea pe care au lăsat-o în mâna baronilor locali, pentru lipsa de decizie în materie de administrație, finanțe, politică externă.”
Totodată, acesta a menționat că atacurile reciproce dintre cele două partide au erodat încrederea electoratului și au complicat perspectivele unei colaborări viitoare.
Configurația viitorului Parlament – cheia stabilității
În opinia lui Adrian Năstase, rezultatul alegerilor parlamentare va fi esențial pentru echilibrul politic din România:
„Reprezentanții PSD și PNL ar trebui să se concentreze, în perspectiva alegerilor parlamentare, pe obținerea unui rezultat cât mai bun și pe posibilitatea de a reface eventual un guvern care să mențină o direcție echilibrată pentru România și contrapondere la echipa de la Cotroceni.”
În acest context, Năstase a subliniat importanța unei direcții politice care să evite „aventurile” și să mențină stabilitatea țării.
„Votați împotriva unei aventuri”
Adrian Năstase a încheiat cu un mesaj clar adresat electoratului:
„Îndemnul meu pentru prieteni este: Votați împotriva unei aventuri. Votați, respectiv, candidații PSD și PNL. Sperând că trenul nostru spre viitor nu va deraia de pe șine.”
Fostul premier își exprimă astfel speranța pentru o conducere politică matură, capabilă să navigheze complexitățile interne și internaționale ale momentului.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.